Ekonomija

Sekulić potpisala Memorandum o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić prisustvovala je danas trećem Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana koji je upravo završen u Tirani i tom prilikom potpisala Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Dokument, kako su kazali iz Ministarstva, predstavlja izraz namjera svih ekonomija u regionu da obezbijede legislativni i regulatorni okvir koji će pojednostaviti administrativne procedure, stimulisati investicije kroz konkurentnu tržišnu utakmicu i obezbijediti primjenu najnovijih tehnologija u cilju nastavka ubrzane digitalne transformacije.

“Cijeli proces će biti realizovan na način koji je u potpunosti harmonizovan sa evropskom regulativom, standardima i najboljom praksom u ovoj oblasti”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Digitalni samit je centralni godišnji događaj u okviru Digitalne komponente višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i predstavlja priliku za isticanje postignutih rezultata i dobrih praksi u realizaciji Digitalne agende na Zapadnom Balkanu.

Na prošlogodišnjem Digitalnom samitu je potpisan Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana koji će rezultirati potpunim ukidanjem dodatnih naknada za ovu uslugu od jula naredne godine.

 

Send this to a friend