Ekonomija

Sekulić: Zaduženje dokaz da je nova Vlada imala sve finansijske podatke, u kampanji osuđivali ono što rade sada

Dragica Sekulić

Poslanica Demokratske partije socijalista i doskorašnja ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da je zaduženje od 750 miliona eura ujedno i dokaz da je nova Vlada imala apsolutno sve podatke o finansijskom i ekonomskom stanju u državi, te da je netačna teza o nedostatku podataka za ekspoze i ekonomsku strategiju, koju je iznio u Skupštini premijer Zdravko Krivokapić.

“Populizam, koji je zaštitni znak nove Vlade od prvog dana imenovanja, suštinski je dokazan u više elemenata, bez ijedne naše riječi, već trećeg dana mandata”, kazala je Sekulić.

Ona je navela tri njoj najupečatljivija dokaza.

“Kao prvo, nova vladajuća većina je tokom cijelog trajanja kampanje, a i kasnije nakon izbora, osuđivala pozajmljivanje sredstava na finansijskom tržištu za reprogram prethodnih kredita i ulaganje u razvoj. Svjedoci smo sijaseta javnih nastupa o iznosu javnog duga, neopravdanosti visine istog, obećavajući reformu i blagostanje”, kaže ona.

Kako dodaje, prva stvar koja je urađena, treći dan mandata, je emitovanje obveznica na finansijskom tržistu po istom modelu po kom je to radila prethodna Vlada.

“Uz tu razliku da su sredstva nepovoljnija, da je sve urađeno netransparentno, bez dalje strategije za šta će se novac koristiti, bez usvajanja Odluke na Vladi, kao i bez bilo kakvog informisanja javnosti. Podsjećam da se u prethodnom periodu Država zaduživala isključivo za razvojne projekte i reprogram starih kredita“, kazala je Sekulić.

Drugo, nastavlja poslanica Sekulić, emitovanje obveznica od strane nove Vlade, treći dan mandata je očigledno urađeno na osnovu pripremnih materijala prethodne Vlade.

“Samim tim što su sredstva obezbijeđena jasno je da međunarodni investitori ovu zemlju ne vide „sprženom“ jer da je tako ne bi ponudili 3 milijarde eura investicija u obveznice. Složićemo se da je obezbjeđenje ovih sredstava potvrda kreditnog rejtinga Crne Gore koji je godinama uspješno građen kod Međunarodnih finansijskih institucija i napora prethodne Vlade u dijelu konsolidacije javnih finansija”, dodala je.

Treće je, kako ističe ona, da je emitovanje obveznica takođe i dokaz da je nova Vlada imala apsolutno sve podatke o finansijskom i ekonomskom stanju u državi i već treći dan je demantovana teza o nedostatku podataka za ekspoze i ekonomsku strategiju nove Vlade.

“Da su na tržiste izašli sa, kako su ranije tvrdili, “lažnim podacima”, to bi na međunarodnom tržištu bio svojevrstan skandal koji bi ostavio dalekosežne posljedice na položaj Crne Gore na finansijskim tržištima, i to dobro znaju u aktuelnoj Vladi.

Ostaje nam da pratimo da li će Vlada ova sredstva koristiti za potrošnju ili će ih ulagati u dalji razvoj”, zaključila je Sekulić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S. Vujovic
Gost
S. Vujovic

Drage, nema para udrzavnoj kasi. Plate i penzije davali od znamo kojih. Hvalavam. Samo pustite ove mlade momke skolovane da bar nesto urade. Znam Drage nije lako ostatibez funkcije. 30. Godinavladanja a zasluzili ste i benificirani radni staz i vecinski dio DPS, spemni za penziju.

Tash
Gost
Tash

Poštovanje za gospođu Sekulić, koja je među najistaknutijim stručnjacima u svojoj oblasti. Kao i gospođa Sanja Damjanović, obje su učinile puno za svoju zemlju.

Emanon
Gost
Emanon

Au, pronasli ste mlaku vodu. Svi imamo podatke o finansijskom stanju drzave nakon vasih 30 godina vlasti. Stanje je 0€. Ali vasi dzepovi su druga stvar…

DAKA S57
Gost
DAKA S57

Gospodja Sekulic skrece paznju na novu vladu da je znala financiski izvjestaj , !Pa gospodjo Sekulic nije vise bitno dali su imali informaciju ili ne vec, je bitno da se sto hitnije napravi tim strucnjaka koji ce procesuirat sve odgovorne iz bivse vlade koji su doveli do stanja da se zaduzimo 750 mil. Jer hvale u kasi.

Enigma
Gost
Enigma

Koliko ste Vi ono otvorili fabrika i radnih mjesta bivša Ministarko 🙈

Objasnjenje
Gost
Objasnjenje

Vlada to radi na domaćinskom principu tako da poštovanje zakona nije bitno. To je bio princip komunista da zakoni važe samo za protivnike. Nije ni Amfilohije donosio budžet pa neće ni njegovi apostoli.

Send this to a friend