Ekonomija

SDP predaje u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo

Draginja Vuksanović Stanković i Mirko Stanić

Klub poslanika Socijaldemokratske parije SDP predaće danas u skupštinsku proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a.

“Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući vladinim porezima koji čine do 55 odsto u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 eura uzima skoro 40 eura akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 eura”, tvrdi poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima i pored svih upozorenja koje su dolazila najčešće iz stručne javnosti i SDP-a da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći građana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane.

Naglasila je da to dovodi do povećanja cijena onih proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli u povećanje, a ima najava da će se to uraditi u još nekim privrednim granama.

Portparol SDP-a Mirko Stanić je naglasio da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

“Tako već sada poslije najnovijeg udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene svojih usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima. Koliko je cijena goriva velika u ovom
momentu nek posluži i podatak od 19 jula 2009-te godine, koja nije bila predavno. Na taj dan, litar dizela je koštao 82 centa, a litar benzina 95 centi. E sad zamislite koliko je bilo lakše privrednicima u tim uslovima, nego što im je danas kad su te cijene preko 50 odsto veće. Danas u
cijeni litra goriva država uzima 54 odsto do 58,3 odsto, što znači da u litru benzina od 1,41 akciza isnosi 57 centi, a PDV 25, a samo gorivo 59 centi”, istakao je on.

Stanić je podsjetio da građani Crne Gore danas plaćaju jednu od najskupljih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu, a ove godine je Vlada Crne Gore svojim odlukama 2 puta povećala cijene. Prvo uvođenjem povećanjem akciza za devet centi, a onda i za dva centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

“Cilj nam je da zaštitimo interese i standard građana, kojima je Vlada dobra ove godine zavukla ruku u džep, povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanje PDV-a i niz drugih mjera. Ukoliko žele da urade nešto dobro za građane, nek podrže naš predlog o akcizama na gorivo. Takođe, ukoliko im je cilj da povećaju standard 80.000 radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, nek podrže predlog SDP-a i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, čime bi se napunio budžet”, zaključio je Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Negovan
Gost
Negovan

Ovo je fino struktuiran predlog, jasno je sve. Ne mogu usut gorivo u auto ispod 90 eur. Ranije sam mogao za 60.

Ukradose mi ime
Gost
Ukradose mi ime

Bilo bi tto lijepo ali sve drzave svijeta zive od poreza akciza i sto je drzava jaca privredno ti su nameti manji tako da je to nemoguca misija koliko u to ima dobre namjere od sdp vidi se po izjavi kako bi cijene bile 1,1 odnosno 1,2 euro jer to izgleda mnogo manje no 1,10 odnosno 1,20 eura a racunaju… Više »

Roko
Gost
Roko

SDPse mora riješiti Ranka Krivokapica ili će potpuno nestati sa političke scene.Izgubio je kompas samo gleda svoje lovne interese

....
Gost
....

Cisti populizam. Kako da namaknu 42,glasa? SDP zeli biti vlast u opoziciji. Ko im je branio da to rade kad su bioi vlast?! Tada su bili opozicija u vlasti.

Zoran
Gost
Zoran

Sto to sdp nije predložio kad su bili na vlasti
sa dps nego sad kad su opozicija kasno su se
setili.

Pipica
Gost
Pipica

Tralala

Ivanka
Gost
Ivanka

Puna podrška za ovo, nadam se da će se ljudi opametiti. Poluđesmo više od troškova i čuda.

Esad
Gost
Esad

Sjever je uz Draginju. Bravo SDP.

Maestro
Gost
Maestro

Ne mlati

Jovan
Gost
Jovan

Nisam vas nešto simpatisao ali jedini pričate o problemima građana i ne učestvujete u političkim razmiricama.

Dragan CT
Gost
Dragan CT

Cetinje je uz SDP. Bravo, milina vas je slušati u skupštini jer zastupate interese naroda.

Jelena
Gost
Jelena

Bravo SDP… jedina partija koja se ne bavi političkim razmiricama. Potpisala sam i inicijativu za povećanje minimalne zarade. Svaka vam čast.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U vlasti ste bili prije 5-6 godina kad je dizel bio oko 1,35, pa vam nije padalo na pamet da smanjite akcize. Gorivo je skupo ali je kao i u regionu, tako da tvoja populistička pamet, do koje ste došli pred gašenje, nema neku vrednost.

Send this to a friend