Ekonomija

Simović u PKCG: Kontrola kvaliteta hrane zakonska obaveza

Kontrola kvaliteta hrane ne predstavlja vid netarifne barijere, već zakonsku obavezu koju sprovodi svaka odgovorna država sa ciljem da zaštiti zdravlje stanovništva, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On je u Privrednoj komori (PKCG) na sastanku održanom povodom aktuelnog povećanog obima kontrole hrane na graničnim prelazima i zaustavljanja prometa robe zbog analize uzoraka, kazao da će se uskoro iznaći realno, principijelno i izbalansirano rješenje tog problema, koje neće ugroziti uravnoteženost tržišta i dovesti do rasta cijena.

Sastanak je vodio predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, a učestvovali su predstavnici kompanija Mesopromet, Mesne industrije „Goranović”, „Šimšić Montmilk”, Voli, Stadion, Domaća trgovina i predstavnici Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Privrednici su ukazali da su posljedice kontrola koje su intenzivirane od 1. juna, pored dužeg zadržavanja robe van prometa, prepunjavanje magacinskih i skladišnih prostora, preopterećenost ustanova za laboratorijsku analizu uzoraka i produženo trajanje analize, te povećanje direktnih troškova za uvoznike.

Predstavnici preduzeća iz tog sektora, ističući da su javno zdravlje i bezbjednost hrane na crnogorskom tržištu imperativ, smatraju da treba brzo naći rješenje koje će omogućiti nesmetanu kontrolu kvaliteta tih namirnica, ali i normalnu privrednu aktivnost u trgovini i turizmu, naročito imajući u vidu da je ljetnja turistička sezona već počela.

Oni su ocijenili da su analize preskupe i kazali su da strahuju da će se povećanje troškova zbog kontrola odraziti na cijene proizvoda.

“Kao jedno od mogućih rješenja, oni su kandidovali da se od intenzivnih kontrola relaksiraju privredni subjekti koji su uložili značajna sredstva u sistem bezbjednosti hrane i sarađuju sa renomiranim dobavljačima koji posluju po standardima kvaliteta”, navodi se u saopštenju.

Simović je, kako se dodaje, potencirajući otvorenost Vlade za direktnu komunikaciju sa privredom, kazao da je spreman da se ubrzo organizuje novi sastanak na kojem će dodatno biti razrađena moguća rješenja tih pitanja.

On je naveo da je stanje tržišta poljoprivredno prehrambenih proizvoda stabilno, ali ranjivo, usljed alarmantnog problema visokog spoljnotrgovinskog deficita, zbog čega treba razmotriti kako uvoz supstituisati domaćom proizvodnjom.

Simović je kazao da je neophodno razmotriti ne kako da se što jednostavnije uvozi, već kako da se uvoz supstituiše domaćom proizvodnjom, jer u agraru postoje ogromni potencijali.

On se založio za tješnju saradnju domaćih trgovaca i proizvođača, a da bi se pospješio razvoj crnogorskog agrara potrebno je skratiti rokove plaćanja tih proizvoda.

Na sastanku je razgovarano i o unaprijeđenju pozicije i plasmana domaćih proizvoda na tržištu sa posebnim osvrt na značaj koji ima projekat Dobro iz Crne Gore PKCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Demagogija. Pročitaj Zakon o bezbjednosti hrane pa se onda pozivaj na zakone

Mitar_p
Gost
Mitar_p

Rece ministar koji je prije 15 god odobrio uvoz brazilske piletine bez ikakvih kontrola..

Send this to a friend