Ekonomija

Simović: Svjedočimo razmahu preduzetništva širom Crne Gore

Nakon posjete preduzetnicima u Nikšiću i Cetinju, koji su unaprijedili svoje poslovanje značajnim investicijama podržanim kroz IPARD, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obišao je danas korisnike te podrške na području Danilovgrada.

Kroz program podrške EU i Vlade, u Danilovgradu je u posljednjoj godini realizovano 9 projekata, ukupne vrijednosti investicija 2,24 miliona eura, uz bespovratnu podršku od 940.000 eura, što Danilovgrad čini najuspješnijom opštinom u finansijskom iskazu.

Podršku su ostvarile četiri mljekare, dva pogona za preradu mesa, dvije vinarije i jedan pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja.

“U ovim pogonima radi oko 150 zaposlenih, a prihode ostvaruje i oko 800 kooperanata iz 10 opština širom Crne Gore: Danilovgrada, Podgorice, Nikšića, Cetinja, Kolašina, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Petnjice i Andrijevice. Danas smo obišli pet projekata koji su realizovani ili su u završnoj fazi realizacije, dok se realizacija preostala četiri očekuje u narednim sedmicama. Ovi uspješni projekti rezultat su zajedničkih napora Vlade, evropskih partnera, povoljnog lokalnog poslovnog ambijenta, i posebno pregnuća vrijednih preduzetnika i posvećenog rada zaposlenih”, kazao je Simović na konferenciji za novinare održanoj u Sirari Vulaš, nakon što je sa saradnicima i predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević posjetio sirare Monte Bianco, Čevo, Vulaš, mljekaru Šimšić Montmilk i pogon za preradu mesa Simex Rev.

“Ohrabren sam vidnim unapređenjem konkurentnosti ovih pogona, širenjem obima i asortimana proizvodnje, usvojenim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane i ambicioznim razvojnim planovima, što sve skupa doprinosi njihovoj boljoj tržišnoj
poziciji, održivosti postojećih radnih mjesta i sigurnosti kooperantske mreže“, poručio je Simović.

Na terenu želimo da pokažemo i osnažimo zamah preduzetništva Najavljujući da će nakon Danilovgrada, ubrzo posjetiti korisnike IPARD podrške u Podgorici i u opštinama na sjeveru, Simović je istakao višestruke ciljeve
ovakvog pristupa – neposrednog terenskog obilaska.

“U ovakvim i sličnim prilikama upravo se generišu najbolje ideje i smjernice za brojne zakonodavne i druge aktivnosti, kojima naš poslovni ambijent činimo povoljnijim i konkurentnijim“, kazao je Simović.

Danilovgrad dobar primjer uspostavljanja povoljnog biznis ambijenta

Kako je istakao, potrebno je i na lokalnom nivou suočiti se sa ocjenama poslovnezajednice i preduzeti potrebne mjere: smanjiti parafiskalitete, ukinuti ili smanjiti visokeadministrativne takse koje su neproporcionalne uslugama, smanjiti komunalne naknade,kao i poreze na nepokretnost za proizvodne objekte koji stvaraju novu vrijednost i zapošljavaju i unaprijediti efikasnost administracije.

“Najkraće – kreirati ambijent u funkciji otvaranja što većeg broja novih biznisa, jačanja postojećih, širenja poreske osnovice, a ne kreiranja novih nameta. Opština Danilovgrad upravo predstavlja dobar primjer u uspostavljanju povoljnog preduzetničkog ambijenta, uvažavanja razvojnih planova i potrebe stvaranja nove vrijednosti i novih radnih mjesta. Siguran sam da ćemo u Danilovgradu svjedočiti i novim iskoracima u kreiranju atraktivnog poslovnog ambijenta“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Najava novih 1,6 miliona eura investicija

Simović je saopštio su ove značajne realizovane investicije u Danilovgradu samo najava novih investicija i to već krajem ove i tokom naredne godine.

“U toku je realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, a sa područja Danilovgrada pristiglo je 18 zahtjeva za investicije u iznosu od preko 1.600.000 eura i  bespovratnu podršku od 800.000 eura“, kazao je Simović.

“Sve ove i brojne druge aktivnosti koje smo preduzeli daju konkretne i mjerljive rezultate širom Crne Gore, i svakim danom sve je veći broj građana koji ponosno mogu reći da je poljoprivreda njihov biznis – i to unosan i održiv biznis“, poručio je Simović iz
Danilovgrada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević izrazila je zadovoljstvo zbog evidentnog razvoja biznisa, posebno u sektoru poljoprivrede i prerade hrane, na području ove opštine.

Ona je istakla da je Opština Danilovgrad prepoznata po povoljnom poslovnom abijentu, ali da će lokalna samouprava nastaviti i dalje da unapređuje taj ambijent, ali i da stvara uslove da osnovane kompanije i one koje će tek biti imaju sve potrebne infrastrukturne pretpostavke za nesmetan i uspješan razvoj biznisa, što će doprinjeti i otvaranju novih radnih mjesta za stanovnike danilovgradske opštine.

“Dodatno nas obavezuje činjenica da Vlada obezbjeđuje sve izdašnija sredstva, kako bi što više preduzetnika zasnovalo svoj biznis u našoj opštini“, kazala je Kovačević.

Ona je najavila da će u budžetu za narednu godinu biti predviđeno još više sredstava za razvoj poljoprivrede i agrobiznisa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Hahahahahaha. Kao u Somaliji i Kongu

Eto, malo
Gost
Eto, malo

Pretpostavljamo da je poštovani ministar svoju đecu dao u privatnike, da se namlate para. Ali ima i zluradih, koji vjeruju da ih je dao na velike škole, da se ufate kancelarija, i to, po mogućnosti, u inostranstvu.

Neko
Gost
Neko

Ja ovo ne bih mogao svjedočiti, a da ne lažem. Pih!!!

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Simovića na Nobelovu nagradu

Privat pokajnik
Gost
Privat pokajnik

Da se ne lažemo. Uslovi poslovanja su takvi da privatnici, koji mogu, prelaze u državnu ili opštinsku službu. Administracija je ogromna, procedure teške i preduge, novca nema na tržištu, auta su postala sredstvo plaćanja ravnopravno sa parama. Porez je preveliki, desetina vrsta policija i inspekcija harači, ne bi li namakli dovoljno para za plate sebi i ostalim državnim službenicima. Dobit… Više »

Stari
Gost
Stari

Sta reci a ne ispasti ljubomoran nad ovolikim zamahom

Send this to a friend