Ekonomija Potpredsjednik SDP Bojan Zeković

SDP predložio paket zakona: Svaka familija dobila bi 100 eura prihoda više

Socijaldemokratska partija je prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predala predlog zakona kojim be se značajno smanjila stopa oporezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67 odsto na 55 odsto na iznos neto zarade, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković, ističući da je, nažalost, vladajuća većina do sada dva puta odbila da stavi taj predlog na dnevni red zasijedanja.

“Taj zakon je dio reformskog paketa zakona koji SDP predlaže u Skupštini, a kojim bi se značajno smanjila poreska opterećenja na zarade, povećala minimalna zarada na 250 eura i smanjili iznosi PDV-a na električnu energiju i akciza na gorivo. Time bi svaka crnogorska familija dobila prosječno po 100 eura neto prihoda više mjesečno, a zbog širenja poreske baze i veće ekonomske aktivnosti bi prihodi države ostali na istom nivou kao danas”, ocijenio je Zeković.

Istakao je da su poslodavci u Crnoj Gori najoporezovaniji u regionu, time i najmanje konkuretni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-ak odsto.

“S druge strane, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je predložila da se značajno smanje porezi i doprinosi na zarade i da se uvede startni neoporezivi dio od čak 411 eura. Startni neoporezivi dio zarade u Crnoj Gori je – 0 eura, odnosno, ne postoji. Dok se sve zemlje regije i Evrope utrkuju koja će ponuditi bolje uslove, niže poreze, veće plate i povećati minimalnu zaradu, naša vlast se uspavljuje u zemlji blagostanja sa drugog dnevnika državne televizije”, naveo je potpredsjednik SDP.

Ukazuje i da je Vlada Sjeverne Makedonije uvela mjeru da ko god poveća platu za 100 eura – na taj iznos neće plaćati poreze i doprinose.

“Vlada Srbije smanjuje ukupne poreze i doprinose od 1.1.2020, dok istovremeno povećava minimalnu platu na 258 eura. Slično rade i Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Poljska, Slovačka, Mađarska i ostale zemlje EU, na taj način pokušavajući da smanje odlazak stanovnika iz tih zemalja”, naglašava Zeković.

Umjesto toga, ističe on, crnogorska Vlada je povećavala akcize, PDV i cijenu struje i time dovela do pada životnog standarda za 2.8 odsto u protekloj godini, dok je kumulativna inflacija u periodu od kad su plate i penzije zamrznute dostigla više od 15 odsto, odnosno, za toliko se živi gore u Crnoj Gori u odnosu na period prije pet-šest godina.

“Mjere koje predlaže SDP su upravo na fonu ovih predloga i paket reformskih zakona koji unaprjeđuju standard građana će naši poslanici opet predložiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore”, zaključio je Zeković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr Robot
Gost
Mr Robot

Bravo za SDP! Ovo su teme kojima treba da se bave politicari. Zivotni standard i poboljšanje kvaliteta života gradjana, niko o tome ne priča sem vas.

Ma, daj!
Gost
Ma, daj!

Mr: SDP je bio skoro 20 godina u vlasti. Imao je kad da sprovode svoje zamisli u djelo. Ovo je predizborno mazanje očiju.

Girica
Gost
Girica

Puna podrška za ove inicijative, bravo!

Neven TV
Gost
Neven TV

Ovo su te teme koje nam trebaju, a ne priča ko je kriv za ovo i za ono.

Send this to a friend