Ekonomija

Simović: EU Direktiva o nefer trgovačkim praksama istorijski prodor u poljoprivredi

Vlada Crne Gore ulaže stalne napore u pravcu sistemskog obezbjeđivanja fer uslova na tržištu hrane, s obzirom da se u otvorenoj tržišnoj utakmici poljoprivrednici susreću sa brojnim izazovima. To su izazovi sa kojima se susreću i evropski proizvođači. Nova Direktiva o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom, koju je usvojio Evropski parlament 12. marta je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Mulutin Simović na današnjoj koferenciji za novinare u Kučuma, održanoj povodom predstavljanja rezultata IPARD like projekta bespovratne podrške.

Ohrabren iskoracima koji se postižu u sektoru poljoprivrede, a koji značajno doprinose ukupnom razvoju crnogorske ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, očuvanju i unapređenju postojećih, Simović je poručio da treba iskoristiti sve mogućnosti da se ojačaju naši proizvođači i oslobode elemenata nelojalne konkurencije.

„Koristim ovu priliku da pozdravim i da čestitam Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i evropskom komesaru za poljoprivredu Filu Hoganu na, slobodan sam da kažem, istorijskom prodoru – usvajanju Direktive o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom. Ova Direktiva će biti veoma važna za dalju budućnost evropske poljoprivrede, za održavanje stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača i povećanje životnog standarda građana koji zavise od poljoprivrednih i sa njima povezanih aktivnosti“, kazao je Simović.

Ova Direktiva, kako je istakao, je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku.

Simović je kazao da je na nivou EU ocinjeno da su sve prisutnije nefer trgovačke prakse koje su posljednjih decenija postale usvojeni model ponašanja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje su dovodile u nezavidan položaj poljoprivredne proizvođače i druge manje učesnike u lancu snabdijevanja hranom.

„Zbog takvog modela ponašanja proizvođači su se suočavali sa nizom problema: nemogućnost prodaje proizvoda, nemogućnost naplate dugova, predugi rokovi plaćanja i jednostrano diktiranje uslova u ugovorima, otkazivanje narudžbi kvarljivih proizvoda u kratkom roku, povraćaj neprodatih proizvoda, naplaćivanje popunjavanja polica i izlaganja roba i njihovog označavanja i drugih.

Simović je kazao da je komesar Hogan  s pravom ocijenio da: „Svaki lanac je onoliko jak, koliko i njegova najslabija karika“.

Ključno je, kako je dodao, da ovaj novi EU propis donosi pravednije uslove poslovanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, da je pravičan jer ojačava glas i pregovaračku poziciju poljoprivrednih proizvođača.

I na našem tržištu moramo ojačati tu najosjetljiviju kariku – naše proizvođače, osloboditi ih svih elemenata nelojalne konkurencije i sačuvati i osnažiti brojna radna mjesta u sektoru proizvodnje i prerade“, poručio je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
realni!
Gost
realni!

opet je digao poljoprivredu na noge! bravo Milutine

Sidran
Gost
Sidran

Dosada

Jovanka
Gost
Jovanka

Ucinje mi se da ce proc dan bez Simovica, maxe.

Send this to a friend