Ekonomija

Simović u Šavniku: Promovišemo prirodne dragulje i ulažemo u njihovu valorizaciju

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u Šavniku je danas uručio rješenja dobitnicima grantova u okviru Projekta “Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Grantovi su obezbijeđeni u okviru projekta koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) i Fond za posebne klimatske promjene (SCCF), a koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Cilj ovog projekta je veća uključenost lokalnih zajednica, kroz podršku jačanju njihovih kapaciteta, kao i privatnog i civilnog sektora.

Dobitnici podrške kroz javni poziv za dodjelu grantova koji je početkom aprila raspisalo Ministarstvo poljoprivrede su iz šest crnogorskih opština. Ukupna vrijednost projekata je 211 hiljada eura, a korisnici podrške iz šest opština dobiće podršku od 111 hiljada eura.

Simović je kazao da se u Šavniku, označava početak regionalnog projekta koji tretira sliv rijeke Drine, a kroz koji je Crnoj Gori na raspolaganju 2,72 miliona eura podrške.

On je izrazio zadovoljstvo što se obilježavanje početka realizacije projekta održava u jednom od zaštićenih područja – Parku prirode Dragišnica i Komarnica, ističući da se time promovišu prirodni dragulji Crne Gore i pokazuje odgovoran odnos ulaganjem u njihovo očuvanje, ali i održivo korišćenje.

“Ovaj projekat je novi doprinos parnerstvu o kojem često govorimo, ali ga i demonstriramo na konkretnim projektima – partnerstvu između lokalnih samouprava, Vlade i civilnog sektora, a u ovom projektu ojačano kroz partnerstvo sa GEF i SCCF, a sve pod okriljem Svjetske banke. Siguran sam da će ovakvo partnerstvo, rezultati podržanih projekata, ali i brojnih drugih koje realizujemo zajedno u cilju razvoja ruralnih područja, doprinijeti dostizanju boljeg kvaliteta života, nove vrijednosti, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života na svakoj tački Crne Gore“, poručio je Simović.

Nakon dodjele grantova, Simović je održao sastanak sa rukovodstvom Opštine Šavnik.

Dogovoreni su konkretni projekti koji će se realizovati do kraja godine i time nastaviti kontinuirana dobra komunikacija ove lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović je iskazao odnos poštovanja i zahvalnosti predsjedniku Mijomiru Vujačiću za domaćinski pristup koji je promovisao u prethodnom periodu u komunikaciji sa svim građanima Šavnika i neposredno doprinosio rješavanju problema.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Ovaj Simovic ne samo da je uspjesan poznavalac govedarstva nego vidim i draguljarstva. Bravo Simke!

Send this to a friend