Ekonomija

SD ne ruši koaliciju, DPS-u poručili da imaju bolje rješenje za Aerodrome

Povodom odluke Vlade da se JP Aerodromi daju u koncesije na 25 ili 30 godina, predsjednik Skupštine Crne Gore i Socijaldemokrata Ivan Brajović saopštio je danas da partija na čijem je čelu ima bolje rješenje od predloženog modela. On je istakao da je SD napravio konkretnu finansijsku analizu alternativnog modela u odnosu na ponuđeni model koncesije a to je da Aerdromi sami uzmu kredit i investiraju preko 100 miliona eura u unapređenje infrastrukturnih, odnosno poslovnih performansi. Brajović je jasno naglasio da SD neće izaći iz vlasti, kao i da se ne boje izbora jer, kako tvrdi SD-u konstantno raste podrška.

“Što se tiče ponuđenih koncesionih dokumenata, ona su očigledno nezakonita i neprecizna po više osnova (Zakon o koncesijama, Zakon o državnoj imovini, Zakon o radu, Zakon o vazdušnom saobraćaju, Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodrome i dr.). Ona su nepovoljna, ekonomski neopravdana i sadrže elemente koji ih mogu činiti štetnim po državne interese, odnosno koji u najboljoj vjeri ne štite interese države”, rekao je Brajović na konferenciji za novinare.

On je mišljenja da nije trebalo ni krenuti u proceduru davanja koncesije, a da pritom nije tačno definisano što je predmet koncesije, jer imovinsko pravni odnosi nad imovinom koja se daje u koncesiju nisu riješeni.

“To ne samo da nije zakonito, već je u suprotnosti i sa elementarnom logikom.Smatramo da bi odsustvo procjene imovine bila bi povreda zakona. Predloženim modelom se ugrožava opstanak nacionalne aviokompanije, Montenegro Airlinesa i suštinski limitira razvoj drugih potencijalnih aerodroma u Beranama, Ulcinju i Nikšiću. Ne postoji u ponuđenim dokumentima jasna struktura predviđenih investicija i strategija daljeg razvoja dostupnosti Crne Gor kao turističke destinacije”, kazao je on.

Prema njegovim riječima predlog transfera i otpuštanja radnika je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma.

“U tom smislu, od izuzetnog je značaja da se u cilju adekvatnog obezbjeđenja prava zaposlenih odmah potpiše već usaglašeni Kolektivni ugovor između Aerodroma Crne Gore i Sindikata.Očekivamo je bilo da kroz koncesije bude prezentovano i alternativno rješenje”, smatra on.

Brajović je rekao da je bilo za očekivati da će, osim koncesionog modela, Ministartsvo prezentirati i alternativne modele daljeg razvoja Aerodroma, kako bi se kroz jasnu komparaciju pokazalo koji je optimalan.

“Međutim, kako se to nažalost nije desilo, Socijaldemokrate su uradile ozbiljnu finansijsku analizu koja kroz devet scenarija pokazuje da Aerodromi Crne Gore mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona, od poreza na dobit država će prihodovati od 40 do 100 miliona eura i još oko 100 miliona eura od drugih poreza, doprinosa i raznih taksi. SD je napravio konkretnu finansijsku analizu alternativnog modela u odnosu na ponuđeni model koncesije a to je da Aerdromi sami uzmu kredit i investiraju preko 100 miliona eura u unapređenje infrastrukturnih, odnosno poslovnih performansi. To je i u skladu sa analizom Evropske Banke za obnovu i razvoj, koja je nedvosmisleno pokazala opravdanost zaduživanja od starne Aerodroma Crne Gore”, tvrdi on.

Ranije su u SD-u kazali da su i spremni da napuste Vladu ukoliko se Aerodromi daju u koncesiju, a danas je Brajović jasno poručio da SD neće izaći iz vlasti, ali i da se partija na čijem je čelu ne plaši izbora.

“Jasno poručujemo da nas uopšte ne interesuje sada već očigledno svođenje cijele priče oko valorizacije jednog od strateški najvažnijih resursa na to hoćemo ili nećemo napustiti Vladu, jer smo isključivo fokusirani na pronalaženje optimalnog modela daljeg razvoja ACG. Ne želimo da trošimo dragocjeno vrijeme na usmjeravanje gotovo cijele diskusije na dnevnopolitička paušalna i prazna prepucavanja, koja možda nekome donose sitne poene ali od kojih svakako građani nemaju nikakve koristi”, istakao je lider SD-a.

Brajović je najavio da će SD kroz participaciju na svim nivoima odlučivanja u Vladi i u Skupštini, uraditi sve da u periodu koji predstoji ubijedi koalicione partnere, ali i čini im se jedan očigledno manji dio javnosti koji prednost daje koncesiji, da je njihov predlog daleko bolji po državu od predloženog modela koncesije.

“Uostalom, nijesmo i nećemo nikada biti sebični stavljajući partijski ispred opšteg društvenog odnosno javnog interesa, ali dok je ovakva ponuda ministartsva na stolu mi smo ubijeđeni da je model koji mi predlažemo daleko bolji po državu, odnosno njene građane. U krajnjem, nisu apriori Socijaldemokrate protiv bilo kojeg modela, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti, ali smo beskompromisni u odluci da podržimo samo onaj koji građanima Crne Gore obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist. I da smo još jasniji, a povodom određenih špekulacija, Socijaldemokrate se uopšte ne plaše izbora u bilo kom trenutku jer bi upravo mi bili njihovi najveći pobjednici, imajući na umu da podrška nama konstantno raste i da je samo za godinu i po dana od parlamentarnih izbora duplirana. Ali postavljamo jednostavno pitanje, a što poslije eventualnih vanrednih izbora, mi bi bili jači a samim tim i vladajuća koalicija i opet bi imali iste dileme oko modela daljeg razvoja Aerodroma. O ovom pitanju se mora voditi diskusija u Skupštini Crne Gore. Kad se završi javna rasprava razgovaraćemo sa koalicionim partnerima o daljem razvoju situacije. Ovo je pitanje od interesa za državu Crnu Goru”, zaključio je Brajović.

Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore upravlja kadar SD-a.

Premijer Duško Marković je povodom najavljenje valorizacije Aerodroma poručio menadmentu kompanije da je njihov posao samo da upravljaju crnogorskim Aerodromima dok im traje mandat. On je pojasnio da se ne planira prodaja Aerodroma, već da je riječ o koncesiji koja će biti na 25 ili 30 godina.

<<<Marković menadžmentu Aerodroma: Vaš posao je da upravljate njima dok vam traje mandat<<<

Marković je naglasio da je neophodno valorizovati aerodrome u Podgorici i Tivtu jer su oni usko grlo za ubrzani rast u turizmu, kao i u cijeloj ekonomiji.

Juče je iz Vlade saopšteno i da Svjetska banka podržava model valorizacije crnogorskih Aerodroma.

<<<Svjetska banka podržava Vladu da aerodrome da u koncesiju<<<

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ratni heroj
Gost
Ratni heroj

Brajovicu imaju te u šaci…
Samo se sjeti petlje…
Plesaces po njihovim notama..

Milentije
Gost
Milentije

Glasali ste dukljani,necu rijec da cujem da ne valja nesto

Stori
Gost
Stori

E ova partija,rukovodsTvo i glasaci..pravi prikaz crne gore i tog cuvenog cojstva i junastva!e takvi su u malom montenegru bili i nasi djedovi i pradjedovi i cukundjedovi i takvi ste 80% poltrona koji se supkate i savijate i glasate,kao i sto ce vasa djeca biti.zato,tisina i slusaj gospodara,i radi sta ti se kaze

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Ha ha ha ha ha ha ha ha

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovi iz SD vrhunski sručnjaci,velike i ekonomski veće države dali koncesije na svoje Aeodrume,nijesu pitali za stručno mišljenje ove iz SD greška.

Staxe
Gost
Staxe

Čvrst ovaj Brajović,kao limenka i baš ima petlju,ili ipak nemamo petlju…?

Frco
Gost
Frco

Ranije je bilo koliko zine laze, ovi SD je I to promijenio, ni zinuo nije a laze.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Resenje im je kaze brajovic da se zaduze 100 miliona..xaxaxa

Bob Rock
Gost
Bob Rock

DosljeDNO!!!

Zarko
Gost
Zarko

Konkretno rješenje SD-a

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Ovi nemaju rijesenje bez sa sebe trulez od partije paraziti!!!

Titograd
Gost
Titograd

Sta to nudi privezak partija?

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Prije će Vampira mać’ sa arterije ……ovi bi i majku prodali samo da ostanu na vlast…i za ove glasa 10 hiljada ludi u Cg…kakva smo mi močvara nemoralne žabokrečine…

Lavi
Gost
Lavi

Aerodromi nam izgledaju kao zadnje rupe. Nikakvih sadrzaja, glibavi I sa zastatelom opremom. Stranci nam se sprdaju. Kadar koji radi sve spijuni a radnici sve SD kupljeni glasovi. Provjerite diplome gospodo, znanje engleskog jezika, osnovnu komunikaciju pa dajte sansu radnicima koji nemaju veze sa politikom.

Vuko
Gost
Vuko

Tako i treba! Ako se može svojom snagom i pameću, treba pokušat…a ne odma koncesija. Sve opcije nek budu stavljene na sto

Nik
Gost
Nik

Nemamo mi kapaciteta, znanja i iskustva u vodjenju i stvaranju modernih aerodroma!! 50% radnika nebi trebalo da su tu, krade se na sve strane!! Zaposljava se preko clanske kartice, porodice i prijatelji sefova su pustili korijene…

Giska
Gost
Giska

Ivan je okupio omladinu oko sebe. To je ona omladina koja je zeljna rada ali im to nisu dozvolile starije kolege iz DPS, SDP, BS, i ostalih stranaka.
Stoga, vodjen mladim ljudina koji polako ulaze u pore sistema SD svakim danom jaca i svakim danom ce sve vise da postavlja uslove vladi.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Ne bi loše bilo da izmjeriš temperaturu, Giška!

Cikotickiiii
Gost
Cikotickiiii

Ovome brajki su sinko i zenica na aerodrome pa ne cudi sto se koprcaju ovoliko

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Radila je na trafiku kod moje zgrade. I čudim se što je ne gledam.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije valjda da neko vodi računa o interesima države?!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Sve ce da urade bez stida i srama..samo da sacuvaju fotelje..pih

Glukoza
Gost
Glukoza

Sve ce se oni dogovoriti u Ramadi.

MegaBot
Gost
MegaBot

Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju. Ode na dobos jos jedna A LA Pozitivna…

Darlington
Gost
Darlington

Poceli su i SD da razbijaju, zdravo bili za to. Ovi bi uzeli milijardu eura kredita samo da sacuvaju fotelje Orlandicu i privescima.

Marko
Gost
Marko

Pih za ovaj SD…Najlazavija stranka u istoriji Crne Gore.Sve laz do lazi.

Musa
Gost
Musa

Ako ti budes pravio planove zaboravices da izgradis terminal kao sto si zaboravio petlju Smokovac a uporno si tvrdio da je ukljucena u ponudu kineza. To je bila laz isto kao sto je laz da SD nije placao racune u Ramadi narodnim parama. Necu limenku pominjat.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Sprdnja od države!

Durmitor
Gost
Durmitor

Nece oni korito obalit znao sam,jos ce oni da izmuzu ovu drzavu

Svjetska banka
Gost
Svjetska banka

Jedva cekam da vas oderemo i da se zaduzite jos koju milijardu , valorizujte sve pa cak i Drzavu dajte na koncesiju nekih 25 godina npr. Kini , Danskoj , Norveskoj …., sto ima veze to nije prodaja , to je samo koncesijaaa haaa haaa

Vujadin R.
Gost
Vujadin R.

Ajde, da vidimo. Ovamo ponuda DPS nezakonita a vi kao necete iz vlasti. Kako to da shvstimo. Zar ne shvatste ili se pravite, vlast treba hitno 100 milki. Od aerodroma ili kredita. Nena ulaganja bez kredita a vas menadzment na celu sa Irlandicem je tanak . Moze do 100.000.. plafon. E sada da rastete bez pomoci DPS i providne pasivnosti… Više »

Realno
Gost
Realno

Nisam pristalica SD , ali koncesija Aerodroma je nesto mozda i najgluplje sto moze Vlada da napravi …, valorizujte gospodo ono sto treba Zeljeznicu npr. Koja je u rasulu,strani turisti stanu pored vozova i slikaju ih jer oni takve drze u muzeje:))) Aerodrome s obz da su rudnik para ce rado uzeti svaki koncesionar , pitanje je kojem koncesionaru se… Više »

Almer
Gost
Almer

Željeznica je na dobrom putu da se valorizuje. Za pomocnika direktora je postavljen kadar BS koji je osnovne studije “zavrsio” u Peći a postdiplomske u Travniku. Jedna od referenci je i krvno srodstvo sa ministrom Nurkovicem. Blago nana, opet ce nam biti krivi masinovodje 🙁

Grabulja
Gost
Grabulja

Imaju oni i jačih štihova. Završavaju fakultete za 4 mjeseca.

BogdanS
Gost
BogdanS

Reče Ivo,slaga,a ne trepnu…

100%
Gost
100%

Polako, brzo cete vi za Rankom Krivokapicem. Gori ste od njega, ali vas zapalo fino. Ali, brzo cete i vi u opoziciju, da počinemo malo od vas.

Mrgud
Gost
Mrgud

(S)tranka (D)irektora,Milov instalirani zamjenik pozitivne,otpad iz SDP-a najjadnija stranka od postanka parlamentarizma daju sebi na značaju. Kad odslužite godpodar će nogu dati po običaju.

Podgoricom
Gost
Podgoricom

Pa takva jedna neiskrena politicka grupa, isto su radili i sa Rankom dok su bili.. glume neku opziciju u vlasti a nista od toga nego samo sa sto manjom partijom vise fotelja a ovo je najjace “Uostalom, nijesmo i nećemo nikada biti sebični stavljajući partijski ispred opšteg društvenog odnosno javnog interesa” 😀 plac

Pero
Gost
Pero

Ostavite se politike jer primjedbe na koncesiona akta koje je iznio Brajovic su potpuno tacne. Jednom neka se prica o argumentima a ne politici.

Podgoricom
Gost
Podgoricom

Primjedba tipa ‘raspičiće nas sa ovih polozaja i uzeti stranacko preduzece’ ?!

Podgoricom
Gost
Podgoricom

Grcevito se drze i za fotelje u Aerodrumima Cg i za fotelje u Vladi po starom dobrom obicaju u ‘interesu gradjana’ sto se tice morala..morali su

Gavirija
Gost
Gavirija

SD je tipicna klijentelisticka stranka, jedna dvorska svita gdje dominiraju licni interesi.

Ve$a
Gost
Ve$a

A neće sd nidje… ne bojte se simpatizeri, rečeno je brajevicu da bude poslušan i da ne talasa

Čioda
Gost
Čioda

SD će da leti raketom a ne avionima kada ih Milaš šutne😂
Ostaće od njih samo🏃🌚🌠

Sasa 194
Gost
Sasa 194

Aa mora da si iz Petnjice cim trbunjas razne gluposti.

Send this to a friend