Ekonomija Odbijeni predlozi poslanka Raška Konjevića

SDP: I dalje ćemo insistirati na donošenju reformskih zakona

Poslanik Raško Konjević je i danas, na početku sjednice Skupštine Crne Gore predložio referomske zakone iz oblasti ekonomije i zaštite životnog standarda građana, međutim kao i posljednje dvije godine, vladajuća koalicija odbila da ih uvrsti u dnevni red, kako bi se o njima raspravljalo, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije.

Iz ove stranke dodaju da nažalost ni jedan od njihovih predloga zakona nije dobio podršku za uvrštavanje u dnevni red Skupštine Crne Gore, i poručuju da će i dalje, u saradnji sa socijalnim partnerima, nastaviti sa insistiranjem na donošenju seta reformskih zakona.

Kako navode, ono što danas bilo u fokusu pažnje poslanika SDP-a je predlog zakona kojim bi se smanjio poresko opterećenje za poslodavce smanjilo sa sadašnjih 67 na 55 odsto i time, dodaju oni, stvorili uslovi za povećanje zarada koje stagniraju već skoro osam godina, dok bi se višak sredstava za poslodavce mogao koristiti za investiranje.

“Poslanik Konjević je naveo i primjer poreske reforme Vlade Republike Hrvatske koja je u petak donijela četvrti set mjera poreskih rasterećenja. Predstavljajući taj poreski krug, njihov premijer je predložio smanjenje poreza na rad, time što su oslobodili poreskih obaveze osobe mlađe od 26, a osobama od 26 do 30 godina je smanjeno poresko opterećenje za 50 odsto. Tu svoju politiku su nazvali demografskom revitalizacijom, ali naše predloge vladajuća većina neće da podrži, iako je iz naše zemlje otišlo skoro 60.000 mladih, obrazovanih i vrijednih ljudi”, dodaju iz SDP-a.

Takođe, tvrde oni, nije bilo sluha da se prihvate predlozi zakona kojim bi se povećala minimalna zarada na 250 eura, smanjile stope akciza na gorivo za 20 odsto, ukinuo krizni porez za 37.000 naših sugrađana i umanjila stopa PDV-a na električnu energiju za iznos koji sada potrošači plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE).

“Ovim predlozima bi se poboljšao standard za najveći broj naših sugrađana koji bi imali veća primanja, manje poreze i akcize, dok bi poslodavci imali značajno umanjenje poreskih opterećenja. Ključni argument za povećanje minimalne zarade je to što se na ovaj način povećavaju primanja svih građana i značajno povećava prosječna plata. Zemlje poput Rumunije, Bugarske, Poljske i drugih su na osnovu konstatntnog povećavanja minimalne zarade došle do toga da je danas prosječna plata u Rumuniji 620 eura iako je prije desetak godina bila skoro dva puta manje od prosječne u našoj zemlji”, objašnjavaju oni.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajan
Gost
Rajan

…. I ovaj mi o necemu razmislja… bas lijepo. .. ali ne kontam, sa cime….

raz
Gost
raz

Rale se za to borio i dok je u Vladi bio, ma daaaa
Cuti Rale, pokrij se usima

Goran Ko
Gost
Goran Ko

Da je kakva tema oko crkve ili jezika, bilo bi 400 komentara. Ovako su “samo” plate u pitanju.

Veronika
Gost
Veronika

Očigledno samo oni brinu o građanima, niko drugi.

Send this to a friend