Ekonomija

SDP traži da se za stacionarne radarske sisteme obezbijede sredstva u budžetu

Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Ranko Krivokapić iz Kluba poslanika Socijaldemokratske partije predložili su juče Predlog Zakona o izmjenama zakona o budžetu za 2019. godinu, zatraživši izmjenu kojom bi se obezbijedila
sredstva za nabavku stacionarnih radarskih sistema.

Kako su istakli, izgubljene živote i ogromnu materijalnu štetu nastale zbog saobraćajnih nesreća ne možemo, nažalost, povratiti, ali možemo značajno smanjiti broj poginulih i povrijeđenih na crnogorskim putevima uz primjenu modernih tehnoloških sistema u budućnosti.

“Socijaldemokratska partija je više puta predlagala nabavku stacionarnih radarskih sistema, koji bi instalirali se na više od 70 najkritičnijih tačaka na putnim pravcima u našoj zemlji čime bi se značajno smanjio broj nezgoda koje se danas broje u hiljadama. Nažalost i pored brojnih obećanja i uvjeravanja i od strane resornog ministra i predstavnika skupštinske većine na plenumu i sjednicama odbora za bezbjednost i odbranu za realizaciju ovog, 2,2 miliona eura vrijednog posla, očigledno nema volje i svijesti o značaju za naše sugrađane”, istakli su u SDP-u.

Dodaju da niz studija zemalja koje su se ozbiljno posvetile tom pitanju pokazuje značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, a posebno nesreća sa povrijeđenim ili poginulim učesnicima od uvođenja stacionarnih radarskih sistema.

“Tako je u Velikoj Britaniji broj saobraćajnih nesreća od njihovog uvođenja smanjen sa 22 odsto, a broj nesreća sa fatalnim posledicama gotovo prepolovljen, odnosno smanjen je sa 42 odsto. Brojne druge zemlje, poput Estonije, Letonije, Francuske, Kipra, Belgije i drugih su uvele slične sisteme i postigle impresivne rezultate kad je u pitanju zaštita života i imovine građana”, kazali su iz poslaničkog kluba SDP-a.

Oni očekuju da će poslije brojnih obećanja vladajuće koalicije taj predlog dobiti podršku kako bi se već od iduće godine stanje bezbjednosti na crnogorskim putevima značajno popravilo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jež
Gost
Jež

Vodili ste MUP, minimum deset godina, licemjeri….prekorijevatte sami sebe.Dje vi je bio predlog zakona dok ste bili dio vlasti.

Send this to a friend