Ekonomija

Sekulić: Ako bude potrebe mijenjaćemo zakon zbog neradne nedjelje

Vlada je do sada odobrila oko 13.260 zahtjeva za subvencije i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene, ili su trenutno u procesu isplate, bruto zarade za oko 56.000 zaposlenih u ukupnom iznosu od oko 14,5 miliona eura, kazala je u intervjuu za Dnevne novine ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Prema njenim riječima mijenjaće se zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.

Unija poslodavaca ponovo je tražila ukidanje neradne nedjelje, ovog puta zbog posljedica koje je koronavirus ostavio na trgovce. Smatrate li da je to neophodno i za koje trgovce? Hoće li Vaš resor uvažiti zahtjev?

Sekulić: Kao što je crnogorska javnost upoznata, u oktobru prošle godine nedjelja je uvedena kao neradni dan u sektoru trgovine, osim u propisanim izuzecima. Cilj uvođenja ove odredbe je unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori u sektoru trgovine, kako bi se, u skladu sa odredbama Zakona o radu, omogućilo zaposlenima pravo da sedmični odmor koriste nedjeljom.

Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati efekte uvođenja neradne nedjjelje, kako na zaposlene, tako i na trgovce, uključujući posljedice koje je korona virus izazvao na poslovanje trgovaca. Neosporna je činjenica da koronavirus nije jednako uticao na poslovanje svih trgovaca, s obzirom da je značajan dio njih bio u mogućnosti da radi i ostvaruje prihode, ponekad čak i u uvećanom obimu. S tim u vezi, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, pristupiće se izmjenama zakona. Pratimo situaciju, osluškujemo, ne želimo da djelujemo ishitreno.

Jesu li se tržni centri i koji, obraćali zahtjevom za ukidanje neradne nedjelje, s obzirom da su zbog vanrednih mjera pretrpjeli velike gubitke?

Sekulić: Do sada nijesmo dobijali zahtjeve tržnih centara za ukidanje neradne nedjelje zbog situacije nastale epidemijom koronavirusa.

O posljedicama koronavirusa na našu ili bilo koju drugu ekonomiju, kako je istakla, još je rano govoriti.

“Kroz implementaciju prvog i drugog seta mjera, u velikom dijelu uspjeli smo da minimalizujemo negativne posljedice za većinu sektora. Očekujemo da će i treći set ekonomskih mjera, na kojem ovih dana predano radimo, dati rezultate”, napomenula je Sekulić koja najveće šanse za oporavak crnogorske ekonomije vidi u nastavku realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Šta je sve Operativni štab za podršku privredi, na čijem ste čelu, uradio od stupanja na snagu vanrednih mjera i proglašenja epidemije koronavirusa u državi?

Sekulić: Nacionalno koordinaciono tijelo, ubrzo nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, oformilo je Operativni štab za pomoć privredi za vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa u našoj zemlji. To tijelo su sačinjavali odgovorni predstavnici relevantnih institucija koji su dali doprinos efikasnom pravednom rješavanju situacije koja nas je zatekla. Biti na čelu jednog ovakvog tima bila je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo. Posebno sam ponosna na ono što smo uradili u prethodna dva mjeseca. Za taj period smo predano radili i komunicirali sa privredom na dnevnoj osnovi i više od 100 zahtjeva i molbi privrede je riješeno u tom periodu. Operativni štab za pomoć privredi je radio na obavještenjima, pojašnjenjima mjera i naredbi Ministarstva zdravlja, koordinirao aktivnosti za nesmetan promet roba, posebno osnovnih životnih namirnica. Za dva mjeseca smo izdali 15 obavještenja za različite djelatnosti.

Izazov sa kojim se suočio Operativni štab se posebno odnosio na epidemiološku situaciju u Tuzima. Međutim, zajedničkim snagama članova tima brzo smo ga prevazišli uspostavljajući sistem saradnje Operativnog štaba i predstavnika opštine Tuzi, a sve u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje. Omogućili smo i otkup poljoprivrednih proizvoda, mesa i mlijeka iz Tuzi kako bi bili plasirani na domaće tržište.

Operativni štab je svakodnevno koordinisao aktivnosti koje se tiču definisanja jednostavnijih procedura uvoza osnovnih životnih namirnica. U tom smislu, utvrđene su efikasnije procedure nadležnih institucija. To je doprinijelo redovnom snabdijevanju potrošača, ali i stvaranju pretpostavki za nesmetano funkcionisanje proizvodnje brašna u crnogorskim mlinovima.

Koliko je zahtjeva za subvencije do sada primilo Ministarstvo? Sa adresa kojih privrednika je stiglo najviše zahtjeva i koliko je, za te potrebe, isplaćeno iz budžeta?

Sekulić: U okviru drugog paketa podrške, Ministarstvo ekonomije je za prvih 18 dana primilo više od 15.000 zahtjeva za subvencije aprilskih zarada od privrednih društava i preduzetnika. Do sada je odobreno oko 13.260 zahtjeva i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene, ili su trenutno u procesu isplate, bruto zarade za oko 56.000 zaposlenih u ukupnom iznosu od oko 14,5 miliona eura.

Kada je u pitanju struktura privrednika koji su aplicirali za naš program, u pitanju su mikro, mala, srednja i velika preduzeća različitih djelatnosti. Preduzeća smo grupisali u odnosu na to da li su morali da zatvore svoje poslovnice, tj. objekte shodno naredbama Ministarstva zdravlja ili su mogli poslovati, ali u otežanim uslovima, sa određenim padom prometa. Turizam smo izdvojili kao posebno ranjivu privrednu granu u ovom trenutku, a omogućili smo i subvencije za preduzeća čiji su zaposleni morali biti u karantinu, samoizolaciji ili su morali ostati kod kuće zbog čuvanj a djece mlađe od 11 godina. Uz to, posebno smo tretirali ona preduzeća koja su tokom ovog izazovnog perioda zapošljavala nove radnike.

Dakle, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, preduzeća imaju pravo na subvenciju u iznosu od 50, 70 ili 100 odsto bruto minimalne zarade u Crnoj Gori za period od dva ili šest mjeseci. Dodatno bih istakla i činjenicu da smo za potrebe realizacije ovih mjera u jako kratkom roku, za svega par sedmica, kreirali inovativno aplikativno rješenje, koje preduzećima, čiji se zahtjevi realizuju bez posebnih stavki za razmatranje i analizu, omogućava da se prijave za subvencije bez ijednog jedinog papira, koristeći pravo elektronskog potpisa. Dakle, kompletan proces se realizuje online. Takođe, prosječno vrijeme od predaje aplikacije do isplate subvencija zaposlenima iznosilo je oko 24-48h. Naše inovativno aplikativno rješenje, ali i procedura koja ga prati, pored jednostavnosti, dali su i visok stepen efikasnosti u dijelu brzine isplate subvencija zaposlenima, što je i bio jedan od glavnih ciljeva.

Podatak o broju podnesenih zahtjeva, broj odobrenih zahtjeva, svakodnevna komunikacija sa privrednicima nam govori da smo pravovremeno djelovali i usmjerili pomoć upravo na one kojima je bila najpotrebnija. Na ovaj način pomažemo privredi da se ponovo pokrene sa minimalnim posljedicama. Podsjećamo da privrednici imaju pravo na subvencije i za maj, bez obzira na to što je veliki broj njih ranije otvorio preduzeća. Prijave za majske subvencije kreću od 1. juna.

Koliko posljedice koronavirusa već koštaju crnogorsku ekonomiju? Gdje su najveće šanse za njen oporavak?

Sekulić: O posljedicama koronavirusa, kada je u pitanju crnogorska ili bilo koja druga ekonomija, još uvijek je rano govoriti. Pravovremena reakcija našeg sistema u dijelu kreiranja, ali i efikasne implementacije mjera, dala je rezultate. Zahvaljujući našoj brzoj reakciji u startu, kao i sprečavanju širenja virusa, nakon svega šest, odnosno sedam sedmica, poslovanje većine djelatnosti vraća se u normalu. O konkretnim brojkama u dijelu posljedica još uvijek je rano govoriti, ali ono što sa sigurnošću možemo reći jeste činjenica da smo kroz implementaciju prvog i drugog seta mjera u velikom dijelu uspjeli da minimalizujemo negativne posljedice za većinu sektora.

Očekujemo da će i treći set ekonomskih mjera, na kojem ovih dana predano radimo, dati rezultate. Treći set mjera neće imati samo funkciju oporavka, već će biti i razvojnog karaktera. Najveće šanse za oporavak naše ekonomije vidimo velikim dijelom u nastavku realizacije projekata i aktivnosti koje smo počeli i prije epidemije. Govorimo o nastavku realizacije velikih infrastrukturnih projekata, o ulaganjima u sektor energetike, poljoprivrede, saobraćaja. Takođe, tu mislim i na nastavak podrške koju smo i u prethodnom periodu pružali preduzećima kroz implementaciju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede i njemu sličnih projekata.

Nastavak implementacije već započetih aktivnosti, ali i izdašnija i intenzivnija pomoć privredi, ubijeđena sam, daće rezultate, ne samo za dalji rast i razvoj naše ekonomije, već i na mikro planu, za dalji razvoj preduzeća, za očuvanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta. Dodatno, period za nama pokazao je ne samo spremnost naše administracije i sistema da uspješno odgovori izazovima koji su podrazumijevali kreiranje inovantivnih aplikativnih rješenja i platformi, već i, kada su preduzeća u pitanju, visok stepen IT pismenosti, kao i mogućnosti da se prilagode datoj situaciji. Jasno je da moramo, a to nam i jeste plan, ulagati više u digitalizaciju i inovativnost. Samo tako, naša preduzeća mogu ojačati konkurentsku poziciju ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Posebnu pažnju posvetićemo domaćoj proizvodnji, podržaćemo one koji stvaraju nove vrijednosti, kreirane upravo u Crnoj Gori. Ulaganje u domaću proizvodnju pomoći će nam da smanjimo spoljnotrgovinski disbalans i da dio uvoza pokrijemo izvozom.

S obzirom na to da mala i srednja preduzeća dominantno učestvuju u broju svih preduzeća u državi, koliko njih je trenutno procentualno ugroženo i pred gašenjem?

Sekulić: Kroz implementaciju prvog i drugog seta mjera koji podrazumijevaju odlaganje plaćanja obaveza prema državi i bankama u vidu poreza i mjesečnih anuiteta za kredite, te povoljnijih mogućnosti za zaduživanje, ali i omogućavanje subvencija za zarade zaposlenih, eliminisali smo scenario gašenja preduzeća koja su dobro poslovala u periodu prije epidemije. Sigurna sam da će i treći set mjera dati rezultate i da će predstavlj ati razvojnu šansu za njih, te da će broj ugašenih preduzeća biti sveden na minimum. Takođe, sigurna sam da će i ovaj izazovni period koji je zadesio cio svijet, za neke predstavljati razvoj nu šansu kao i jačanje pojedinih sektora, kao što je IT sektor, te da će i naša preduzeća tu šansu iskoristiti na najbolji mogući način.

Šta se dešava sa projektima u energetici: izgradnjom solarne elektrane, vjetroelekrana Gvozd i Brajići, rekonstrukcijom prvog bloka Termoelektrane Pljevlja?

Sekulić: Ono što je svima jasno, jeste da je globalna kriza izazvana pandemijom koronavirusa poremetila, ili u najmanju ruku usporila, sve sektore pa samim tim ni sektor energetike nije prošao netaknuto. Potpisivanje Ugovora sa prvorangiranim ponuđačem za vjetroelektranu na Brajićima očekujemo uskoro, dok realizacija izgradnje vjetroelektrane Gvozd ide predviđenom dinamikom.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja će u potpunosti modernizovati kompletno postrojećenje TE Pljevlja da radi po najstrožim ekološkim standardima EU. Pored toga, obuhvaćeni su radovi koji će TE Pljevlja napraviti toplotnim izvorom za grijanje Pljevalja. Nakon uspješno sprovedenog tenderskog procesa, odabran je prvorangirani ponuđač predmetnih radova, konzorcijum na čelu sa Dong Fang firmom iz Kine, sa kojim je bilo zakazano potpisivanje ugovora o izvođenju ekološke rekonstrukcije krajem marta ove godine, a što je uslov za početak radova na realizaciji projekta. Međutim, usljed prekida međunarodih putovanja zbog epidemije novog koronavirusa, ugovor nije potpisan. Potpisivanje će uslijediti odmah nakon što to epidemiološki uslovi dozvole.

63

avatar
1000
44
19
0
 
54
ninaNenaDakyNinaThe Stig 🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nina
Gost
nina

Treba dozvoliti rad nedeljom svim malim, a najčešće porodičnim, minimarketima koji nijesu radili u vrijeme pandemije. Građani tada ne bi morali kupovati namirnice na benzinskim pumpama po mnogo većoj cijeni.

Adre
Gost
Adre

Ovo je sramno po hiljadu puta pi! Ako uvedete radnu nedjelju stvarno nemate obraza niti poštivanja prema tom narodu, a ima ih puno koji tamo rade. Zar nakon korone što su jedini radili i to pod kakvim uslovima (s maskama, rukavicama…) vi još da im uvedete nedjelju? Sramno da se ovo diskutuje uopšte! Umjesto da uvedete poslije 18h da i… Više »

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Katastrofa..

Iva
Gost
Iva

I vrijeme je bilo da se ukine… Glupost je bila usvojiti taj zakon uopste… Samo bi je trebalo ukinuti prije sezone 🙂

Nina
Gost
Nina

Zasto glupost? Nedelja je za odmor , dako ne ostanes gladna nedeljom. Vjerovatno radis u drzavnoj sluzbi ,kako se vama onda spaja cetvrtak petak za praznike i plus vikend!?!? Stidi se. Dako ti soping nedeljom ne propqdne.

Nena
Gost
Nena

Tako je Nina….👍

Nena
Gost
Nena

Zivo me interesuje ima li “gospodja ministarka” koga iz blize familije da joj radi u trgovinu. Jeli joj i jednom proslo kroz glavu koliko ce familija da unisti ovim,po meni sramnim zakonom…..sta reci nego pihhh

Raki
Gost
Raki

Obavezno da se vrati na staro…ovako je pusta nedelja bas bzveze…kada ljudi imaju odmora da orosetaju i kupe nesto oonda ne rsfi…vratiti rsdnu nedelju

Nina
Gost
Nina

Ajde, dako ne krepaš od gladi nedeljom.

Daky
Gost
Daky

Mislis kada ti imas odmora nedeljom pa neznas staces da radis umjesto da uzivas sa porodicom .Ti bi da nesto trgujes to je sve sto mozes smislit da ides do prodavnice ……

Tea
Gost
Tea

Svaka čast na predlogu ukidanja neradne nedjelje. Kad apoteke, pumpe, trafike, pekare, ugostiteljski objekti rade i nedjeljom, znači li to da njihovi zaposleni nemaju prava na neradan dan? Obezbjediti da svaki radnik ima slobodne dane, a poslodavac neka zaposli dovoljan broj radnika od kojih bi neko imao slobodan utorak, a radio u nedjelju. To bi zadovoljilo sve strane.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Ajde ti toTeice sprovedi i nema problema, svi zadovoljni. Ti kao da ne živiš ovdje i ne vidiš da seradi praznicima bez nadoknade, bez slobodnog dana, bez godišnjeg-evo sad ovo plaćeno odsustvo zbog korone koje je država platila svim privatnicima, oni su zaposlenima računali kao godišnje odmore, svaki privatnik osigurava na minjmalac, daju se plate na ruke da se nebi… Više »

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

Tu su onda velike zloupotrebe….

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Da ima drzave i inspekcija ne bi bilo potrebe za uvodjenjem neradne nedelje. Zakon je jasan, obezbijediti 1 neradan dan. E sad inspekcije su korumpirane ili nesposobne 1000% (ja mislim ovo prvo) , dokaz je da nikog nikada nisu uhvatili da krsi ovaj propis. E sad ili su ga svi postovali (da jesu zakon o neradnoj nedelji bi bio suvisan)… Više »

Pesso
Gost
Pesso

Predložite da zaposleni u opštinama i državnim preduzećima rade i subotom,potrebna je solidarnost u svim djelatnostima

Madlena
Gost
Madlena

Pitam ja gospodju ministarku-kako bi njoj bilo da radi svaki dan…

Madlena
Gost
Madlena

Zar jedna zena moze i pomislit da nedjelja bude ponovoradni dan…..

Vlado
Gost
Vlado

Podji ti da radis nedeljom, nego ces ti da se suncas na plazu dok mucenice budu radile za 300€

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Ljudi, procitajte intervju, ne samo naslov, zena nije rekla da ce da mijenjaju zakon…

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Priprema teren pametnjakovicu

Sigma
Gost
Sigma

Kako kafane mogu da rade nedeljom ?? Sta je sa tim radnicima oni nisu dio tog kolaca jel???

Duvanski
Gost
Duvanski

Vratite taxe za pusenje ministarko pustite ove ljude da uzivaju u zivotu i neka puse dje im se pusi

Jeoralando
Gost
Jeoralando

Nista nego samo tuzbu odmah i u u Strazbur, da vidi malo Evropa kako se postuju radnicka prava. i taj famozni jedan slobodan dan,inace u
sve Demokratske zemlje su 2 dana neradna u Nedjelji 😉 To je inace krsenje jednog od najosnovnijih ljudskih prava.

Slobo
Gost
Slobo

Veći problem su neradni dani za praznike koji se proslavljaju dva dana ili tri ako pada u nedelju. To rješenje više nigdje ne postoji. Radnici moraju imati ista prava u svim djelatnostima a ne da kasirke ne rade a konobarice rade nedeljom.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

A vi uhljebi iz drzavne i opstinskih uprava ne radite vikende, kada praznik pada u sred nedelje vi spajate sa vikendom… Izem ti ja to vase pravo

Maxi
Gost
Maxi

Treba i danas izaci, ds se slavi i trubi, da damo i mi sebi oduska, zasluzeno.

Primjer kosarke
Gost
Primjer kosarke

uvazena Ministarko Sekulic,
sve uradite ostalo, ali ostavite neradnu nedelju zbog hiljada radnika koje ste u poslednjih pola godine od kako postoji neradna nedelja, udostojili ljudskom vrstom..

Slobo
Gost
Slobo

A ostali radnici koji rade u ugostitwljstvu?

Savnik
Gost
Savnik

A kako kafici mogu da rade nedeljom a trgovine ne mogu ?? Sta sa konobarima
Sankerima kuvarima oni nisu ljudi jel

Chiki
Gost
Chiki

Nije patriotski niti Crnogorski,mijenjati zakone koje je Vlada donijela da olaksa polozaj pojedinim radnicima

Bnjj
Gost
Bnjj

Zakon je usvojen jer dosad nije se moglo iskontrolisati slobodan dan u nedelji, inspekcije su korumpirane

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ja mislim da definitivno ima potrebe da vas napokon posaljemo u opoziciju. Dosta je bilo. Ne znam biljezi li ko bisere ove osobe. Prije izvjesnog vremena u jednoj emisiji ona izjavi: “Sad znam sta bih uradila prije 3 godine’! Eto ko nam vodi jedno od ministarstava! Vidimo se na izborima….

Daky
Gost
Daky

Hocemo neradnu nedelju .Hocemo neradnu nedelju .Hocemo neradnu nedelju!!!!

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha tuga naša nesistemska… Samo se vratiti na ministricine izjave zašto je neradna nedelja sređivanje pitanja iz zakona o radu u zakonu o unutrašnjoj trgovini, i vidjeti koliko je kredibilna tad ili sad.

Nina
Gost
Nina

Sramota! Vala kad su trgovine u Beču otvorene do 18h i ne rade nedjeljom ,vala neka se ne ukida zakon o neradnoj nedjelji, dako preteknemo nedjeljom bez trgovine.

Ironman
Gost
Ironman

Bojkotovacu na način jer neću nogom kročiti ni u jednu radnju ako se bude radilo nedeljom !!! A nadam se da će to uraditi i drugi savjesni ljudi

Slobo
Gost
Slobo

a kad kročiš u kafanu onda nije problem što ti radnici tamo rade

Qqq
Gost
Qqq

Nece jer su ljudi nesposobni ne umiju hljeb da umijese i ispecu jednom nedeljno ili nemaju kad za to od rijalitija

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

ne sprdajte se sa narodom….jeste li normalni

Lauda
Gost
Lauda

Moze ali prvo svi vi koji radite na grbaci drzave isto tako da radite bez dana odmora , imate jake plate sta bi vam bilo i nedeljom da radite. Ljudi, ovo ce uvesti prvi dan posle izbora 100%. Kao i poreze i gorivo sve ce da poskupi. Bojim se da je to taj sistem.

Mmmmmm
Gost
Mmmmmm

Vratite cigare u zatvorene prostore a nedelju ostavite na miru!!!

6969
Gost
6969

Pa ako ukinu nedjelju ajmo svi na ulice , a da zaboravio sam to se samo ide za ristove pare.
Ako sw to desi i ne bude reakcije stanovnistva znaci da smo nezreli za demokratiju , ljudi ne smijete da dozvolite da vam namecu sta hoce .

Blaki
Gost
Blaki

Poštovana gospođo Dragice ,
Da je sreće ta tema bi definitivno trebala da se skine sa dnevnog reda .Razmišljajte o kompaktnosti porodice a neđelja je jedini dan kad je na okupu ,bar za ručak.Ili neka se plaća ,kao nekad 200%,prekovremeni rad
Jeste li vi DPS ili DPK (kapitalista ).

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nema ili Blaki. Ovi nasi popustaju pod unijom poslodavaca, pod bankarskim igrarijama, pred svakim pritiskom popustaju. Vode politiku gibanja evo godinama. Drzavo ispravi se vise, postavi pravila i sudi. Nema mijenjanja pravila. Igraj kako se jedino moze, po zakonu.

Ana
Gost
Ana

Mislim da bi morao da postoji drakstor u gradu koji radi nedeljom! Bio je prije 30, 40 god….U PDG su bila dva…jedan preko Morace, drugi u zgradu kod SDK.

Chiki
Gost
Chiki

A dako ne lipsete taj jedan dan bez prodavnice…

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

AKO SE TAJ ZAKON PROMIJENI,MNOGI CE RECI,”MIJENJAJTE I OSTALE ZAKONE”NECU RECI KOJE…

Marko
Gost
Marko

Trgovci koji su najvise zaradili u ovoj krizi,mnogo vise u odnosu na isti period prosle godine traze radnu nedjelju !?! Nemaju stida ! Prodali su samo u martu po podacima ministarstva koliko za 4 mjeseca !

Kontraš
Gost
Kontraš

Priprema terena za vracanje radne nedelje. Kao “osluskujemo situaciju sa terena”, a u stvari ne mogu se oduprijeti uniji poslodavaca. Pa kako mislite da malo ozbiljnije stvari rjesavate? S pravom neki nazivaju drzavu, kako je nazivaju. Vlast koja mjenja zakone kako vjetar duva i ne treba da postoji. Morate pokazati da ste jaci od grupice privatnika. Tacno se zna kolicini… Više »

Milan
Gost
Milan

Nije sve u trgovini! Imamo i mi dusu,ocemo na more,na planinu,hocemo slobodnu nedelju!Vi radite nedeljom!

Eto tako
Gost
Eto tako

Ne smijete ukinut nedjelju,ljudi nijesu robovi!!!!

Vaše ime*
Gost
Vaše ime*

Ima li šta da oni ne smiju???

Slobo
Gost
Slobo

a onda su robovi oni kojinrade u ugostoteljstvu

Raki
Gost
Raki

Nisu robovi…u svim trgovinama radnici imaju slobodan dan u nedelji po izboru to znam pouzdano

Vera
Gost
Vera

Vracajte nas u robovlasnistvo sramota

Vera
Gost
Vera

Provjerite zasto veliki marketi smanjuju plate trgovcima zato sto su imale previse slibodnih dana u maju oce li se najesti vise takozvani poslodavci

Vera
Gost
Vera

Prvi put se osjecam kao covjek od kada je donesen zakon o neradnim nedeljama necete nas valjda opet vratiti u robovlasnistvo sramota cijelo vrijeme smo radili u bili izlozeni riziku u vrijeme korone

Toyota conora
Gost
Toyota conora

Poštovana Dragice,budi nam ti i svi koji rade u državnom apparatu zvezda vodilica,primjer kako se moze i nedjeljom rabotat. Počnite od sebe da ovi obični vide kako uzvišeni isto mogu nedjeljom. Aaaa …što misliš ?

Ekolog
Gost
Ekolog

Ako cemo se upravljat po njima onda treba i subota da je neradna.

Medjumurje
Gost
Medjumurje

Ajo je ukinete,sramota!

Folender
Gost
Folender

Uvedi radnu nedjelju u tvoje ministarstvo i ostala ministarstva,pa da vidiš kakve bi reakcije tvojih kolega bile.Svi mi koji radimo kod privatnika nemamo ni porodice,ni druga, ni prijatelja vjerovatno,tako da nama neradni dan uopste ne treba.Pih po hiljadu puta.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Izglasan zakon, posle pola godine ga ukidaju. Smijurija od Vlade. Vjerovatno se cekaju izbori, zatim po hitnoj proceduri ukidanje zakona.

Haris
Gost
Haris

Onda neka ponedjeljak bude neradni.

Send this to a friend