Ekonomija

Sekulić: Podmorski kabl biće pušten u probni rad do kraja godine

Dragica Sekulić (foto: Vlada Crne Gore)

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće pušten u probni rad do kraja godine, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je ponovila da država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima i poručila da će ministarstvo na čijem je čelu, u ovoj godini, crnogorske privrednike podržati sa milion i 800.000 eura.

Sekulić je u intervjuu releviziji Pink M rekla da je zadovoljna dosadašnjim radovima na projektu povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije-podmorskim kablom. Taj posao se prema njenim riječima privodi kraju.

“Sve ide po planu i očekujemo da kabl do kraja godine bude pušten u probni rad kako bi u skladu sa zakonom određeni period radio u probnom radu i onda nakon toga dobio upotrebnu dozvolu”, tvrdi ona.

Prema njenim riječima država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima. U međuvremenu radiće na rekonstrukciji I bloka, a tender za taj posao biće raspisan do kraja godine.

Do sada je EPCG razgovarala sa dvadesetak zainteresovanih kompanija, a iz Vlade poručuju da im je cilj da nađu najbolje rješenje za izgradnju II bloka.

Ministarstvo ekonomije planira da više pažnje posvete hidroenergetskim potencijalima. Trenutno u našoj zemlji radi 13 malih hidroelektrana, a želja im je i da ih bude više.

“Nama je planu da u narednom periodu krenemo u obnavljanje interesovanja za izgradnju hidroelektrana na Morači i HE Komarnica otvarajući možda novi tender u saradnji sa međunarodnim organizacijama poštujući standarde zaštite životne sredine ali i ekonomski interes države. Ministarstvo ekonomije jedan je od nosilaca projekta “Kupujmo domaće” koji ima za cilj bolju vidljivost domaćih proizvoda u trgovinskim lancima. Kampanja je startovala početkom aprila, a u ministarstvu su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ono što mi imamo kao informacije je da su naši proizvođači zadovoljni, da se njihovi proizvodi značajno više prodaju u domaćim trgovinama. Kakvi god bili pokazatelji, nama je jako važno da su građani shvatili važnost kupovine domaćeg, a svjedoci ste da ovakve programe države regiona sprovode godinama unazad i to je nešto od čega nećemo odustajati nego ćemo ga oplemenjivati na različite načine”, zaključila je ona.

4 Komentara na "Sekulić: Podmorski kabl biće pušten u probni rad do kraja godine"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend