Ekonomija

Sekulić: Podmorski kabl biće pušten u probni rad do kraja godine

Dragica Sekulić (foto: Vlada Crne Gore)

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće pušten u probni rad do kraja godine, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je ponovila da država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima i poručila da će ministarstvo na čijem je čelu, u ovoj godini, crnogorske privrednike podržati sa milion i 800.000 eura.

Sekulić je u intervjuu releviziji Pink M rekla da je zadovoljna dosadašnjim radovima na projektu povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije-podmorskim kablom. Taj posao se prema njenim riječima privodi kraju.

“Sve ide po planu i očekujemo da kabl do kraja godine bude pušten u probni rad kako bi u skladu sa zakonom određeni period radio u probnom radu i onda nakon toga dobio upotrebnu dozvolu”, tvrdi ona.

Prema njenim riječima država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima. U međuvremenu radiće na rekonstrukciji I bloka, a tender za taj posao biće raspisan do kraja godine.

Do sada je EPCG razgovarala sa dvadesetak zainteresovanih kompanija, a iz Vlade poručuju da im je cilj da nađu najbolje rješenje za izgradnju II bloka.

Ministarstvo ekonomije planira da više pažnje posvete hidroenergetskim potencijalima. Trenutno u našoj zemlji radi 13 malih hidroelektrana, a želja im je i da ih bude više.

“Nama je planu da u narednom periodu krenemo u obnavljanje interesovanja za izgradnju hidroelektrana na Morači i HE Komarnica otvarajući možda novi tender u saradnji sa međunarodnim organizacijama poštujući standarde zaštite životne sredine ali i ekonomski interes države. Ministarstvo ekonomije jedan je od nosilaca projekta “Kupujmo domaće” koji ima za cilj bolju vidljivost domaćih proizvoda u trgovinskim lancima. Kampanja je startovala početkom aprila, a u ministarstvu su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ono što mi imamo kao informacije je da su naši proizvođači zadovoljni, da se njihovi proizvodi značajno više prodaju u domaćim trgovinama. Kakvi god bili pokazatelji, nama je jako važno da su građani shvatili važnost kupovine domaćeg, a svjedoci ste da ovakve programe države regiona sprovode godinama unazad i to je nešto od čega nećemo odustajati nego ćemo ga oplemenjivati na različite načine”, zaključila je ona.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend