Ekonomija

SDP: Skupština odbila raspravu o ekonomsko-socijalnim zakonima

Konjević

Skupština Crne Gore odbila je da uvrsti u dnevni red predloge jedanaest reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika SDP, voljom većine DPS i koalicionih partija, saopštili su danas iz Socijaldemokratske partije.

“Kada je riječ o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza kojim se ne bi obračunavale kamate za vrijeme moratorijuma na otplatu kredita “zaslugom” CBCG, odnosno njenog guvernera Radoja Žugića, banke će prihodovati preko 30 miliona eura”, naveo je poslanik SDP Raško Konjević.

Kazao je i da će zbog aktiviranja moratorijuma na kredit građaninu koji mu se obratio zbog tri mjeseca stopiranja naplate u narednih 40 mjeseci rata biti veća za 17 eura.

“Predlagali smo kada je krenula kriza sa kovidom da je fer i pošteno da zaštitimo privredu i građane na način što tokom moratorijuma na kredite se neće obračunavati kamata. Imali smo različita mišljenja, a vrijeme je potvrdilo da smo bili u pravu, a banke već danas šalju uvećane planove otplate”, zaključio je Konjević.

Predstavljajući zakon o garantnim šemama on je najavio da je neophodno što prije usvojiti ovaj ili sličan predlog kako bi se što prije pomoglo privrednicima, posebno ugostiteljima i svima koji žive od turizma.

“Ovo posebno jer su već slično, i to u maju, uradili i Slovenci i Srbi i Bugari i Slovaci i naša želja je pomognemo svima koji žive od turizma na taj način što bi država garantovala za dio kredita, po povoljnim kamatnim stopama do tri odsto, sa grejs periodom i rokom otplate od minimum pet godina”, rekao je.

Njihov zakonski predlog je da se ugostiteljima smanji stopa PDV na sedam odsto kako bi preživjeli tu tešku godinu, na sličan način kao što je, kako kažu, DPS prije četiri godine smanjio tu stopu za nekoliko privilegovanih hotelijera, te bi se time svi doveli u isti zakonski položaj.

“Dajmo kreditne šeme, jeftine kredite i dajte da se spusti stopa PDV kako ne bi obračunavali stopu PDV hotelijerima i ugostiteljima na osnovu toga kako se neki hotelijer zove i kome je politički blizak”, zaključio je Konjević.

Pbrazlažući predlog Zakona o PIO naveo je da je predlog tog zakona dogovoren od strane socijalnih partnera još 2018. godine, ali da ga još nijesu predložili potpredsjednik Vlade Milutin Simović i resorni ministar Kemal Purišić, u čijim ladicama stoji.

“Tim predlogom bi se se značajno unaprijedili uslovi penzionisanja za hiljade naših građana brisanjem 10 najlošijih nevezanih godina iz obračuna penzije, povećala minimalna penzija za 20 odsto, smanjio broj godina potrebnih za penzionisanje i uvele druge povoljnosti za sadašnje i buduće penzionere. Ovo nije zakon SDP, ovo je nažalost postao zakon kojim ste željeli da obmanete radnike i penzionere. Obmanuli ste nažalost 125.000 penzionera i desetine hiljada radnika koji već godinama ne idu u penziju čekajući povoljnije uslove”, naveo je Konjević-

Predsjednica SDP i poslanica Draginja Vuksanović Stanković je obrazlažući predlog Rezolucije o zaštiti aerodroma Crne Gore istakla da smatra da profitabilna preduzeća koja su u vlasništvu države i dalje treba da prave profit za građane Crne Gore, a ne za strane investitore.

“Navedenu rezoluciju smo predložili kako bi odgovorili na zahtjeve preko 1000 građana Tivta koji su svojim potpisima podržali naš predlog za organizovanje lokalnog referenduma u Tivtu. Time bi se građani Tivta pitali o njihovom aerodromu, a ne da im se o svemu odlučuje. Nažalost, zbog opstrukcija lokalne DPS-SD vlasti nije dozvoljeno da se građani Tivta izjasne i čuje njihov glas”, rekla je.

Kako je dodala, nema građanina Crne Gore i Tivta i Podgorice koji se neće zapitati zašto želimo da nekom strancu damo aerodrome koji ostvaruju 10 ili 14 miliona eura profita.

“Zašto da profit dajemo strancima. Građani se sa pravom pitaju treba li sve da rasprodamo, luke, aerodrome i plaže i da li je to naše jedino ekonomsko znanje. Zbog toga ze zalažemo da se građani Tivta na referendumu izjasne o tome da li su za to da njihov novac ide u ruke stranaca ili da ostaje Tivtu i Tivćanima. Da li su davali djedovinu za javno dobro na korist svih ili za strateške investitore Vlade koji bi iznijeli stotine miliona eura profita van naše države”, zaključila je Vuksanović Stanković.

U SDP-u naglašavaju da nije usvojen ni predlog za raspravu o Zakonu o zaradama u javnom sektoru kojim bi se povećale plate zdravstvenim radnicima za 15 odsto, a policijskim službenicima za 10 odsto, kao ni predlog inoviranog Zakona o državnom tužilaštvu koji je obrazlagao poslanik Ranko Krivokapić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Lider u regionu ispade najgori. U Cg smisao politike je ko ugrabi više, boli njih briga za radnike. Bitno je da ima na budžet stanovi, auta

Anonimus
Gost
Anonimus

Sramota šta smo dozvolili da nam 5 % ” izabranih” uništava svaku malu mogućnost za iole pristojan život

Markoza
Gost
Markoza

Nista sto treba donekle da olaksa zivot nas obicnih gradjana ne prolazi. Uzas.

Send this to a friend