Ekonomija

SDP: Nezakonit predlog Ugovora o koncesiji za korištenje Luke Kotor

Luka Kotor

Opština Kotor je povratila većinsko vlasništvo Lukom Kotor isključivo zahvaljujući političkoj akciji predstavnika Socijaldemokratske partije. Oni su izdejstvovali poništenje njene privatizacije po modelu poznatom kao “3% “. To SDP dodatno obavezuje da Luku zaštiti od novih, kao i starih štetnih ugovora, koji bi građane ostavili bez “vrata od Kotora”, saopštili su danas iz lokalnog Kluba Odbornika SDP.

U SDP-u navode da svaka strateška odluka koja se tiče Starog grada, kao i njegovog neodvojivog dijela-Luke, mora biti data na javnu raspravu građanima Kotora.

“Zakonita koncesija mora ostati potpuni prioritet grada Kotora i SDP-a i sa stručnim asocijacijama, NVO organizacijama i svim odborničkim klubovima smo spremni da radimo da do valjanog ugovora što prije dođe. Ovaj Predlog Ugovora o koncesiji i Poslovni plan “Luke Kotor” bez pravno valjane studije i dokumentacije predviđaju ubadanje stubova za dodatnih minimum 80 metara nove Luže. Luka Kotor, koja je vlasništvo Opštine Kotor, mora pitati građane žele li novo zauzimanje mora i nove mega kruzere koji za vijek mogu onesposobiti akvatorijum i život u kotorskom zalivu”, kažu u SDP-u.

Iz te partije su uputili da li je cilj da se poveća broj kruzera ili putnika, koji je već sada kao u Dubrovniku.

“Tamo je gradska luka u Gružu odvojena utvorenim morem od Starog grada u udaljenoj uvali. Njihova Luka nije na vrata od grada, nije u zatvorenom zalivu, koji je svjetska prirodna i kulturno-istorijska baština. Tamo akcident ne bi trajno onesposobio život svih građana u zalivu. Zato imamo dužnost da komunitadu Kotorsku obavijestimo da ovakav predlog ugovora ima suštinske nedostatke u svojim osnovnim postavkama”, rekli su u SDP-u.

Kako su precizirali, ne postoji Glavni projekat izgradnje produžetka Luže od 80 metara ubadanjem stubova, koji bi imao stručnu reviziju u skladu sa predmetnim zakonom i kriterijumima UNESCO-a, Menadžment planom prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

“Tek po dobijanju svih neohodnih saglasnosti mogu se preuzeti investicione obaveze u zalivu koji je svjetska prirodna i kulturno-istorijska baština. Po principu paušalnih, nereferentnih, pojedinačnih ocjena planira se trošak od više od dva miliona eura na teret građana Kotora”, ukazuju u SDP-u.

Drugo, dodaju, Skupština Opštine Kotor nikada nije odlučivala o Poslovnom planu preduzeća “Luka Kotor” na 12 godina, a kamoli da je neko stavio na javnu raspravu građanima taj strateški dokument o daljem gomilanju kruzera u zalivu.

“Nema pravnih preduslova da se preuzmu ovako velike obaveze, a time već u startu je onemogućeno valjano ispunjavanje ugovornih obaveza. Sam Plan polazi od određenih netačno utvrđenih finansijskih pokazatelja koji mogu dovesti do teškog finansijskog položaja ovog najprofitabilnijeg opštinskog vlasništva. Ne želimo da vjerujemo da neko namjerno želi štetnim ugovorom dovesti Luku tzv. “ isisavanjem “ u stanje da se “ mora “ prodati”, ističu u SDP-u.

U toj partiji konstatuju da zbog svega toga izgleda kao da se ključnim javnim dobrom Kotora bavilo po prinicipu olake i jeftine politikanske promocije.

“Odbor direktora “Luka Kotor” ne bi smio igrati se politike “svršenog čina“ kada su u pitanju strateške odluke za Kotor i time uskratiti ovlašćenja odbornika Skupštine opštine Kotor. OO SDP Kotor poziva Predsjednika Opštine Kotor koji je učestvovao u dosadašnjim aktivnostima na izradi Predloga Ugovora o koncesiji da povuče ovaj Predlog na usklađivanje sa zakonom i Menadžment planom prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i time omogući upravljanje preduzećem “Luka Kotor” u skladu sa interesima građana”, dodaju u SDP-u.

Luka, naglašavaju, ne smije biti plijen niti jedne vlasti i SDP traži da se formira radna grupa od predstavnika svih klubova u Skupštini opštine Kotor koji bi u saradnji sa ekspertima, strukovnim udruženjima i referentinim NVO otklonili te greške.

“Ponta na Kampu očigledno nije bila dovoljna pouka za ovu vlast Kotora. Tamo je ista podržala opravdane proteste, a ovdje traži višestruko veću dogradnju Luže na brzinu, bez znanja građana i zakona. Djeluje nemoguće, ali je tako. Želi li neko iza leđa istorijskih protesta građana Crne Gore oposliti nešto? SDP je o svemu ovom već upozorila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva kako bi se Predlog ugovora o prioritetnoj koncesiji za privredno korištenje trgovačke Luke Kotor u potpunosti uskladio sa zakonskim normama i obavezama prema građanima i UNESCO-u”, zaključuju u Klubu Odbornika SDP-a Kotor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miketić
Gost
Miketić

A vi na izbore sko ste naredni ili bolje se ne brukajte no u oporbu.

Fileopg
Gost
Fileopg

još se nada Ranko da će povrnuti Luku svoje do juče jedino izvorište para i moći.

Miketić
Gost
Miketić

Ajde da ne prećerujemo, a i da je tako to nije ni 0,0001% koliki su narnuli ovi tvoji dilberi.

Send this to a friend