Ekonomija

SDP predložio da se stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanji na sedam odsto

Socijaldemokratska partija je, kao mjeru podrške privredi zbog korona-krize, predložila smanjenje stope PDV za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21 na sedam odsto, saopštio je danas član Predsjedništva i portparol SDP Mirko Stanić.

Kako ističe, na taj način bi se pomoglo više od 3.500 kompanija na način kao što su prije pet godina poslanici DPS-SD-Pozitivne pomogli samo četiri vlasnika luksuznih hotela kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu.

“Da je naša ideja ideja utemeljena na onome što su trendovi i u drugim evropskim državama dokaz su odluke nacionalnih parlamenata Austrije i Njemačke u kojima je PDV u posljednjim danima juna značajno smanjen za restorane, ugostiteljske objekte i hotele”, ukazuje Stanić.

On navodi da je parlament Austrije usvojio odluku kojom je smanjen iznos PDV za sve usluge u restoranima i hotelima sa 20 na samo pet odsto, u okviru mjera za pomoć dijelu svoje ekonomije čiji je udio u BDP-u značajno niži od crnogorskih 22 odsto.

“Već ranije su u okviru prvog paketa pomoći svim građanima podjeljeni vaučeri u iznosu od 100 eura za potrošnju u ugostiteljskim objektima, čime je ta zemlja na djelu pokazala koliko joj je stalo do očuvanja svakog radnog mjesta u ovom sektoru”, naglašava portparol SDP.

Parlament Njemačke je, dodaje, prije nekoliko dana takođe usvojio smanjenje opšte stope PDV sa 19 na 16 odsto u jasnoj želji da ekonomija, posebno sektor usluga, turizma i ugostiteljstva, preživi krizu izazvanu koronavirusom sa što manje gubitka radnih mjesta ili gašenja kompanija.

“S druge strane vlast u Crnoj Gori ne želi da prihvati naš predlog Zakona o dopuni zakona o PDV kojim bi se sigurno olakšalo poslovanje za sve privrednike u ovoj oblasti, ali i sačuvale hiljade radnih mjesta koja su ovih mjeseci ugrožena. SDP će i dalje insistirati na ovom rješenju, koje bi uz usvajanje garantne šeme za povoljne kredite, sigurno spasilo najveći dio od 3.500 kompanija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva”, poručuje Stanić.

Zbog toga su, kaže, juče i podnijeli amandman na Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu, kojim su tražili smanjenje PDV poreske stope na sedam odsto.

“A kako se slični modeli usvajaju i u ekonomski najjačim državama EU, smatramo da bi i Vlada Crne Gore trebalo da prihvati ovaj predlog zakona, ne zbog toga što ga je predložila SDP, već zbog hiljada radnih mjesta koje bi kroz to smanjenje bile spašene”, zaključuje Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Odlična i pravovremena inicijativa.
No je neće prihvatiti ovi…

Kontra
Gost
Kontra

Bravo za predlog, trebalo je to odavno uraditi.

Musa
Gost
Musa

Vrlo glup predlog, treb se pozbaviti animacijom i granicama a to da li ce turista platiti kafu 1 eur ili 0.90 to nikakve veze sa mozgom nema. Hotelijeri ssvakako mogu da spuste cijene kao sto to i rade koliko mogu da primiejtim a smanjenjem pdv-a smanjuje se prinos u budzet bas sada kada je to najbitnije. Ovime SDP pokauje kako… Više »

Sta reci
Gost
Sta reci

Musa vidi se da ti logika nije jaca strana

Komentar
Gost
Komentar

Musa vidi se da nisi nepristrasan prema politici, imam osecaj da ovaj dobri prijedlog kako za privrednike tako za gradane kritikujes samo sto je o SDP predlozio.
Razmisli malo bolje Musa za sebe i za buduce generacije nije sve bijelo a ni crno.

Send this to a friend