Ekonomija

SDP poziva poslanike da podrže predloge za povećanje minimalne zarade, smanjenje akciza…

Draginja Vuksanović Stanković

Poslanica SDP-a Draginja Vukasnović Stanković pozvala je poslanike da podrže redloge SDP-a, za smanjenje akciza, za ukidanje kriznog poreza i za povećenje mininalne zarade, jer, kako je istakla, životni standard građana se poboljšava kroz ovakve predloge a ne kroz demagogiju i praznu političku priču.

“Vlada Crne Gore sve ekonomske probleme rješava samo na jedan način – dodatnim oporezovanjem građana. Pri tome tajkuni i povlašćena preduzeća i dalje ne plaćaju poreze i doprinose i taj iznos se penje na nekoliko stotina miliona eura. Naši predlozi nijesu populistički, nego upravo suprotno, doprinose i radnicima u Crnoj Gori i privrednicima i pune državni budžet.  Nijesu dobri jedino za one koji izbjegavaju poreze, rade u sivoj zoni, tajkune bliske vlasti i one koji love u mutnom”, poručila je Vuksanović Stanković.

Ona ističe da je poziv minimum demokratije koji traže od naših kolega iz vlasti, ne zbog sticanja političkih poena, nego zbog podizanja standarda građana Crne Gore.

“SDP je prije skoro dvije godine pokrenula široku akciju za povećanje minimalne zarade kojom bi preko 77.000 radnika u Crnoj Gori dobilo veće plate. Država bi s druge strane ubirala više poreza, a kako u pripremi imamo i zakonske predloge kojim bi se uveo neoporezivi dio zarade, ni poslodavci ne bi bili na gubitku. Svi bi bili na dobitku, osim onih koji danas koriste mogućnost minimalne zarade kako bi uzeli porez radnicima i državi ili prave ekstra-profit zbog izuzetno malog iznosa minimalne zarade”, dodaje ona.

Socijaldemokratska partija je u petak, predala u proceduru predlog Zakona o izmjeni zakona o radu, kojim traže da minimalna zarada u Crnoj Gori bude na nivou od 50 odsto prosječne plate u Crnoj Gori ili oko 250 eura.

“Danas se u Skupštini glasa da se rasprava o ovoj tački uvrsti u dnevni red i tražimo od kolega da pokažu demokratski kapacitet i barem dopuste da iznesemo svoje razloge zašto bi ovaj zakonski predlog trebalo usvojiti. Minimalna zarada u Crnoj Gori je 193 eura i najniža je u regionu. Kada se u jednoj zemlji istovremeno povećaju porez, cijena električne energije i cijena goriva, to znači neminovan rast cijena gotovo svih proizvoda i snažno slabljenje kupovne moći građana”, kazala je poslanica SDP-a.

Vuksanović Stanković tvrdi da takav sistemski udar na standard građana, posebno onih sa najnižim primanjima još više aktuelizuje Inicijativu za uvećanje minimalne zarade i, kako dodaje, takvu odluku čini minimumom brige za zaposlene sa najnižim primanja čiji se položaj konstantno pogoršava.

Prema njenim riječima, uvećanje minimalne zarade imalo bi višestruke pozitivne efekte za zaposlene, ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone:

“Zaposleni koji primaju zaradu u iznosu od 193 eura primali bi zaradu od 250 eura. Oni zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos ostvarili bi pravo na doprinose na uvećani iznos i time sjutra imali veću penziju; Država i državni fondovi bi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje”, naglašava ona.

Uvođenje ”kriznog” poreza je, kako tvrdi,  već uticalo na smanjenje neto zarada, te pokazalo i druge multiplikativne negativne efekte.

“Ukupno opterećenje poslodavaca po osnovu isplate zarada iznosi oko 68% i među najvećim je u Evropi i regionu. To je neprikladno visoko opterećenje i činjenica je da je u značajnoj mjeri razlog za postojanje sive zone u oblasti zapošljavanja i isplate zarada.  Imajući u vidu da je po jučerašnjoj izjavi premijera rast BDP u ovoj godini oko 4.8%, dok je prošle rastao preko 4.3%  očigledno je da u Crnoj Gori ne postoji ekonomska kriza”, smatra Vuksanović Stanković.

Kako navodi, SDP traži da se krizni porez ukine već za mjesec dana i da u novu godinu građani uđu sa većim primanjima, dok, kako dodaje,  Vlada i DPS predlažu da se on ukine tek 2020-te godine i da se na osnovu krize koja ne postoji od građana uzme još osam miliona eura.

Vuksanović Stanković se osvrnula i na akcize zagorivo, pa ukupno povećanje iznosi 15 centi za proteklih godinu i po i zato, kako ističe ona, predlažu da se akcize smanje kako bi se uticalo na zaustavljanje rasta cijena.

“Mi predlažemo da se smanji iznos akciza za 15%, jer bi time preduprijedili rast uzrokovan porastom na berzi dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56.3 odsto. Ovaj predlog ima za cilj i da se rastereti privreda i da se smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta”, kazala je poslanica SDP-a.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Randolf
Gost
Randolf

Ovo je pravilno razmišljanje. Iako ne podržavam SDP, za ovo im kažem svaka čast.

Ohh
Gost
Ohh

Ka med 🙂

Velimir
Gost
Velimir

PODRSKA ZA PRIJEDLOG,
NIKAKO ZA SDP!

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Dok ste 20 god bili u vlasti nije vam padalo na pamet da to uradite. Upravo suprotno. Sve ove akcize iazglasane su uz vasu saglasnost. Sto se tad ne pobuniste. Uostalom, odakle da budzet namakne pare. Vi o tome ne mislite. Ocete ponovo da uvalite neki glupi zakon kao onaj o 3XL majkama.

Send this to a friend