Ekonomija

Simović: Podrška Austrije značajna za Crnu Goru

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović boravi danas u Beču, gdje se sastao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, ministrom za EU medije i kulturu Gernotom Blumelom i poslanicima i članovima vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Austrije Martinom Engelbergom, Nikolausom Berlakovičem, Gudrun Kugler i Hermanom Garom.

Tokom razgovora sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije, Volfgangom Sobotokom obostrano je istaknuto zadovoljstvo zbog kvaliteta ukupnih odnosa Crne Gore i Austrije.

Simović se zahvalio Sobotki na dosadašnjoj snažnoj i konkretnoj podršci Austrije evropskoj perspektivi Crne Gore i istakao da je takva podrška, koja dolazi od strane uticajne članice EU kakva je Austrija, od velikog značaja za Crnu Goru.

“Vjerujemo da će se ista nastaviti i biti još čvršća kako se trenutak učlanjenja Crne Gore u EU bude približavao“, kazao je on.

Simović je istakao i značaj saradnje parlamenata dvije zemlje za dalje unapređenje bilateralnih odnosa ali i za dalji napredak Crne Gore u usvajanju evropskih standarda i ostvarivanju daljih iskoraka u ispunjavanju naše evropske agende.

Potpredsjednik Vlade je kazao da kao nekadašnji potpredsjednik Skupštine Crne Gore vrlo dobro je upoznat koliko je u ovim procesima važna bilateralna parlamentarna saradnja i redovna komunikacija na tom nivou.

Istakao je i zadovoljstvo što je je tokom Sobotkine zvanične posjete Crnoj Gori, u novembru prošle godine, konstatovana odlična parlamentarna saradnja, kroz susrete na najvišem nivou i sastanke parlamentarnih tijela.

Simović je predsjednika Sobotku upoznao sa najnovijim pokazateljima o rastu crnogorske ekonomije i istakao otvorenost Vlade Crne Gore za saradnju sa austrijskim kompanijama na uvećanju trgovinske razmjene dvije zemlje i na polju direktnih ulaganja austrijskih investitora u Crnu Goru.

Predsjednik Sobotka je kazao da se uvijek raduje susretima sa crnogorskim zvaničnicima.

“Crna Gora napreduje, sprovodi reformske mjere, upoznat sam sa njenim najnovijim iskoracima, i treba da nastavi tako”, istakao je Sobotka i dodao da će u Austriji Crna Gora i dalje imati pouzdanog prijatelja i partnera koji će pružati snažnu podršku njenoj evropskoj perspektivi.

Poruku zahvalnosti Crne Gore Austriji za njenu podršku daljem napretku u procesu priključenja EU potpredsjednik Simović je prenio i u razgovoru sa ministrom za EU, umjetnost, medije i kulturu Gernotu Blumelu.

Simović je potvrdio da je Crna Gora bila i ostala čvrsto opredijeljena za članstvo u Evropskoj uniji.

Sve odluke koje Vlada Crne Gore donosi pažljivo se analiziraju sa pozicije kvalitativnog doprinosa daljem približavanju tom glavnom državnom cilju.

Da smo na dobrom putu potvrđuje činjenica da smo otvorili 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, kazao je potpredsjednik Vlade i dodao da očekujemo da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija, otvoriti tokom ove godine, budući da smo već tokom 2018. godine ispunili sve uslove za otvaranje ovog poglavlja.

Blumel je ohrabio Crnu Goru da nastavi putem kojim je krenula i koji je definisala na putu priključenja EU. Potvrdio je da Vlada na čijem je čelu kancelar Kurc posebnu pažnju pridaje daljim integracijama Zapadnog Balkana.

“U vremenu u kojem jedna zemlja napušta članstvo u EU, veoma je važno da pošaljemo poruku da je proces proširenja živ, da je ideja ujedinjene Evrope još jača, a upravo će se daljim napretkom Crne Gore i priznavanjem onoga što je Crna Gora do sada postigla ove poruke potvrditi i u realnosti”, istakao je Blumel.

U razgovoru sa poslanicima austrijskog parlamenta i članovima vanjskopolitičkog odbora Martinom Engelbergom, Nikolausom Berlakovičem, Gudrun Kugler i Hermanom Garom, Simović je istakao da je uloga Austrije na Zapadnom Balkanu veoma važna.

Crna Gora očekuje razumjevanje za ono što su potrebe Zapadnog Balkana u dijelu njegove evropske perspektive i pomoći u riješavanju nesporazuma koji region i dalje opterećuju i čine neuralgičnim, na određenom nivou, prenio je Simović.

“U našem regionu se može konstatovati određena ekonomska stabilnost, i u tom dijelu je Crna Gora lider po svim parametrima, ali ekonomska stabilnost, napredak i razvoj nisu mogući bez političke stabilnosti regiona“, kazao je Simović.

Potpredsjednik je kazao da duboko vjeruje da će naši evropski partneri i nakon izbora za Evropski parlament u maju ove godine, dodatnu pažnju posevećivati Zapadnom Balkanu i biti nam vjetar u jedra na putu do punopravnog članstva u Evropsku uniju u skorijoj budućnosti, jer alternativa ne postoji.

Simović je sagovornike upoznao sa stavom Crne Gore da je primarni cilj na našem evropskom putu, da usvojimo i primijenimo evropske standarde, odnosno da je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od samog datuma prijema.

“Razumijemo trenutne okolnosti unutar Unije i ovaj period koristimo da se dodatno usmjeravamo prema sebi u dijelu ispunjavanja naših obaveza u ispunjavanju evropske agende. Važno je priključenje, ali u ovom trenutku je još važnije usvajati EU standarde, evropsko zakonodavstvo, jačati institicije, uz vjeru da će to prepoznati naši brojni evropski prijatelji i pravilno vrednovati“, istakao je Simović.

Potpredsjednik je kazao da Zapadni Balkan i Crna Gora u odnosu na priključenje EU nemaju alternativu, iako se nude. Sugerisao je da u integracionim procesima se ne smije juriti za rokovima, ali isto tako se ne smije gubiti vrijeme.

I austrijski parlamentarci su potvrdili stav savezne Vlade da Austrija uvijek ima pozitivan stav prema zemljama kandidatima za priključenje EU.

Istakli su da se i oni sjećaju perioda kada je Austrija bila kandidat i u vezi sa tim razumije Zapadni Balkan i Crnu Goru.

Martin Engelberg je kazao da Crna Gora u Austriji ima pouzdanog partnera i prijatelja.

Nikolaus Berlakovič je kazao da se Austrija uvijek trudila u pružanju podrške Crnoj Gori. Nesumnjivo je da će Crna Gora biti članica EU i to je interes Austrije, dodao je Berlakovič.

Poslanica Gudrun Kugler je kazala da je zadivljena prirodnim resursima Crne Gore, našom kulturom i potencijalima u turizmu, dok se poslanik Gar upravo interesovao za dalje planove u razvoju turizma, privlačenju stranih investicija i uticaju turizma na rast ekonomije Crne Gore.

Poslanik Engelberg je predložio saradnju na nivou vlada i parlamenata dvije zemlje u dijelu usavršavanja mladih kadrova i službenika.

U nastavku posjete Beču potpredsjednik Simović je u Ambasadi Crne Gore imao susret sa našim studentima u Austriji. Ohrabrio ih je da nastave sa odgovornim odnosom prema svojim studenskim obavezama, da budu ambiciozni i spremaju se za izazove koji nosi 21. vijek, kako bi u svoje ruke, s uvjerenjem i sigurnošću preuzeli budućnost svoje zemlje.

“Crnoj Gori su potrebna nova, savremena znanja, nove tehnologije i vještine, know-how, startapovi i preduzetnički iskoraci u svim oblastima”, poručio je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kata .udata
Gost
Kata .udata

Posebno godi izjava premijera Sebastijana Kurca!

Send this to a friend