Ekonomija

Simović: Počinje veliki zamah u crnogorskoj poljoprivredi

Kao rezultat prvog javnog poziva za bespovratnu podršku investicijama u preradi kroz IPARD Program, biće podržan 21 projekat sa ukupnim iznosom investicija većim od 12,5 miliona eura, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

„I danas smo ponovo zajedno: vrijedni preduzetnici, naši EU partneri, Vlada, lokalna samouprava i predstavnici medija. Zajedno označavamo početak velikog investicionog zamaha u crnogorskoj poljoprivredi – početak korišćenja sredstava iz velikog IPARD programa. Pred nama je godina u kojoj će crnogorska poljoprivreda značajno osnažiti kapacitete i u primarnoj proizvodnji i u preradi, uz izdašnu bespovratnu podršku evropskih fondova i Vlade Crne Gore“, kazao je Simović na prezentaciji rezultata održanoj u Prijestonici.

Na ovaj način, kako je dodao, svi zajedno doprinose jasnoj vidljivosti i evropske i Vladine podrške i šalju poruku ohrabrenja za buduće korisnike za nove pozive.

Investicije za otvaranje novih 85 radnih mjesta

Potpredsjednik Vlade saopštio je da su podržani projekti iz sektora prerade mesa, mlijeka, vinarstva i prerade voća i povrća, gdje je podrškom obuhvaćena izgradnja i rekonstrukcija objekata i nabavka opreme.

Ukupan iznos investicija je preko 12,5 miliona eura, a bespovratna podrška je preko 5 miliona eura. Bespovratna podrška iz EU fondova iznosi 3,9 miliona eura, a iz nacionalnog budžeta 1,3 miliona eura.

„Realizacijom ovih investicija obezbijediće se novih 85 radnih mjesta i održivost 786 postojećih radnih mjesta. Osiguraće se plasman i razvoj za oko 7.000 postojećih kooperanata i mogućnosti za brojne nove kooperante“, saopštio je Simović.

On je kazao da će ove investicije obezbijediti povećanje kapaciteta naše prerađivačke industrije za preradu novih 15 miliona litara mlijeka, proizvodnju novih 5 miliona kilograma mesnih prerađevina uz dvije nove klanice, proizvodnju novih 700 hiljada kilograma pršuta i proizvodnju novih 150.000 litara vina.

Navodeći da je jedan broj pristiglih aplikacija na javni poziv nije bio uspješan, Simović je kazao da je cijeli proces sproveden dosljedno po EU pravilima i procedurama.

„Pažljivo smo analizirali razloge zbog kojih pojedine aplikacije nijesu bile uspješne. Dominantan razlog je što aplikanti nijesu odgovorili na Obavještenje o dopuni dokumentacije ili nijesu odgovorili u cjelosti, tj. nijesu dostavili dokumentaciju koja je neophodna za dalje razmatranje projekta. Nažalost, bilo je kašnjenja od samo jedan ili dva dana. To su EU procedure koje smo usvojili i koje su jednake za sve aplikante“, poručio je Simović. ocjenjujući da je u tome dobro što određeni broj aplikanata ima spremnu dokumentaciju za novi javni poziv koji se priprema i koji će biti objavljen tokom ove godine.

Ubrzati ugovaranje podrške za primarnu proizvodnju

Simović je naglasio da je u toku proces kontrole zahtjeva za bespovratnu podršku investicijama u primarnoj proizvodnji, gdje je pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.

„Kroz našu svakodnevnu direktnu komunikaciju sa domaćinima širom Crne Gore dobijamo brojne sugestije i očekivanja da ovaj proces mora biti brži. Ovom prilikom želim da kažem da razumijem te poruke, da razumijem to nestrpljenje, i sam sam vrlo nestrpljiv i dnevno podstičem i upozoravam. Zbog toga, i ovom prilikom apelujem na sve nadležne službe i odgovorne pojedince da ulože dodatnu energiju. Radno vrijeme ne smije da bude barijera, kao što radno vrijeme nije barijera vrijednim domaćinima. Oni rade cijeli dan, polažu nade, brinu brojne brige: i sa prirodom i sa finansijama i sa plasmanom i sa naplatom. Svakako, s druge strane, moramo svi zajedno uvažiti činjenicu da imamo procedure koje se moraju do kraja ispoštovati, procedure koje su jednake za sve – bez izuzetka. I zbog toga, pozivam i proizvođače da budu brži u prikupljanju i podnošenju neophodne dokumentacije“, poručio je Simović.

Simović je kazao da je nakon detaljnog uvida u dinamiku ovog složenog i zahtjevnog procesa, dobio informaciju da će najveći broj zahtjeva biti spreman za ugovaranje u narednim nedjeljama i da postoje kapaciteti da se ovaj posao završi do sredine aprila.

Simović je ukazao na poseban značaj koji za poljoprivrednu proizvodnju ima rastući broj turista koji posjećuju Crnu Goru.

„Realizacijom kapitalnih infrastrukturnih projekata i na sjeveru i na jugu: autoputa, ski centara, turističkih kompleksa, dodatno će se povećati i potrebe tržišta i mogućnosti plasmana poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Simović ističući da obezbijeđeni programi bespovratne podrške doprinose da se poljoprivreda sve više prepoznaje kao šansa za unosan biznis.

Špic: Interesovanje i spremnost proizvođača ohrabrujući

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Podgorici Herman Špic kazao je da je riječ o zajedničkoj podršci EU i Crne Gore razvoju ruralnih područja, povećanju konkuretnosti poljoprivredne proizvodnje i usvajanju visokih standarda EU za održivo korišćenje zemljišta, bezbjednost hrane i bolji pristup tržištu EU.

Prema riječima Špica, broj primljenih aplikacija za podršku i za primarnu proizvodnju i preradu premašio je početna očekivanja

To je, kako je kazao, pozitivan signal i pokazatelj da su crnogorskom sektoru poljoprivrede potrebne velike investicije, da su proizvođači spremni za izazov u cilju unapređenja proizvodnje, ali i pokazatelj da crnogorska poljoprivreda ima budućnost.

„IPARD fondovi nude šansu da se ide u tom pravcu“, kazao je Špic, ističući da je interes da Crna Gora maksimalno iskoristi IPARD sredstva.

Podsjetio je da je EU za Crnu Goru kroz IPARD Program opredijelila 39 miliona eura, što, uz sufinansiranje Vlade i korisnika, može imati ukupan efekat od više od 70 miliona eura.

„Zajedno smo jači. Siguran sam da ćemo zajedno značajno doprinijeti razvoju poljoprivrede i da će značajne benefite imati stanovništvo u ruralnim područjima“, kazao je predstavnik Delegacije EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PRINT
Gost
PRINT

KILO BLITVE 5 E A KILO RASTANA 3,50 JELI TO RAZVOJ POLJOPRIVREDE KILO BLIITVE SKUPLJE OD KILO MESA

AS
Gost
AS

mozeli neko dobiti neka sredstva a a da nije clan simpatizer ili glasac dps,ja bih se rado bavio poljoprivredom ,ali nisam clan ,nisam godinama mogao dobiti bilo kakav posao ,10 godina sam na biro nikad poziv jedan nisam dobio sa biroa.DO KAD CE OVO POLITICKO ZAPOSLJAVANJE DIJELJENE POMOCI DO KAD OVO JE VISE PREVRSILO SVAKU GRANICU.

Mišo
Gost
Mišo

Bravo Ministre

tragikomedija
Gost
tragikomedija

zamahujte vi .ja cu svoj posa da vodim

eko
Gost
eko

meni ovaj simović djeluje kao da je brat od tetke dodiku

Smut
Gost
Smut

A šta se čekalo predhodnih 20 i nešto godina, uvaženi ministre?

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Kakva CG poljoprivreda pogledajte koliko uvozimo hrane dajte taj podatak,selo je sistematski unistavano jos u kumunizmu sad su ga ovi dokrajcili u zadnjih 30god,ruralni krajevi CG su zapusteni,ljudi se zale da uvoz unistava te malobrojne poljoprivrednike,otkupljivaci ucenjuju proizvodjace,CG poljoprivreda je u teskom stanju bez ljudi.

Mitar
Gost
Mitar

Da ces bataliti više sa širenjem mržnje

Bnjjj
Gost
Bnjjj

To je realno stanje a sto se nekom ne svidja to je druga stvar

Send this to a friend