Ekonomija

SDP: Vladajuća koalicija odbila pet predloženih reformskih zakona

Poslanik Raško Konjević je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore predložio pet reformskih zakona iz oblasti ekonomije i zaštite životnog standarda građana, ali je, na žalost, vladajuća koalicija odbila da ih uvrsti u dnevni red, kako bi se o njima raspravljalo, poručuju iz SDP-a.

Kako tvrde u partiji Draginje Vuksanović Stanković, ovi zakoni suštinski unaprjeđuju standard svih naših građana, najprije kroz povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 193 eura na 250, umjesto predloga Vlade da se poveća na 222 eura, kao i kroz predloge zakona smanjenju akciza na gorivo, predlog o ukidanju kriznog poreza kao i predlog zakona o smanjenju stope PDV na električnu energiju.

“Ključni argument za povećanje minimalne zarade je to što se na ovaj način povećavaju primanja svih građana i značajno povećava prosječna plata. Zemlje poput Rumunije, Bugarske, Poljske i drugih su na osnovu konstantnog povećavanja minimalne zarade došle do toga da je danas prosječna plata u Rumuniji 620 eura iako je prije desetak godina bila skoro 2 puta manje od prosječne u našoj zemlji”, navode u SDP-u.

Raško Konjević je, kako odaju, danas predstavio i Predlog Zakona o izmjeni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim bi se smanjila poreska opterećenja prema poslodavcima.

“Ovim bi se, ukoliko se usvoji predlog SDP, stopa opterećenja na zarade smanjila sa sadašnjih 67% na 55% na neto iznos zarade. Time bi se stvorio prostor za poslodavce da povećaju zarade svim radnicima, na dobrobit cijelog društva, čime bi se pokušao zaustaviti talas odlazaka iz Crne Gore. Naši poslodavci su trenutno najoporezovaniji u regionu i nemoguće je sa takvim opterećenjem na konkurentan način poslovati na tržištu. Naš predlog je da se smanje one stope koje neće uticati na buduća prava radnika, a time bi kao zajednica poslali poruku da brinemo o poslodavcima i da zakon treba da važi za sve i za državu i za poslodavce. Neoporezivi dio zarade je u Hrvatskoj 530 eu, u Republici Srpskoj (BiH) 250 eura u Makedoniji je 120, dok je Vlada u Poljskoj prije 5 dana ukinula porez na zaradu za sve koji imaju manje od 26 godina, kako bi svoju omladinu zadržali u svojoj zemlji”, istakao je u obrazloženju Konjević.

U SDP-u kažu da, nažalost, ni jedan od ovih predloga zakona nije dobio podršku za uvrštavanje u dnevni red Skupštine Crne Gore.

Konjević je u ime SDP-a istakao da su upravo ovi predlozi odgovor na poziv predstavnika vlasti da se dijalog oko bitnih stvari vodi u Parlamentu, ali da na žalost nema volje sa njihove strane da se razgovara o reformskim zakonima kojima se doprinosi poboljšanju standarda svih građana Crne Gore.

M.D. 

Send this to a friend