Ekonomija

Simović: Ključno opredjeljenje Vlade stvaranje uslova za rast životnog standarda građana

Simović i Pažin

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Program rada za 2019. godinu. Predsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović je saopštio da je ključno opredjeljenje Vlade u ovoj godini je stvaranje uslova za rast životnog standarda građana.

“Prioritetni ciljevi Vlade u 2019. godini su nastavak dinamičnog procesa evropske integracije, snažan ekonomski rast, suzbijanje sive ekonomije i unapređenje javnih usluga”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je najavio da će snažan fokus Vlade ove godine biti na unapređenju javnih usluga.

“Biće uloženi dodatni napori da građani osjete efekte reformi. To je mjerilo našeg ukupnog uspjeha. Osnovni zadatak je prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede”, rekao je Pažin.

Pažin je rekao da smo, kada je riječ o prvom cilju Vlade – procesu pristupanja Evropskoj uniji – postavili vrlo konkretne i mjerljive ciljeve.

“Ove godine očekujemo da ispunimo uslove za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavalja, dobijanje jasnih smjernica od evropskih partnera za konačno zatvaranje pregovora u ključnim poglavljima posvećenim vladavini prava, i postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, saopštio je Pažin.

Govoreći nastavku snažnog ekonomskog rasta, Simović je kazao da očekivanja zasnivamo na veoma uspješne dvije prethodne godine. Dodao je da je ambicija Vlade da, uprkos “podignutoj ljestivici”, nastavi sa snažnim stopama ekonomskog rasta kako bi što prije postigla ono što je konačni cilj – dostizanje visokog kvaliteta života naših građana. Naglasio je da ovaj cilj zasnivamo i na ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti države, očuvanju stabilnosti finansijskog sektora, realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, održivoj valorizaciji resursa i Implementaciji razvojnog Programa prijema u državljanstvo Crne Gore radi investicija.

U suzbijanje sive ekonomije zajedno sa partnerima

U suzbijanju sive ekonomije, kao trećem prioritetu Vlade, Siović je najavio pokretanje sveobuhvatnih aktivnosti protiv neformalne ekonomije u svim njenim pojavnim oblicima, potpunu koordinaciju svih nadležnih institucija i kroz dodatnu saradnju sa zainteresovanim akterima, posebno sa socijalnim partnerima.

“Mi mislimo da to treba da bude zajednička platforma”,rekao je potpredsjednik Simović.

Kao rezultat realnog ostvarivanja ovih ciljeva, rekao je Simović, očekujemo nastavak otvaranja novih i poboljšanja kvaliteta postojećih radnih mjesta, povećanje životnog standarda građana i to kroz jasne i mjerljive indikatore: kroz minimalnu cijenu rada, kroz dalju redovnost penzija, njihovo usklađivanje, sagledavanje prostora i za eventalno povećavanje za sniženje poreskih stopa narad što povećava konkurentnost naše privrede i otvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

Dodatni napori da građani osjete efekte reformi

Simović i Pažin istakli su važnost unapređenja javnih usluga građanima za šta su od Evropske komisije već obezbijeđena četiri miliona eura, a nakon ispunjenja kriterijuma očekuje se još osam miliona. Istovremeno je odmakao proces pregovaranja sa Svjetskom bankom o podršci u visini od 15 miliona eura.

Pažin je najavio dodatne napore Vlade da građani osjete efekte reformi.

“I to je mjerilo našeg ukupnog uspjeha. Osnovni zadatak je prilagođavanje javne uprave potrebama građana i privrede”, rekao je on.

Predstavljajući niz aktivnosti koja vlada planira u pravcu jačanja bezbjednosti zemlje i sigurnosti građana kao preduslova ukupnog razvoja Crne Gore Pažin je saopštio i šta Vlada planira da uradi ove godine na planu zaštite ljudskih i manjskih prava i predstavio najznačajnije predloge zakona koji će biti donijeti u tekućoj godini.

Najavio je plan Vlade da već u prvom kvartalu utvrdi predloge zakona o medijima i zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

“Oba nacrta zakona izradila je radna grupa koju su činili predstavnici medija, akademske zajednice, civilnog sektora i državnih institucija. Zatražili smo i dobili komentare eksperata Savjeta Evrope i OEBS-a. Nacrti medijskih zakona su trenutno na javnoj raspravi. Nakon što još jednom saslušamo zainteresovanu javnost i sagledamo sugestije sa javne rasprave, nacrti će biti poslati na još jedno ekspertsko čitanje i dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje”, naglaasio jePažin.

U drugom kvartalu Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

U drugom kvartalu, saopštio je, Vlada planira da utvrdi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“U tom smislu, Vlada je zadužila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da pripremi nacrt zakona koji će urediti odnose države i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, na način koji garantuje punu slobodu vjeroispovjesti, u skladu sa evropskim standardima”, dodao je Pažin.

U trećem kvartalu planirano je utvrđivanje Predloga zakona o unutrašnjim poslovima.

“Ovim će se stvoriti normativni uslovi za nastavak reforme Uprave policije, postupanje policije u skladu sa evropskim standardima, kao i pitanja unutrašnje organizacije i jačanja kadrovskih kapaciteta”, kazao je on.

U četvrtom kvartalu planirano je donošenje Predloga zakona o alternativnom rješavanju sporova.

Ovaj zakon, saopštio je Pažin, obezbijediće građanima i privredi znatno brži i jeftiniji način rješavanja sporova, izvan dugotrajnih sudskih postupaka.

“Donošenjem ovog zakona, građani će dobiti bolji pristup pravdi, a poslovna zajednica pouzdaniji oslonac za stvaranje nove vrijednosti u društvu”, zaključio je Pažin.

Vlada će pratiti 25 prioritetnih razvojnih projekata i 226 obaveza iz Tematskog i Normativnog dijela.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sandra
Gost
sandra

”ključno opredjeljenje Vlade u ovoj godini je stvaranje uslova za rast životnog standarda građana.”hahahahahhahahahahahhahahaaa..i ovako, evo 10 zadnjih godina prethodnih…hahahahhhahahahahahhhaaaaa..i treba ovako…hahahahahahahahhahahahgahgfhhggaaaa…udavicu se od smijeha..aaaaaa

Korisnik
Gost
Korisnik

Moj Simovicu daj stvarate te uslove evo zadnjix 10 -20 god za povecanje standarda gradjana znaci prvo se stvore uslovi za uslove pa onda povecanjenod 5-10% i mi svi treba da aplaudiramo sporo tuzno jadno za prosjecnog gradjanina a glasam za vas cio zivot i dalje cu jer nema boljix ali daj brate ubrzajte imam skoro 20 god stazi nista… Više »

Peter
Gost
Peter

Da li je realno daje Simovic predsjednik vladine komisije a ekonomsku i unutrasnju politiku i da on rayumije kako se racuna standard. Ja ne mogu da vjerujem da je Dusko sebi dozvolio da ovakav covjek ovako skromnog ekonomskog znanja i opsteg obrayovanja, vodi tako vanza tijela u vladi i plus daje izjave. Da li vi iz CD vjerujete Simovicu

Mirko
Gost
Mirko

Baš se da primetiti, zalaganje vlade i pojedinaca za što bolji njihov standard.
Bravo gospodare!!!

Hahaha
Gost
Hahaha

Predsjednik drzave kvari napore vlade

sandra
Gost
sandra

hahahahahahahahhahahaaa…bravo…hshhahaghghfgfaaaaaaa

Gaeta
Gost
Gaeta

Ima li koverata ministri ?

7 milijardi🕯
Gost
7 milijardi🕯

U italiju šest jaja košta euro i trideset koliko kosta šest jaja u crnu goru.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Gdje je Predsjednik Vlade Duško Marković? Nema ga neko vrijeme? Biće dobro narode samo da dobro živimo 🤓🏦💶🇲🇪👍

KLM
Gost
KLM

Obecanje .udom radovanje

Mr.Robot
Gost
Mr.Robot

Koliko ova glava ima inca ?

Alfa
Gost
Alfa

manje od tvoje….

donator
Gost
donator

28 inča minimum. Kao dobar vočić:)

Joxim
Gost
Joxim

Na kojoj planeti žive ovi ljudi? Ključno opredjeljenje ove vlade je da se našklapa više od one prethodne!

Slardar
Gost
Slardar

Da si prvo podigao zivotni standard gradjana, prije nego sto si sebe namirio, niko ti “a” ne bi progovorio i ne bi morao ovakve izjave da dajes. Sve sami strucnjaci za davanje izjava.

Djordje
Gost
Djordje

To govorite citav zivot LAZOVI.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Vala unapredjujete zivot gradjana genijalci svaka cast,ekonomija cveta,radna mjesta,plate dobre,sve buja,svaka vam cast.

Turboauspuh
Gost
Turboauspuh

Kako se ti fino sprdaš!

razocarang i
Gost
razocarang i

Simovicu,posteno bi bilo,da TI ne dajes nikakva obecanja.Cak sta vise,sve sto si ,za poslednje 12 god.obecao bile su prazne price.
Koliko ima ISTINE u tvomjem,,,,projektu,,najbolje givore cinjenice,da imamo najnizu cijenu rada,koja ostaje do daljega,kao i danasnja informacija,o povecanju penzija od 2%.
Sramno.
Primaj tu tvoju DEBELU platu,i ne varaj narod.

nebojša
Gost
nebojša

Kada ćete napokon preći sa riječi na djela ili će vam čitava vlast proći u parolama tipa ,,mi znamo kako,da živimo bolje” i tome slično.
No dok je ovoga i ovakvoga naroda ne sjekirajte se i vaši sinovi će vladati sa nama.

Send this to a friend