Ekonomija Damir Davidović

Sezona kvalitetnija od prošlogodišnje, privatni izdavaoci se moraju udruživati

Ilustracija

Na osnovu prikupljenih sedmičnih podataka sa graničnih prelaza, iz poreske Uprave, Centralne banke Crne Gore, MONSTAT-a, lokalnih Turističkih organizacija, ovogodišnja sezona je kvalitetnija od prošlogodišnje, ocijenjuju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Državni sekretar u MORT-u, Damir Davidović ističe da je u prvih šest mjeseci u hotelima bilo 25 odsto više gostiju nego lani.

“Najborjniji  su bili gosti sa njemačkog tržišta. Prvi put smo otkada se vodi ta baza podataka, prije deset dana imali evidentiranih preko 200 hiljada turista u Crnoj Gori, odnosno 204 hiljade. Prateći parametre boravišne takse, već sada smo 800 hiljada naplatili više nego lani”, ističe za Radio Jadran Davidović.

Finansijski pokazatelji su evidentirani, međutim, samo za četiri mjeseca, ali i oni govore da su direktni i indirektni prihodi od turizma rasli po stopi od 25 odsto.

“Kada se ukalkulišu i povezane oblasti dolazi se do stope od 13 odsto”, ističe Davidović.

Damir Davidović

Računa da će crnogorski turizam, koji je nekada ostvarivao 200 miliona eura prihoda, ove godine premašiti milijardu eura.

Julsko “usporvanje”, koje takođe pokazuju brojke, već je premošćeno i u MORT-u očekuju dobar trend posjete u podsezoni, jer sve više hotelijera planira da radi do kraja oktobra i novembra.

Na pad posjete u privatnom smještaju krajem jula, ne samo  u Herceg Novom, gdje je on bio 11 odsto, uticalo je više faktora.

“Moramo obratiti pažnju na strukturu gostiju, koja se mijenja. Treba zadržati jako tržište regiona, Istočne Evrope, ali bilježimo i snažan rast gostiju sa zapadnog tržišta, koji imaju drugačija očekivanja i zahtjeve. Sa druge strane, svake godine imamo povećanje smještajnih kapaciteta. U kolektivnom smještaju to je preko 2000 kreveta u odnosu na  isti period lani, a u privatnom je znatno više i tu imamo širu ponudu. Cjenovna politika u privatnom smještaju, uglavnom, nije bila sporna, ali su neke povezane usluge na pžama, u lokalima, trgovinama, poskupile i  to može uticati na pad posjete”, ukazuje Davidović.

Osim toga ne treba zaboraviti da je turizam privredna grana u kojoj globalno vlada konurencja. Ove godine je snažan povratak Grčke, Turske, Sjeverne Afrike, koje zbog pada iz prethodnih godina imaju izuzetnu popularnu cjenovnu politiku.

“Na državnom i lokalnom nivou je da se napravi ozbiljna analiza privtanog smještaja u prethodnom periodu. Već smo prošle godine dosta radili na prijavi gostiju, dobijanju odobrenja za rad onih koji su bili u “sivoj” zoni. I zbog toga  imamo povećane parametre boravišne takse od preko 20 odsto i rast noćenja od 9-10 odsto. Pozivam sve izdavaoce privatnog smještaja da se registraju, jer neophodne su nam baze podataka da bismo mogli da napravimo analizu, utvrdimo programe podrške da bi ponuda bila kvalitetnija i objedinjena”, objašnjava Davidović.

U podsticajnim mjerama za ovu godinu koje je raspisalo Minisitarstvo opredijeljeno je 800 hiljada eura za podršku privtanom smještaju kako bi u opštinama došlo do udruživanja privatnih izdavalaca.

Tako bi u MORT-u dobili direktne partnere za razgovor koji bi im ukazali na probleme, koje treba zajedno da rješavaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Postali smo zemlja tranzita, kompletna albanska dijaspora iz Njemacke, Italije, Švajcarske, Lihenštajna i još nekih zemalja prolazi kroz Hrvatsku i CG ka Albaniji. Hrvati pametni pa im po automobilu uzmu 50e putarine a mi punimo privatni račun za Bana od trajekta i za drugo ni centa. To je ogromna kolicina auta, kilometarske kolone. Te ljude treba zadržati nekim sadržajima, odmoristima,… Više »

Boo
Gost
Boo

Mislis li da su jedini turisti albanski gastarbajteri, valjalo bi napraviti i jadransko-jonsku cestu ali pravi turisti stizu avionom.

Filip
Gost
Filip

Vozila ka Kosovu i Albaniji nisu turisti nego u tranzit. Flojdov komentar je na mjestu. Jonski ako se ikad izgradi ce imati ogroman efekat. Albanci tamo dje su krenuli i nasi iz dijaspore odma za PG i sjever. Plus sva teretna i poslovna vozila.

MNE
Gost
MNE

Boravišnu taksu naplaćivati direktno od gostiju na graničnom prelazu, noć/0,50€ i naplata će biti 100%.

CGIQ60
Gost
CGIQ60

Samo da ste zdravo,i goveda na broju.
A za uspjeh sezone samo: ha.ha.ha

Send this to a friend