Ekonomija

Simović: Crnogorski sektor vinarstva ide krupnim koracima naprijed

Crnogorski sektor vinogradarstva i vinarstva ide krupnim koracima napretka i u narednim godinama imaće još snažniju podršku Vlade. Za evidentan razvoj ovog sektora, za koji imamo prirodne predispozicije, zaslužni su, prije svega, naši vrijedni i posvećeni vinogradari i vinari, ali i sve snažnija podrška koja se obezbjeđuje preko Vlade Crne Gore, kroz sve izdašnije agrobudžete, kao i sve veću podršku iz evopskih pretpristupnih fondova, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvojaMulutin Simović prilikom obilaska IX Internacionalnog salona vina “MonteVino 2019“, koji se održava u Podgorici.

Simović je naveo da je jedan od pokazatelja razvoja sektora podatak da u ovoj godini u vinogradarskom registru imamo upisanih 227 vinogradara i 108 vinarija.

“Podsjetimo da smo 2007. godine, kada smo krenuli u snažan projekat razvoja ovog za Crnu Goru važnog sektora, imali u registru svega četiri vinarije“, podsjetio je Simović.

On je istakao da je veoma važno što se naše vinarije, najvećim dijelom, nalaze na utabanim vinskim putevima koji značajno doprinose razvoju crnogorskog turističkog brenda.

“Primjećujemo i dnevno svjedočimo da se rekonstruišu stare vinarije, da se modernizuju i osavremenjavaju, grade nove savremene vinarije. Sve su to znaci koji više nego jasno govore da naš vinogradarsko – vinarski sektor ide putem razvoja“, poručio je Simović.

Ističe da u toj optimističkoj slici razvoja ključni doprinos daju vrijedni vinogradar, vrijedni vinari, koji osvajaju nove tehnologije i standardi, čuvajući svojevrsnu i prepoznatljivu tradiciju koju prenose sa koljena na koljeno.

“Zato je Vlada Crne Gore, odlučna da preko Ministarstva poljoprivrede, u narednim godina još snažnije podrži razvoj ovog sektora”, kazao je on.

Simović je prilikom posjete salonu vina obišao izlagače, među kojima je 22 vinarije iz Crne Gore, ostali iz regiona i šire.

Crna Gora šalje poruku otvorenosti, očekujući isti odgovor

Simović je izrazio ohrabrenje činjenicom da broj domaćih izlagača na MonteVinu iz godine u godinu raste i uvjerenje da će ih narednih godina biti još više.

“Naravno, prisustvo vinarija iz drugih zemalja, posebno regiona, je svakako dobrodošlo. Time iz Crne Gore šaljemo poruku otvorenosti, spremnosti i dosljednosti u poštovanju potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, ali istovremeno očekujući da na takvu poruku dobrodošlice nailaze i crnogorska vina kada nastupaju na regionalnim tržištima. Mislim da u tom kontekstu imamo tema za razgovor sa našim partnerima u regionu, da imamo dosta toga što moramo prepoznati kao elemente sofisticiranog protekcionizma. Ti putevi moraju biti dvosmjerni. Ni jedan jednosmjeran put nije garancija uspješnosti za bilo koga“, kazao je Simović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mile
Gost
mile

Naš Dodik

eko
Gost
eko

Voli da ga slikaju iz svih uglova.

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Evo se bacio i na vina…

list22
Gost
list22

Odijelo mu stoji kao saliveno.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ovome sve ide naprijed. Ni auto u rikverc ne umije vise ubacit.

Send this to a friend