Ekonomija

SDP uputio urgenciju Numanoviću: Saslušati Purišića o zakonu o PIO

Poslanici Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević uputili su predsjedniku Odbora
za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suadu Numanoviću urgenciju da u najskorijem mogućem vremenu zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrao predlog za konsultativno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića o položaju zaposlenih i penzionera i novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako su istakli Vuksanović Stanković i Konjević, pitanja vezana za poboljšanja prava zaposlenih i penzionera bi trebalo da budu na vrhu agende resornog ministarstva, ali i Numanovića kao predsjednika nadležnog Odbora Skupštine Crne Gore.

“Nekoliko hiljada naših sugrađana čeka na usvajanje novog Zakona o PIO, kojim bi se značajno poboljšali uslovi penzionisanja kao i smanjio broj potrebnih godina za odlazak u penziju. Takođe, preko 11.000 penzionera čeka na povećanje minimalne penzije za 20 odsto, što je takođe predviđeno ovim predlogom. Zbog ovih činjenica, ali i svega što ste do sada radili iznenađeni smo da ste uz ministra Purišića i potpredsjednika Simovića i Vi odlučili da nestavljanjem na dnevni red naše inicijative budete dio opstrukcije dogovora socijalnih partnera”, naveli su poslanici SDP-a.

Dodaju da su te izmjene zakona dogovorili socijalni partneri još 2018. godine, ali od tada taj predlog stoji u Purišićevoj “ladici”.

“I pored obećanja datih javnosti i predstavnicima sindikata, on nije predložen krajem 2019. godine, te je stoga potrebno doći do informacije zašto to nije urađeno i za kad se planira. Inicijativu za saslušanje resornog ministra Kemala Purišića podnijeli smo prije više od tri mjeseca i do danas nijesmo dobili nikakav odgovor, niti je sjednica zakazana”, ukazali su.

Vuksanović Stanković i Konjević poručuju da crnogorska javnost ima pravo da to pitanje bude otvoreno i razmatrano na nadležnom radnom tijelu Skupštine Crne Gore i da direktno od ministra čuje odgovore na pitanja o statusu zakona koji je od životne važnosti za desetine hiljada naših sugrađana.

“Poštovani predsjedniče odbora, obraćamo Vam se na ovaj način kako bi urgirali da u najskorijem mogućem vremenu zakažete sjednicu na kojoj bi se razmatrao predlog za konsultativno saslušanje resornog ministra za rad i socijalno staranje na temu Položaj zaposlenih i penzionera u Crnoj Gori u svijetlu predstojećih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, poručili su poslanici SDP-a, ističući da očekuju da on sazove sjednicu u prvom slobodnom terminu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljilja
Gost
Ljilja

Ovaj zakon je neophodno donijeti. Ne glasam SDP, al ovo je potpuno smislena i opravdana reakcija. Puna podrska!

Hrkljuš
Gost
Hrkljuš

Snajka i odivičić… Borba za ostavinski postupak…„ Maratonci trče….”

Send this to a friend