Ekonomija

Šest OSI zaposleno na pola godine, pokazali impresivne rezultate

Šst osoba sa invaliditetom (OSI) zaposleno je na šest mjeseci i pokazali su impresivne rezultate u okviru projekta Usavršavanjem i zapošljavanjem do socijalne inkluzije.

Projekat sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u saradnji sa Institutom za medije Crne Gore i Centrom za strane jezike i prevođenje Double L, uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kaže da je cilj projekta bio doprinos socijalnoj inkluziji, većoj zapošljivost ii povećanju konkurentnosti OSI na tržištu rada.

„Očekivani rezultati ovog projekta, koje smo mi ispunili tokom godinu, bili su da obezbijedimo stručno osposobljavanje za deset OSI, kroz dva edukativna modula. Cilj je i njihova priprema za kasnije radno angažovanje u CEDEM-u, Institutu za medije i Double L-u“, rekla je Bešić u PR Centru.

Ona je pojasnila da se usavršavanje sprovodilo tokom šest mjeseci, u toku kojih je šest OSI bilo profesionalno angažovano na poslovima poslovnog sekretara, pomoćnika administratora sajta, pravnog asistenta, administrativnog službenika i asistenta u izvođenju nastave stranog jezika.

Bešić je pojasnila da su nakon toga dobili ugovore o radu na šest mjeseci gdje je šest OSI bilo radno angažovano.

„Oni su pokazali izuzetne rezultate što smatramo velikim uspjehom i preporukom za kasnije poslodavce da, u okviru svih budućih programa koji budu dostupni, pošaljemo poruku da koriste priliku da radno angažuju OSI“, navela je Bešić.

Koordinator projekta u CEDEM-u i jedan od autora studije Ognjen Marković, u Crnoj Gori još ne postoji zvanična baza podataka o ukupnom broju lica sa invaliditetom i ukupnom broju zaposlenih.

„Najveći broj njih je zaposlen u organizacijama koje se bave zaštitom OSI dok se drugi poslodavci prije opredjeljuju da plaćaju propisane iznose Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI, nego da te osobe zapošljavaju“, naveo je Marković.

Send this to a friend