Ekonomija

Simović: Iako mala CG će odgovoriti na globalne izazove

Iako mala država, Crna Gora će  dati svoj doprinos zajedničkim odgovorima na izazove klimatskih promjena i potreba za adekvatnom adaptacijom i iskorijenjivanjem gladi, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

“Iako mala država, Crna Gora je spremna da u saradnji sa ostalim članicama pomogne iskorjenjivanju gladi, kao jednom od ključnih ciljeva Agende. Ispunjavanje ciljeva mora biti jednako obavezujuće i tražiti zajedničku odgovornost svih zemalja članica bez obzira na njihovu veličinu. Jedino tako možemo dostići održivost, kao krovni cilj Agende”, rekao je Simović na 40. sjednici Konferencije Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), koja se održava u Rimu.

Podsjećajući na brojne uticaje i izazove, posebno klimatske, koji utiču na održivost u poljoprivredi, i ostvarivanje adekvatnih i kvalitetnih prinosa, Simović je istakao da ti izazovi “obavezuju da sa povećanom odgovornošću promišljamo i definišemo odgovarajuće politike i inovativne mehanizme, kao odgovor na njih”.

Simović je kazao da su ti izazovi naročito zahtjevni za male zemlje,  jer mogu da imaju nesagledive posljedice na proizvodnju hrane i opstanak ruralnih sredina. Crna Gora je, kako je naglasio, prepoznala važnost održivog upravljanja životnom sredinom i adaptacije na klimatske promjene, stoga aktivnosti koje sprovodi Vlada Crne Gore imaju za cilj  valorizaciju prirodnih potencijala, uz adekvatnu zaštitu životne sredine.

“Još jednom naglašavam princip zajedništva i zajedničke akcije. Globalni izazovi zahtijevaju globalne odgovore. Priroda ne poznaje administrativne granice. Neću ići dalje od regiona jugoistočne Evrope da bih ukazao na potrebu jače i čvršće saradnje. Prošle godine smo u regionu imali zajednički problem koji se tiče bolesti životinja (plavi jezik i bolest kvrgave kože). Stočni fond je bio ugrožen. Osjetile su se negativne ekonomske posljedice i ugrožena je egzistencija brojnih porodica koje se bave stočarstvom. Epidemija se širila preko granica, a zajednička akcija nije bila blagovremena. Nešto slično se desilo i sa poplavama na području Balkana. Sve je to opomena da moramo upravljati promjenama i da moramo raditi zajedno na prevenciji prije, nego na saniranju posljedica”, kazao je Simović, ističući da je upravo u ovome velika uloga FAO-a.

Crna Gora predsjedava Evropskom regionalnom grupom

Kao organizacija koja okuplja veliki broj država, kako je kazao, FAO ima odgovornost da, uz napore svih nas, kanališe individualne potrebe i mjere koje se preduzimaju i da ih grupiše kako bi konačni efekat bio što bolji.

“Iz perspektive male zemlje moramo raditi još više na decentralizaciji aktivnosti kako bi se nacionalne politike što više usaglasile sa globalnim ciljevima. S tim u vezi, raduju nas aktivnosti koje su dovele do toga da se više zemalja uključi u rad i da će i Crna Gora imati priliku da predsjedava Evropskoj radnoj grupi što smatramo za veliku čast, ali i odgovornost i potrudićemo se da ispunimo zadata očekivanja”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja još jednom je naglasio da samo boljom saradnjom i koordinacijom zajedničkih aktivnosti moguće je davati brze i efikasne odgovore na sve izazove.

“Intenzitet klimatskih promjena i efekti koje one imaju na svakodnevni život nas opominju da naše aktivnosti moraju da budu intenzivnije, efektnije i održivije, jer to dugujemo generacijama koje dolaze. Rast svjetske populacije i tražnje za hranom upućuju na potrebu za brzim odgovorima i važnost i zahtjevnost naše zajedničke akcije. U tom interesu još jednom ponavljam da, iako mala država, Crna Gora će kako na bilateralnom, tako i na multilaterlanom i reginalnom planu dati svoj doprinos zajedničkim odgovorima na izazove klimatskih promjena i potreba za adekvatnom adaptacijom i iskorijenjivanjem gladi“, poručio je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćotek
Gost
Ćotek

Vi (DPS) je baš posvećen globalnim izazovima. Sve ste nam fabrike zatvorili da spasite planetu.

Bobby
Gost
Bobby

Ada oce ti si i onako podiga poljoprivredu na visokom nivou jos prije dok si bio ministar, bjaaaaaazi.

Send this to a friend