Ekonomija NVO Montenegro International

SDT da pokrene istražne radnje protiv ministra finansija Milojka Spajića

Milojko Spajić, FOTO: Pobjeda

NVO Montenegro International zahtijeva od Specijalnog državnog tužilaštva da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona eura (što predstavlja 20.50 odsto prethodnog spoljnog duga Crne Gore).

“Podsjećamo na spornu činjenicu da nova Vlada nije još kreirala budžet za narednu godinu, a postavlja se pitanje krivične odgovornosti za najnovije zaduženje, ukoliko isto nije definisano posljednjim rebalansom budžeta. Jučerašnjim aktom Ministarstvo finansija prekršilo je Zakon o izmjenama zakona o budžetu za 2020, koji u članu 6. stav 2 predviđa zaduživanje u iznosu od 338 miliona eura. Zbog prekoračenja zakonom dozvoljenog iznosa, a shodno članu 82. tačka 18 Ustava Crne Gore, odluku o ovom zaduživanju je trebala da donese Skupština Crne Gore koja “raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore”, navode u ovoj NVO.

Ova NVO traži od Specijalnog tržavnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona eura, preko koje banke i brokera je odrađena ova emisija (s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u biografiji aktuelnog ministra), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i prije imenovanja.

“Ako će ovo zaduženje građani Crne Gore platiti za 21 milion eura (0,4 odsto x 750 miliona x 7 godina) više u odnosu na iznos po kome se bivša Vlada zaduživala, pred Specijalnim državnim tužiocem je još jedan zadatak, a to je da utvrdi da li ovih 21 milion eura imaju veze sa iznosom mita koji je navodno nuđen potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, što je bio dužan da prijavi nadležnim organima kako bi izbjegao sopstvenu krivičnu odgovornost”, zaključuju u ovoj NVO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ananas
Gost
Ananas

Pod hitno, ovo ispitati. Zasto, kako, na osnovu cega, kojih odluka, po kom zakonu, ili ti odluci, preko koga su isle transakcije, a vjerujem da je i kupac unaprijed bio obezbijedjen, zbog cega i visa kamatna stopa. Gdine Katnicu, dobro je da ne odoste, bice ovdje rabote!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

tužilaštvo će da ćuti kao što ćuti od kada postoji.
niz dlaku vlasti.
tako je najlakše.

dagy
Gost
dagy

Skrešite više ove nvo ima ih nekolike hiljade a svi sisaju projektima

Pomorac
Gost
Pomorac

Obrni okreni narod je nagrabusio. Omladino sto dalje odavde bar nekolike godine nema sreće u nasu drzavu na žalost

Jasna
Gost
Jasna

Sve je to okađeno, ne brinite. Narod će na kraju da plaća njihove hirove. Još malo i počeće krvna zrnca da nam broje.

zvrk
Gost
zvrk

S neba pa u rebra!

Send this to a friend