Ekonomija

Simović: Bićemo budilnik za institucije koje ne rade kako treba, ali i za pojedince

Komisija za borbu protiv sive ekonomije jednoglasno je zaključila u skladu saprošlonedjeljnom odlukom Vlade, da nadležni organi odmah pojačaju intenzitet i kvalitet borbe protiv svih oblika sive ekonomije sada i formalno osnaženi zajedničkim stavom predstavnika izvršne vlasti, nadležnih inspekcijskih organa, poslovne zajednice i sindikata.

Na sjednici je istaknuto je da Komisija, u novom sastavu koji pokriva cio spektar relevantnih društvenih subjekata, šalje snažan signal zajedničkog stava, interesa i sinergije u savladavanju izazova sive ekonomije i to partnerski, u interesu zaposlenih, poslovne zajednice i dodatnih prihoda za fondove za zdravstvo i obrazovanje, samim tim u interesu svih građana Crne Gore.

„Komisija u ovom sastavu treba da bude alarm, budilnik za pojedine institucije koje ne rade kako treba, ali i za pojedince. Kao Komisija, insistiraćemo na nagrađivanju onih koji budu radili kvalitetno i efikasno i sankcionisanju onih koji ne budu uspjeli da odgovore zadacima“, rekao je predsjednik Komisije i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Na sjednici su prezentirani izvještaji nadležnih organa o rezultatima borbe protiv sive ekonomije u I kvartalu 2019. godine te izvještaji o ukupnim trendovima na tržištu rada i o sivoj ekonomiji u turizmu. Komisija je u vezi sa tim konstatovala da su izvještaji pokazali da je sivo tržište radne snage aktivno tokom cijele godine te da se fokus nadležnih organa ne može odnositi samo na turističku sezonu. Posebno je ukazano na je struktura zaposlenih u privredi takva da 53,5 odsto privrednih subjekata ima po jednog zaposlenog, dok u oblasti turizma i ugostiteljstva po jednog zaposlenog ima 2.487 subjekata odnosno 42,50 odsto onih koji se bave tom djelatnošću.

Formalno po jednog zaposlenog ima 147 hotela, ukazano je na sjednici. U tom kontekstu je zaključeno da su mikro, mala i srednja preduzeća jedan od ključnih generatora sive ekonomije u Crnoj Gori te da ti privredni subjekti budu u neposrednoj budućnosti podvrgnuti rigoroznim kontrolama nadležnih organa. „Moraju inspekcije hitno njima zakucati na vrata“ – rekao je na sjednici predsjednik Komisije dodajući da oni imaju izbor – da prijave zaposlene prije dolaska inspekcija.

Predstavnici biznis zajednice i sindikata iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su uključeni u borbu protiv sive ekonomije ističući da u potpunosti dijele interes njenog suzbijanja. Na sjednici je posebno istaknuta potreba jačanja kapaciteta nadležnih inspekcijskih službi i neselektivnosti u njihovom pristupu odnosno dosljednog poštovanja zakona što treba da pokaže principijelnu politiku države. Ukazano je i na potrebu osavremenjivanja određenih rješenja te je s tim u vezi najavljeno izdavanje nove akcizne markice koja će sadržavati najviši stepen zaštite.

Komisija, konstituisana prošle godine od predstavnika Ministarstva finansija, Uprave policije, Uprave carina, Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove, dopunjena je prošle sedmice Na predlog Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva rada i socijalnog staranja – Direktorata za tržište rada i zapošljavanje kao i predstavnicima Privredne komore Crne Gore, Unija poslodavaca, Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MikasjGen. DukljaninJovankaAvro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mikasj
Gost
Mikasj

147 hotela ima po jednog zaposlenog!!! Alo!!! O cemu mi pricamo,super nam rade inspekcije !

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Samo prvo bi morao od sebe krenuto Mikeli.

Jovanka
Gost
Jovanka

Kakav kralj…

Avro
Gost
Avro

Vala vidi. Ne da se borite protiv sive ekonomije,nego i protiv bilo kakve ekonomije.

Send this to a friend