Ekonomija

SDP pisao Jokiću: Nećete imati našu podršku ukoliko ne spriječite nezakonitosti u Luci Kotor

Predsjednik OO SDP Kotor Branko Nedović, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću i predsjednici opštinskog parlamenta Dragici Perović povodom, kako je naveo,  nezakonitosti i štetnih posljedica koje mogu nastupiti nevršenjem svojih nadležnosti SO Kotor, odnosno predsjednika opštine prema Odboru direktora i sazivanju ponovljene vanredne Skupštine akcionara Luke Kotor. Poručuje Jokiću da ukoliko ne spriječi ovako očigledne nezakonitosti i štete po Grad Kotor neće više imati podršku SDP-a.

 Saopštenje koje u ime odborničkog kluba SDP upućuje Nedović, prenosimo u cjelosti: 

Odbornički klub SDP–a u Skupštini opštine Kotor već vam se obraćao povodom nezakonitosti i štetnih posljedica koje mogu nastati nevršenjem ovlašćenja Skupštine opštine ili gradonačelnika, zbog nezakonitosti u pripremi i pokušaju usvajanja Predloga koncesionog ugovora za A.D. Luka Kotor na ponovljenoj vanrednoj Skupštini akcionara AD Luka Kotor zakazanoj za 13.mart 2019.godine bez prethodne zakonite odluke Skupštine akcionara A.D. “Luka Kotor”.

Pored već iznesenih činjenica u obraćanjima 25-og i 27-og februara  ponovo Vas upozoravamo i na bazične nezakonitosti:

1. Mimo Zakona o privrednim društvima, tačnije člana 35. stav 2 tačka 4b i  svojih zakonskih ovlašćenja – Odbor direktora A.D. “Luka Kotor” usvojio je Poslovni plan za period od 12 godina, i na osnovu toga, Predlog ugovora o Prioritetnoj koncesiji –  iako to pravo po Zakonu je:

“Isključivo pravo Skupštine akcionara je da donosi Odluku o raspolaganju imovinom društva (kupovini, prodaji, zakupu, zamjeni, sticanju, ili na drugi način raspolaganju) čija je vrijednost veća od 20 odsto knjigovodstvene vrijednosti imovine društva.”

Odbor je usvojio Poslovni Plan i po njemu Predlog ugovora o koncesiji kojim se  opredjeljuje 3.303. 440 eura sopstvenih sredstava Luke, što čini skoro 50 odsto ukupne imovine Luke koja je prema Bilansu stanja na dan 31.12.2017.godine iznosila 6.678.865 eura . Umjesto do 20 odsto, Odbor direktora je usvojio Poslovni plan i sačinio Predlog ugovora mimo zakonskih ovlašćenja i raspolagao sa 50 odsto imovine ostalih akcionara i građana Kotora. Nikad nije pitao akcionare – Skupštinu Opštine, da li mu daje to pravo koje joj zakonski niko ne može oduzeti.

I laiku je jasno da je više nego dvostruko Odbor direktora teško prekršio zakon o pravu da samo 20 odsto može sam odlučivati  bez odluke Skupštine opštine Kotor i ostalih akcionara.

Zloupotrebio je svoj položaj i protivno zakonu uzurpirao većinsko pravo Skupštine opštine Kotor i sam dogovarao koncesioni ugovor bez ovlašćenja. Prisustvo Predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića nekim od tih dogovora sada ga dodatno obavezuje da donese pravno valjanu odluku o zaustavljanju nezakonitosti Odbora i Direktora Luke Kotor sa štetnim i neumitno sudskim posledicama po građane Kotora. Derivativne tužbe dovele bi do ništavosti čitavog procesa i uzrokovale nemjerljive štete po građane.

Gospodine Predsjedniče, donijeli ste najmanje 14 odluka kao “privremene akte“ koje ste obrazložili po članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi -da se Skupština opštine nije mogla sastati. Sad ste dužni, da svojom odlukom po istom članu u ime većinskog vlasnika Opštine Kotor glasate na ponovljenoj vanrednoj Skupštini akcionara protiv ovakvih NEZAKONITIH PREDLOGA i vratite sve u zakonski okvir. Tek tada možemo doći do PRIORITENE KONCESIJE koja neće bit štetna no berićetna za Kotor.

Druga mogućnost je da obavežete Odbor direktora da otkaže Vanrednu Skupštinu akcionara, jer hoće da donesu nezakonite odluke sa manjinskim glasanjem od 33 odsto.  Vašim ne vršenjem ovlašćenja zaštite građana, manjina od  33 odsto će donijeti nezakonitu i dugoročno štetnu Odluku bez većinskog vlasnika opštine Kotor.

SDP je vratio većinsko vlasništvo opštine Kotor nad Lukom građanima opštine Kotor. Ako ne spriječite ovako očigledne nezakonitosti i štete po Grad Kotor nemate ni tren više našu podršku. Većinski dio Odbora direktora izabrala je Skupština opštine Kotor da štiti zakon i interese građana. Oni su odgovorni i svojom ličnom imovinom ako uprkos javnom upozorenju nastave ovu nezakonitu i štetnu rabotu.

Ponovo podsjećamo – Predlog Ugovora  ima  suštinske  nedostatke  u  svojim osnovnim postavkama. Ne postoji Glavni Projekat izgradnje dogradnje Luže ubadanjem stubova u zahvatu od  80 metara,  a koji bi imao stručnu reviziju u skladu sa predmetnim zakonima i kriterijumima UNESCO-a – Menadžment planom prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.  Tek pa dobijanju  svih  neohodnih saglasnosti mogu se preuzeti investicione obaveze u zalivu koji je SVJETSKA PRIRODNA I KULUTURNO-ISTORIJSKA BAŠTINA . Po principu paušalnih nereferentnih pojedinačnih ocjena planira se nezakonit trošak od preko tri miliona eura na teret građana Kotora. Kotoru ne treba novi dio Luže za mega kruzere, no ograničavanje dolaska i ovog broja kruzera. Ali neka o tome se izjasni stručna i građanska javnost na osnovu odluke Skupštine Opštine Kotor.

Ovo je prilika da se pokaže da imamo funkcionalnu Skupštinu opštine koja okuplja sve političke subjekte oko brige za temeljna dobra građana Kotora. Ovaj grad ne smije biti taoc ničijih političkih jeftinih poena koje ne vodi stručnost, a nažalost kod nekih ni pripadnost ovom gradu. U opasnosti su osnovno nepovratno dobro Kotora, a to su Vrata od grada – Luka i more  –  stvarni ulaz u Kotor.

O svemu ovom smo već usmeno obavjestili, a i pismeno ćemo obavijestiti, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja i Vladu Crne Gore koja je druga ugovorna strana. Sigurni smo da je tim besmislenije iz političke zaslijepljenosti ići dalje u kršenje zakona i uzurpiranja prava Skupštine opštine Kotor i Skupštine akcionara..

U želji da uz glas građana, stručne javnosti, UNESCO-a,  Ministarstva..  dođemo do što šireg konsenzusa i ZAKONITE  PRIORTENTE KONCESIJE ZA LUKU KOTOR.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

Recite vi nesto.Mnogo toga tuznog je u nasem sjecanju.Da tuznije i crnje predhodne vlasti nije bilo.

Velimir
Gost
Velimir

Tuga golema i od jednih i drugih,ne znam ko je crnji i gori!

VISITOR
Gost
VISITOR

Sta osta od casnog SDP-a?

LSCG
Gost
LSCG

Zar je Luka Kotor,jedini problem i jedini kamen spoticanja?Nije,mnogo je toga “trulo”a uhvatili ste se najrentabilnijeg djela,Vidite li ljudi sto ucinjeste od ovog grada….Cijelu zimu nijeste nista uradili,do organizovali docek Nove Godine i Krneval…U sezonu ulazimo,i dalje,sa jednim semaforom,bespravnom gradnjom i javaslukom na svakom koraku…Miniraju se brda omo Starog grada,po nici kamioni izvoze zemlju…prave se privatne ponte po Dobroti,haos u… Više »

Forca
Gost
Forca

Pi,prethodna i sadašnja vlast je uništila ovaj grad radi ličnih interesa!!!

Send this to a friend