Ekonomija

Simović: Zajedno i snažno gradimo seosku infrastrukturu

Vlada Crne Gore opredijelila je i za ovu godinu više od milion eura za izgradnju seoskih vodovoda širom zemlje, čime nastavlja unapređenje uslova za život stanovnika na seoskom području i uslove za dalji razvoj poljoprivrede i preduzetništva u ruralnim područjima, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je danas u selu Prijespa u Nikšiću predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. godinu.

“Planirana je izgradnja 33 vodovoda, od kojih je 21 u sjevernom a 12 u centralnom regionu. Samo u ovoj godini biće izgrađeno 52 km vodovodne mreže – 35km primarne i 17km sekundarne, čime će biti riješeno vodosnabdijevanje za oko 3.000 domaćinstava“, saopštio je Simović.

“Program predstavljamo u Nikšiću jer je nikšićka lokalna uprava u prethodnom periodu, zahvaljujući efikasnom i domaćinskom radu, i partnerskoj saradnji sa Vladom, postigla značajne rezultate u izgradnji ruralne infrastrukture“,  kazao je Simović, predstavljajući ovaj Program zajedno sa saradnicima, mještanima i predstavnicima lokalne samouprave.

 

 

“Kada ovome dodamo 36 vodovoda izgrađenih u prethodne tri godine u ruralnim područjima, imaćemo novih oko 360 km vodovodne mreže – ili oko 240 km primarne i oko 120 km sekundarne mreže, za šta je Vlada obezbijedila 4 miliona eura“, saopštio je Simović predstavljajući rezultate u ovoj oblasti od 2017-2020.

“Pored toga, Vlada je za izgradnju ruralne  infrastrukture uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD, za ovu godinu obezbijedila 4,5 miliona eura čime ćemo izgraditi nove kilometre ruralnih asfaltnih puteva, nove vodovode i nove akumulacije“, dodao je Simović.

On se zahvalio lokalnom stanovništvu koje je aktivno učestvovalo u planiranju i realizaciji brojnih projekata unapređenja ruralne infrastrukture širom Crne Gore.

“U otvorenom i partnerskom dijalogu uvijek smo pronalazili najbolja rješenja i pratili njihovu realizaciju. Ovakva partnerska saradnja mještana, lokalne uprave, Vlade i međunarodnih partnera, biće i dalje naše ključno opredjeljenje, sa ciljem daljeg unapređenja uslova života i rada u ruralnim područjima širom države“, kazao je Simović.

“Radujemo se svim ovim projektima, i velikim i malim, kako iz oblasti infrastrukture tako i iskoracima koje zajedno treba da napravimo na našem daljem evropskom putu. To su najbolji odgovori svima onima koji pokazuju jasnu namjeru da zaustave Crnu Goru i da je vrate na balkanske stramputice devedesetih”, ističe Simović

 

Poručuje da nema dileme koje će ideje na kraju prevladati.

“Vrijeme je majstorsko rešeto i svi mudri domaćini i ovdje na Prijespi i širom Crne Gore znaju da je budućnost pred onima koji stvaraju, onima koji grade, a ne onima koji razgrađuju, mire, a ne svađaju, onima koji hoće istinski dijalog, a ne onima koji postavljaju ultimatume i ucjene. Budućnost je pred onima koji se raduju dobru svoga komšije, dobru susjedne države, a ne onima koji ne poštuju svoga susjeda i ne žele mu dobro. Crna Gora ima snagu da odoli svim ovim iskušenjima i da i dalje ide putem napretka za dobrobit svih građana“, zaključio je Simović.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Vladom i realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata u ruralnom području opštine Nikšić.

Send this to a friend