Ekonomija

Simović: Okupljanja na teme napretka Crne Gore naša su obaveza i svih odgovornih i dobronamjernih

Crna Gora će na evropsku trpezu hrane postaviti ono što je svakim danom sve vrjednije i što se sve više traži – proizvode i hranu sa više boje, više mirisa i više ukusa, kazao je danas u Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, otvarajući Nacionalnu konferenciju o poljoprivrednom i ruralnom razvoju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Simović je podsjetio da je u našoj tradiciji moba bila simbol zajedništva, solidarnosti i udruženih napora.

“Bila je jedno od crnogorskih pravila života. Crnogorski slobodari u pauzi vojevanja za čuvanje i stvaranje svoje države, stizali su da vode bitku i za brašnjenike svojih porodica. I na mobama su bili zajedno da se imanja što prije srede, da se djeci ostavi sigurnost obroka i da krov nad glavom bude sigurniji. Crna Gora je tako opstajala snagom i logikom mobe i solidarnosti, u kojoj se i u volji i u nevolji pružala ruka podrške i tako udružena snaga bivala nepobjedivom”, rekao je ministar.

Isto tako, dodao je, danas svi zajedno tragamo za rješenjima, kako da unaprijedimo našu poljoprivredu i kako da život na selu učinimo kvalitetnijim.

“U tim naporima ima dosta posla i mjesta za sve dobronamjerne na svim nivoima. Ovakav pristup najbolja je garancija ukupnog napretka i sigurnog puta ka našoj evropskoj adresi”, naglasio je Simović.

On je istakao da je Evropa potrebna Crnoj Gori, kao što je i Crna Gora potrebna Evropi.

“U dosadašnjim procesima Crna Gora je jasno pokazala da hoće i da može da usvaja najviše evropske standarde u svim oblastima. Istovremeno Crna Gora će u bogati evropski vrednosni mozaik unijeti svoju tradiciju, svoju kulturu, svoje specifičnosti, očuvane prirodne resurse i svoje autohtone proizvode”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Konstatovao je da su okupljanja kao to u Pljevljima i ovakve teme, teme napretka i dobra za sve građane Crne Gore, naša ovovremena potreba i obaveza svih odgovornih ljudi.

“Nažalost, svjedoci smo da ima i drugih ideja i poziva za okupljanja koja ne vode napretku. Crna Gora je vjekovima iza sebe naučila da prepozna i takve mobe i okupljanja utemeljena na pokušaju grubog falsifikovanja istorijskih činjenica i pokušaju slavlja događaja koji su brisali i poništavali Crnu Goru”, rekao je Simović.

No, kako je istakao, Crna Gora se neće vraćati na te balkanske stranputice.

“Crna Gora je jasno pokazala da želi i da aktivno doprinosi stabilnosti, slozi, multietničkom skladu, dijalogu, razumijevanju i u Crnoj Gori i u regionu i u svijetu”, kategoričan je ministar.

Kako je kazao, Vlada će posvećeno nastaviti da snaži te vrijednosti i neće dozvoliti da bilo koji od ovih interesa države i građana bude ugrožen.

“Vlada će posebno aktivno i odgovorno nastaviti da se bavi vitalnim temama za građane, a to su rast životnog standarda, nova radna mjesta, održivo korišćenje prirodnih resursa, razvoj poljoprivrede i sela, unaprjeđenje zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i podrške onima kojima je potrebna”, naveo je Simović.

Da bi ostvarili te ciljeve, smatra on, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koja je izgrađena i koja će biti sačuvana u Crnoj Gori.

“Razvoj i napredak su apsolutni prioriteti i nemaju alternativu. Za to smo od građana dobili mandat povjerenja i odgovornosti i tome ćemo odgovoriti odlučno i posvećeno”, poručio je Simović.

Nacionalnu konferenciju o poljoprivrednom i ruralnom razvoju, koja je međunarodnog karaktera već drugu godinu zaredom organizuje NVO „Mreža za ruralni razvoj“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prva konferencija održana je prošle godine u Nikšiću. Skup predstavlja priliku za razmjenu ideja i iskustava u cilju daljeg unapređenja poljoprivrede i razvoja ruralnih područja u Crnoj Gori, kao i uspostavljanja intenzivinije buduće saradnje svih relevantnih aktera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

“Okupljanja na teme napretka Crne Gore”!? Zar toga ima kod nas?

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Kakav filozov zajedno sa svojom felom okupili su se na krvavu u mobu pustoseci svr cega se dotaknu.dje ovaj zgazi tu trava vise ne raste.

Mirjana
Gost
Mirjana

Ministre.Mi na nasoj trpezi vec dugi niz godina ne mozemo tu hranu postaviti.A skapasmo od rada za 300 e.

Send this to a friend