Ekonomija

Sekulić: Loša državna pomoć ugrožava konkurenciju

Rasprava o Predlogu zakona o kontroli državne pomoći i o predlozima izmjena i dopuna zakona o zaštiti konkurencije i penzionim i investicionim fondovima završena je juče u Skupštini.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je tokom sjednice kazao da neadekvatna državna pomoć može da ugrozi konkurenciju ili favorizuje određena preduzeća.

“Sve dosadašnje državne pomoći će u narednih godinu proći kroz filter kontrole i ako se utvrdi da nešto nije u skladu sa zakonom, ta pomoć će morati da se vrati”, objasnio je Sekulić.

On je istakao da je predloženim zakonom predviđeno da agencija za zaštitu konkurencije kontroliše da li je potrebno davati državnu pomoć određenom preduzeću, kao i da li se ona odobrava u skladu sa zakonom.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je da je državna pomoć odobravana u funkciji političke podrške, te da se zakoni mijenjaju zbog puta ka EU, a ne za potrebe privrede.

Govoreći o penzionim i investicionim fondovima, poslanik DF-a Branko Radulović kazao je da je Crnoj Gori neophodno pokretanje velikog investicionog ciklusa, kao i promjena finansijskog okvira, koja bi podrazumijevala osnivanje razvojne banke.

“Građani treba da ulažu u dobrovoljne penzione fondove da bi bolje živjeli u starosti i da bi te pare bile uložene u razvoj. Budžet Fonda PIO za ovu godinu je 432 miliona, a oko 100 miliona moramo da obezbijedimo zaduživanjem”, naveo je Radulović.

Sekulić je saopštio da je sistem penzionog osiguranja na niskom nivou, ali da Vlada čini mnogo da obezbijedi njihovu redovnu isplatu.

“Prosječna penzija u Crnoj Gori je 284 eura. Nema nove vrijednosti bez otvaranja novih radnih mjesta”, naveo je Sekulić.

Damjanović je naveo da je 130 od 284 eura, koliko iznosi prosječna zarada, iz inostranstva. Sekulić je naglasio da se uveliko kasni sa izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

“Jedan dio javnosti imao je veća očekivanja o investicionih fondova. Da nije bilo krize, oni bi više učestvovali u stvaranju nove vrijednosti. Bez novog kapitala teško možemo da održimo nivo iz 2006. ili 2007. godine”, saopštio je Sekulić.

Send this to a friend