Ekonomija

Simović: Zbog pesticida spriječen uvoz preko 200 tona hrane

Simović

Zbog nedozvoljeno visokog sadržaja rezidua pesticida spriječeno je da se na crnogorsko tržište plasira preko 200 tona hrane, saopštio je danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Odgovarajući na poslaničko pitanje danas u Skupštini, Simović je dodao da je do 21. jula ove godine kontrolom pošiljki iz uvoza, zabranjeno stavljanje u promet 36 raznih pošiljki hrane.

“Te pošiljke su vraćene u zemlje porijekla. Najveći broj odnosi se na povrće i voće. Ova hrana nije ispunjavala zahtjeve bezbjednosti, čime je zaštićeno zdravlje ljudi, što je osnovna misija cijelog sistema bezbjednosti hrane”, dodao je on.

Istakao je da je od januara do danas izvezeno 10 puta više krompira nego prošle godine u istom periodu, dok je izvoz lubenice veći za 180 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Do sada je izvezeno oko 1.800 tona lubenice. Bilježi se i pad uvoza ovih kultura. Uspješno se realizuje plasman paprike, paradajza, krastavaca i drugih kultura. Obezbijedili smo i podršku skladištenja viškova krompira, lubenice i maline, a bilježimo pozitivne trendove i kada je u pitanju izvoz ovih proizvoda”, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, u ovogodišnjem Agrobudžetu resor je kreirao Program intervencija na tržištu u okviru mjera za stabilizaciju tržišta.

“U cilju rješavanja problema plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda ovim Programom je predviđena podrška za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u uslovima većih poremećaja na tržištu”, zaključio je Simović.

 

 

S.Bošković

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stefan
Gost
Stefan

Bravo simovicu sve pohvale za tvoj rad !!
Narod hvali tvoj rad posebno poljoprivrednici iz zete i tuzi !!
Svaka cast ziv nam i zdrav bio !!!!

Send this to a friend