Ekonomija

Simović: Crna Gora je mjesto za one koji tragaju za izazovima savremenog doba

Crna Gora je bila i biće mjesto okupljanja vrijednih, pametnih i dobronamjernih ljudi koji traže odgovore na izazove savremenog doba, ne samo u oblasti poljoprivrede već i svim drugim, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji o poljoprivredi Green room session 2018 u Podgorici kazao je da ključno očekivanje koje tangira sve nas ovdje i druge koje se sastaju povodom ove teme je kako proizvesti što više hrane.

“Drugo važno pitanje i očekivanje je kako ta hrana da zadovolji osnovne standarde zdravstvene bezbjednosti i kvaliteta. Treće, kako da u toj proizvodnji i razvoju i intenziviranju proizvodnje očuvati prirodne resurse, kako ih koristiti na održiv način, očuvati biodiverzitet i genetičke resurse. Sljedeće očekivanje je kako odgovoriti izazovima koje donose klimatske promjene, ne smo o kojima se planetarno razmišlja i govori, već koje svakodnevno osjećamo, a čini mi se da ih ni jedan sektor ne osjeća kao poljoprivreda kao proizvodnja hrane pod otvorenim nebom”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, važno je i kako život na selu učiniti kvalitetnijim i sadržajnijim, kako obezbijediti savremeni koncept razvoja sela, gdje se ne podrazumijeva samo bavljenje poljoprivredom, nego diverzifikacija aktivnosti na selu kroz istovremeno bavljenje agroturizmom, zanatstvom i drugim djelatnostima.

“Kako dati odgovore na globalne izazove u odnosu na brojne bolesti i štetočine koje ne poznaju granice. Sljedeće je kako razviti modernu poljopriverdu 20. vijeka, a istovremeno sačuvati tradiciju i nasljeđe. Mislim da je u tome posebna šansa i prednost malih poljoprivreda kakva je crnogorska. I konačno očekivanje od ove konferencije je kako u traganju za svim ovim odgovorima napraviti optimalan mogući spoj nauke i struke, kako vrijednim proizvođačima, prerađivačima i preduzetnicima olakšati da povećaju svoju konkuretntnost, produktivnost, da usvoje nove standarde i poboljšaju tržišnu poziciju“, kazao je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Kakva glava,bogom data za zaštitni znak mesne industrije Crne Gore..

Pjer
Gost
Pjer

Posta Simke i poeta

Send this to a friend