Ekonomija

SDP je protiv svakog plana rasprodaje Luke Bar u režiji nove vlasti

Vladimir Božović

Luka Bar je jedna od kompanija koja predstavlja klasičan državni monopol od kojega svaka država na svijetu može da ubira ogromne prihode i zato će SDP biti protiv svakog plana njene rasprodaje u režiji nove vlasti, kao što smo uostalom spriječili prodaju Luke Bar tokom mandata prethodne vlasti, saopštio je predsjednik OO SDP Bar, Vladimir Božović.

Prema njegovim riječima svojom pozicijom i svojim karakteristikama Luka Bar je jedinstvena kompanija budući da takvu luku nije moguće izgraditi bilo gdje drugo na crnogorskoj obali.

“Luka Bar izrazito profitabilna i na neki način monopolska kompanija koja uz domaćinsko upravljanje ima ogroman potencijal za dalji razvoj od kojega korist treba da ima država i njeni građani”, naveo je Božović.

Ističe da njena vrijednost kao resursa se eksponencijalno povećava izgradnjom auto-puta Bar –Boljare, pa je obaveza svake odgovorne vlasti i ozbiljne države da ogromna sredstva koja je dala za auto put iskoristi između ostalog i za još snažniju valorizaciju Luke Bar.

“Teško je zamisliti logiku da prodajete Luku, a istovremeno kao država gradite autoput vrijedan milijarde eura, čijom izgradnjom će vrijednost Luke značajno porasti”, poručio je Božović.

Naopminje da kao profitabilna kompanija koja ima milionski profit, Luka Bar nema nikakvih problema sa investiranjem i generisanjem razvoja iz sopstvenih sredstava.

“Više je nego dovoljno ubjedljivih argumenata da Luku Bar moramo zadržati u državnom vlasništvu pa zbog svega toga, a i nekih neformalnih najava o mogućoj prodaji, upozoravamo novu vlast da će svaki mogući plan o prodaji Luke Bar naići na žestok otpor SDP-a, a vjerujemo i cjelokupne javnosti”, zaključio je Božović.

Send this to a friend