Ekonomija

Simović otvorio novu biotehnološku laboratoriju u Tehnopolisu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je u IPC Tehnopolis, prilikom radne posjete Nikšiću, otvorio novu biotehnološku laboratoriju u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, otvaranjem nove laboratorije Vlada Crne Gore nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremen razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora.

Laboratoriju “Biolab Tehnopolis” opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

Kroz projekat vrijeda okno 130 hiljada eura, osim opremanja prostorija, nabavljena je savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda.

“Ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture. Infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj, infrastrukture neophodne za inovacije koje su nam potrebne u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku”, ocijenio je Simović.

Ističući da domaćinima i preduzetnicima trebaju konkretne akcije, a ne teorija, Simović je podsjetio da će Vlada, u okviru trećeg posebnog paketa podrške, između ostalog, kreirati koncept konkretnih razvojnih projekata u poljoprivredi.

“Ovakvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i za preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti”, kazao je Simović, dodajući da je zadatak novog pristupa i da obezbijedi veći stepen inovativnosti.

Sektor inovacija, kako je poručio, treba da iskorači iz okvira samo akademskog i treba da pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte.

“Inovacije u oblasti poljoprivrede treba da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti”, najavio je potpredsjednik.

Uvjeren je da je takav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće ostvariti ako se razmotre radikalniji reformski programi i ako promijenimo način razmišljanja.

“Na primjer, površina poljoprivrednog zemljišta u Izraelu je skoro ista ili čak i manja nego u Crnoj Gori. Poljoprivredna proizvodnja u Izraelu je 54 puta veća nego u Crnoj Gori. Zašto je Izrael tako dobar u oblasti poljoprivrede? Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede, kao tački prodora u dugom roku. Zbog toga, Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj”, poručio je Simović.

Vođa projekta MIDAS 2 Silvia Mauri iz Svjetske banke, koja se uključila putem video linka, istakla je zadovoljstvo što, bez obzira na poteškoće koje je u prethodnim mjesecima izazvala pandemija, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog zravoja, tim za upravljanje projektom MIDAS 2 i sve interesne strane u projektu nisu prestali sa posvećenim radom na unapređenju kapaciteta poljoprivrednog sektora.

Mauri je istakla da unaprijeđenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore u obliku kapaciteta za savjetodavne službe u poljoprivredi, podsjećajući da je jedna od studija Svjetske banke pokazala koliki je značaj znanja u poljoprivredi i informacionog sistema za inovacije.

“To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja”, kazala je Mauri.

Takva podrška, dodala je, potrebna je crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta, pristupli tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS2“, poručila je Mauri.

Tehnopolis: U fokusu i mladi istraživači

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da očekuje da će usluge laboratorije koristiti značajan broj poljoprivrednika, malih i srednjih preduzeća iz agro sektora, ali da će važna ciljna grupa biti akademska zajednica sa fokusom na mlade istraživače, kao i druge relevantne laboratorije u zemlji i regionu.

“Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi”, kazao je Bataković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović rekao je da je zadovoljan što je Tehnopolis dobio još jedan sadržaj u širokoj lepezi usluga i aktivnosti.

“Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata”, kazao je Grbović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
PATIZANSKI PUT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

FINO! NEKA JE SA SRECOM,SAMO PO KO ZNA PO KOJI PUT VAS MOLIMO DA OSVIJETLITE OVO SETALISTE PORED OS.RATKO ZARIC I SLITERA ZELJEZARE,LJUDI MRKLI MRAK EVO POLA GODINE.

Send this to a friend