Ekonomija

Sekulić: Povećanje ekonomskog rasta ključni izazov za Crnu Goru

Ključni izazov za Crnu Goru je da poveća ekonomski rast i smanji ili eliminiše prepreke koje sprječavaju zemlju da razvija svoje potencijale, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je danas svečano otvorila Regionalnu konferenciju Evropske mreže preduzetništva zemalja Jugoistočne Evrope koja se održava u hotelu „Verde“, od 12. do 13. septembra.

“Evropska mreža preduzetništva, aktivna je u 60 zemalja (zemlje Evropske unije, Japan, Kina, SAD, Norveška, Švajcarska itd) i čini je više od 600 partnerskih organizacija i institucija, prepoznatih kao centri poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, u kojima je angažovano preko 3000 eksperata sa područja preduzetništva, inovacija i transfera tehnologije, sa ciljem promocije konkurentnosti i inovacija na lokalnom i evropskom nivou”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

U pitanju je, kako ističu,  najveća mreža poslovne podrške, formirana 2008. godine od strane Evropske komisije da bi se omogućilo jednako korišćenje mogućnosti koje pruža Evropsko jedinstveno tržište.

“Cilj postojanja Evropske mreže preduzetništva je internacionalizacija poslovanja malih i srednjih preduzeća, podsticanje inovacija i izgradnja inovativnih kapaciteta MSP, kao i njihovog rasta na međunarodnom nivou. Glavni zadatak Mreže je da malim i srednjim preduzećima obezbijedi informacije neophodne za razvoj poslovanja i pomogne im da pronađu poslovne partnere širom svijeta”, objašnjavaju oni.

Na konferenciji su govorili i visoki predstavnici Evropske komisije – Generalnog Direktorata za unutrašnje tržište, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG GROW), Istvan Nemeth i Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME)  Natalia Martinez Paramo, kao i predstavnici svih partnerskih institucija iz crnogorskog konzorcijuma, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović i direktorica Biznis start up Centra Bar Ivana Tomašević.

Babić je kazao jda se ovaj Projekat ističe svojom jedinstvenošću jer traje već deset godina, a njegov značaj naglašen je u nacionalnim  strateškim dokumentima koji se odnose na mala i srednja preduzeća.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, konferencija ima za cilj da partneri iz zemalja regiona razmijene iskustva, primjere dobre prakse i unaprijede saradnju kako bi se sektor malih i srednjih preduzeća efikasnije razvijao i podigao nivo konkurentnosti regiona na tržištu Evropske unije.

Send this to a friend