Ekonomija

SD ne ruši koaliciju, DPS-u poručili da imaju bolje rješenje za Aerodrome

Povodom odluke Vlade da se JP Aerodromi daju u koncesije na 25 ili 30 godina, predsjednik Skupštine Crne Gore i Socijaldemokrata Ivan Brajović saopštio je danas da partija na čijem je čelu ima bolje rješenje od predloženog modela. On je istakao da je SD napravio konkretnu finansijsku analizu alternativnog modela u odnosu na ponuđeni model koncesije a to je da Aerdromi sami uzmu kredit i investiraju preko 100 miliona eura u unapređenje infrastrukturnih, odnosno poslovnih performansi. Brajović je jasno naglasio da SD neće izaći iz vlasti, kao i da se ne boje izbora jer, kako tvrdi SD-u konstantno raste podrška.

“Što se tiče ponuđenih koncesionih dokumenata, ona su očigledno nezakonita i neprecizna po više osnova (Zakon o koncesijama, Zakon o državnoj imovini, Zakon o radu, Zakon o vazdušnom saobraćaju, Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodrome i dr.). Ona su nepovoljna, ekonomski neopravdana i sadrže elemente koji ih mogu činiti štetnim po državne interese, odnosno koji u najboljoj vjeri ne štite interese države”, rekao je Brajović na konferenciji za novinare.

On je mišljenja da nije trebalo ni krenuti u proceduru davanja koncesije, a da pritom nije tačno definisano što je predmet koncesije, jer imovinsko pravni odnosi nad imovinom koja se daje u koncesiju nisu riješeni.

“To ne samo da nije zakonito, već je u suprotnosti i sa elementarnom logikom.Smatramo da bi odsustvo procjene imovine bila bi povreda zakona. Predloženim modelom se ugrožava opstanak nacionalne aviokompanije, Montenegro Airlinesa i suštinski limitira razvoj drugih potencijalnih aerodroma u Beranama, Ulcinju i Nikšiću. Ne postoji u ponuđenim dokumentima jasna struktura predviđenih investicija i strategija daljeg razvoja dostupnosti Crne Gor kao turističke destinacije”, kazao je on.

Prema njegovim riječima predlog transfera i otpuštanja radnika je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma.

“U tom smislu, od izuzetnog je značaja da se u cilju adekvatnog obezbjeđenja prava zaposlenih odmah potpiše već usaglašeni Kolektivni ugovor između Aerodroma Crne Gore i Sindikata.Očekivamo je bilo da kroz koncesije bude prezentovano i alternativno rješenje”, smatra on.

Brajović je rekao da je bilo za očekivati da će, osim koncesionog modela, Ministartsvo prezentirati i alternativne modele daljeg razvoja Aerodroma, kako bi se kroz jasnu komparaciju pokazalo koji je optimalan.

“Međutim, kako se to nažalost nije desilo, Socijaldemokrate su uradile ozbiljnu finansijsku analizu koja kroz devet scenarija pokazuje da Aerodromi Crne Gore mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona, od poreza na dobit država će prihodovati od 40 do 100 miliona eura i još oko 100 miliona eura od drugih poreza, doprinosa i raznih taksi. SD je napravio konkretnu finansijsku analizu alternativnog modela u odnosu na ponuđeni model koncesije a to je da Aerdromi sami uzmu kredit i investiraju preko 100 miliona eura u unapređenje infrastrukturnih, odnosno poslovnih performansi. To je i u skladu sa analizom Evropske Banke za obnovu i razvoj, koja je nedvosmisleno pokazala opravdanost zaduživanja od starne Aerodroma Crne Gore”, tvrdi on.

Ranije su u SD-u kazali da su i spremni da napuste Vladu ukoliko se Aerodromi daju u koncesiju, a danas je Brajović jasno poručio da SD neće izaći iz vlasti, ali i da se partija na čijem je čelu ne plaši izbora.

“Jasno poručujemo da nas uopšte ne interesuje sada već očigledno svođenje cijele priče oko valorizacije jednog od strateški najvažnijih resursa na to hoćemo ili nećemo napustiti Vladu, jer smo isključivo fokusirani na pronalaženje optimalnog modela daljeg razvoja ACG. Ne želimo da trošimo dragocjeno vrijeme na usmjeravanje gotovo cijele diskusije na dnevnopolitička paušalna i prazna prepucavanja, koja možda nekome donose sitne poene ali od kojih svakako građani nemaju nikakve koristi”, istakao je lider SD-a.

Brajović je najavio da će SD kroz participaciju na svim nivoima odlučivanja u Vladi i u Skupštini, uraditi sve da u periodu koji predstoji ubijedi koalicione partnere, ali i čini im se jedan očigledno manji dio javnosti koji prednost daje koncesiji, da je njihov predlog daleko bolji po državu od predloženog modela koncesije.

“Uostalom, nijesmo i nećemo nikada biti sebični stavljajući partijski ispred opšteg društvenog odnosno javnog interesa, ali dok je ovakva ponuda ministartsva na stolu mi smo ubijeđeni da je model koji mi predlažemo daleko bolji po državu, odnosno njene građane. U krajnjem, nisu apriori Socijaldemokrate protiv bilo kojeg modela, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti, ali smo beskompromisni u odluci da podržimo samo onaj koji građanima Crne Gore obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist. I da smo još jasniji, a povodom određenih špekulacija, Socijaldemokrate se uopšte ne plaše izbora u bilo kom trenutku jer bi upravo mi bili njihovi najveći pobjednici, imajući na umu da podrška nama konstantno raste i da je samo za godinu i po dana od parlamentarnih izbora duplirana. Ali postavljamo jednostavno pitanje, a što poslije eventualnih vanrednih izbora, mi bi bili jači a samim tim i vladajuća koalicija i opet bi imali iste dileme oko modela daljeg razvoja Aerodroma. O ovom pitanju se mora voditi diskusija u Skupštini Crne Gore. Kad se završi javna rasprava razgovaraćemo sa koalicionim partnerima o daljem razvoju situacije. Ovo je pitanje od interesa za državu Crnu Goru”, zaključio je Brajović.

Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore upravlja kadar SD-a.

Premijer Duško Marković je povodom najavljenje valorizacije Aerodroma poručio menadmentu kompanije da je njihov posao samo da upravljaju crnogorskim Aerodromima dok im traje mandat. On je pojasnio da se ne planira prodaja Aerodroma, već da je riječ o koncesiji koja će biti na 25 ili 30 godina.

<<<Marković menadžmentu Aerodroma: Vaš posao je da upravljate njima dok vam traje mandat<<<

Marković je naglasio da je neophodno valorizovati aerodrome u Podgorici i Tivtu jer su oni usko grlo za ubrzani rast u turizmu, kao i u cijeloj ekonomiji.

Juče je iz Vlade saopšteno i da Svjetska banka podržava model valorizacije crnogorskih Aerodroma.

<<<Svjetska banka podržava Vladu da aerodrome da u koncesiju<<<

M.D.

45 Komentara na "SD ne ruši koaliciju, DPS-u poručili da imaju bolje rješenje za Aerodrome"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend