Ekonomija

SDP prikuplja potpise da se Zakon o PIO hitno uvrsti u dnevni red Skupštine

Draginja Vuksanović Stanković

Socijaldemokratska partija SDP će od sjutra pokrenuti potpisivanje peticije kojom će tražiti da se Skupštini hitno proslijedi tekst predloza Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojeg su sindikati, Vlada i poslodavci dogovorili krajem 2018. godine i koji je povoljniji po radnike i penzionere nego sadašnji, najavila je predsjednica partije Draginja Vuksanović Stanković

“Socijaldemokratska partija počeće od sjutra prikupljanje potpisa građana, kako bi obezbijedili usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO”, ističe Vuksanović Stanković.

Ona je na pres konferenciji kazala da ih je veliki broj građana kontaktirao tokom kampanje “Crna Gora u pokretu” koju je SDP imao tokom oktobra i novembra sa pitanjem šta se dešava sa Prijedlogom zakona o PIO.

“Građani znaju da je tekst zakona dogovoren prije više od godinu dana, a da je Socijalni savjet dao saglasnost u junu 2019. godine. Tada su i sindikalni lideri najavili brzo usvajanje zakona”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i potpredsjednik Vlade Milutin Simović obećali da će zakon brzo biti pred poslanicima.

“Nažalost, uprkos obećanjima obmanuli su građane, posebno one koji su stekli uslove za odlazak u penziju i čekaju usvajanje Zakona koji je usaglašen. Nedopustivo je takvo ponašanje Purišića i Simovića, ali i cijelog DPS-a, prema hiljadama naših sugrađana koji su decenijama stvarali i gradili našu zemlju. Nedopsutivo je, a to pokazuje zvanična državna statistika, da su, kada se kalkuliše i rast troškova života realna primanja naših penzionera smanjuju”, ističe Vuksanović Stanković.

Podsjeća da se ovim zakonom stvaraju bolji uslovi za odlazak u penziju.

“Prilikom određivanja obračunskog koeficijenta eliminiše deset najlošijihih nevezanih godina tokom radnog vijeka. Granica za odlazak u penziju se smanjuje na 66 godina za muškarce i 64 za žene.  Veliki broj od 125 hiljada penzionera prima minimalnu penziju od 125 eura koja bi ovim zakonom bila uvećana za skoro 20 odsto. Uvedena je tzv. rotirajuća formula u dijelu uticaja cijena i zarada koja je povoljnija od postojeće jer više štiti položaj penzionera”, navela je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije više od godinu, Vlada još nije utvrdila predlog, a poslanici DPS-a odbijaju da uopšte razgovaraju o Zakonu.

“Time se svjesno čini ogromna šteta stotinama građana Crne Gore, posebno onim kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena koje im omogućavaju povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju”, tvrdi Vuksanović Stanković.

Podsjeća i da je u svojstvu predsjednice SDP-a poslala otoreno pismo ministru Purišiću sa pozivom da se zakon što prije usvoji.

“Neshvatljivo je da ministar Purišić i potpredsjednik Simović ovaj zakon drže u “fioci”, a predsjednik Skupštine Brajović ne traži od njih da što prije zakon dostave Parlamentu. Svakodnevno ćemo ih prozivati, a pozvaćemo i sindikalne lidere, koji su uradili dobar posao u pregovorima, da i oni javno izvrše dodatni pritisak”, poručila je Vuksanović Stanković

Obećava da SDP neće odustati od borbe do konačnog usvajanja ovog zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrgud
Gost
mrgud

a sto ne dopustite narodu da radi i duze ako moze . ako se osjeca dobro zdravstveno . kao na zapadu.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ova sve u istoj garderobi.

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Svaka privatna poslovna inicijativa za vrh SDP je losa i treba je sankcionirati,vjerovatno jer vas je 99% na državnim jaslama i platama!

Mina
Gost
Mina

Draginja,koja ima pravnicko znanje,prilicno je razocarala kolege,jer se nije,na pravi nacin izjasnila o spornim clanovima ovog nakaradnog zakona.Nije uspjela da izadje iz ideoloskog sinjela SDP.

Crna Gora Svih
Gost
Crna Gora Svih

STO URADISTE ZA CG DOK STE BILI U VLAST SA DPS?DJE JE EKONOMSKI RAZVOJ CG?
DJE JE BORBA PROTIV POLITICKOG ZAPOSLJAVANJA ?

Lipovo
Gost
Lipovo

Igra se Država sa populacijom koja ih je ,,iznjedrila,, Skoro je predsjednik penzionera, Vešović, bio kod predsjednika Vlade, vjerovatno po svoje mišljenje, jer ga odavno nema da brani svoje ,,ispisnike,, Uostalom, samo penzioneri sa penzijama do 300€ izdržavaju od iste svoju nezaposlenosti djecu I unučad.

Send this to a friend