Ekonomija

Sedmica novca od 12. do 18. marta

ilustracija

Evropsku sedmicu Novca i ove godine promoviše Udruženja banaka Crne Gore, a inicijativa je od strane Evropske bankarske federacije u cilju isticanja važnosti finansijske edukacije.

“Sedmica se obilježava sa aktivnostima kojim treba inspirisati djecu i mlade da uče o novcu, štednji, gdje savladavanjem ovih vještina, dodatnim razumjevanjem, mogu donositi kvalitetnije odluke i mogu da se upoznaju sa procesima finansiranja i razvijaju preduzetnički duh odmalena”, kazao je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

Ekonomska efikasnost zahtjeva od zajmotražioca ne samo da bude informisan, nego da razumije šta mu se nudi. To omogućava da se izmjeri trošak i benefit od pozajmice koju očekuje.

“Nažalost mnogi vide samo sredstva koja treba da im legnu na račun, ne čitajući ugovore i ne shvatajući uslove zaduživanja, a problemi onda nastaju kod vraćanja kredita”, rekao je Pejaković.

Ove godine, glavna tema definisana u Briselu je u prevazilaženju jaza u finansijskoj pismenosti i prepoznavanje uloge finansijske pismenosti.

Osnovna ideja je da svako dijete ima pristup finansijskoj edukaciji, mogućnosti da shvate finansijske usluge, da im se pruži racionalni pristup potrošnji i mogućnost da se razvija vještina upravljanja novcem.

U cilju promocije finansijske pismenosti predstavnici Udruženja banaka će održati predavanja 12. marta u Gimnaziji Slobodan Škerović i Osnovnoj školi Savo Pejanović u Podgorici.

Ža.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Knjiga
Gost
Knjiga

Djeco trebaju nam pare da kupimo ambasadoru auto. Ako to izvedete finansijki ste pismeni.

Send this to a friend