Ekonomija

Sindikati danas razgovarali o pitanjima od interesa za sve zaposlene

Zajednički sastanak rukovodstava SSCG i USSCG, a povodom predstojeće sjednice Socijalnog savjeta Crne Gore kojoj će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore,  Duško Marković, održan je danas.

Na sastanku su razmatrana pitanja od interesa za sve zaposlene, odnosno sindikalno članstvo, a koja će biti ujedno i predmet razmatranja na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta. Posebna pažnja posvećena je statusu Nacrta zakona o radu i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i o nastavku pregovora vezanih za pitanje uvećanja minimalne zarade.

Po pitanju Nacrta zakona o radu predstavnici obje sindikalne centrale iskazali su svoju zabrinutost činjenicom da se zadnjih dana vrši pritisak od strane poslodavačkih organizacija kako bi se izdejstvovale izmjene pojedinih odredbi Nacrta zakona i to uprkos činjenici da su u postupku izrade istog učestvovali i predstavnici poslodavaca, da je isti usvojen na Socijalnom savjetu, te da se tekst Predloga zakona već više od godinu dana nalazi na razmatranju pred Evropskom komisijom u Briselu. Predstavnici SSCG i USSCG povodom ovog pitanja potvrdili su ranije zauzeti stav da je tekst predmetnog nacrta zakona, nesporno, rezultat višegodišnjeg rada Radne grupe sastavljene od predstavnika socijalnih partnera, da je isti  proizvod obostranih kompromisa i visokog stepena saglasnosti socijalnih partnera i da, kao takav, odmah nakon davanja mišljenja od strane EK treba da bude upućen Vladi Crne Gore na dalji postupak.

Po pitanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO izražena je zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da Vlada još uvijek nije razmatrala tekst zakona, iako joj je isti, još u junu 2019.g, upućen od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja na dalje postupanje, a istim povodom Vladi je upućena i urgencija od strane Socijalnog savjeta sa sjednice održane 30.10.2019.g. Inače, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO ispregovaran je kroz socijalni dijalog tokom prethodne godine i trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2019. godine. Upravo iz tog razloga sindikati će insistirati da ispregovarane izmjene i dopune Zakona PIO počnu sa primjenom od 1. januara 2020. godine.

Predstavnici ove dvije sindikalne centrale dogovorili su se da na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta insistiraju na davanju garancija da će se izmjene Zakona PIO usvojiti do kraja godine, a u suprotnom će pristupiti  realizaciji aktivnosti koje su zbog postignutog kompromisa obustavili u prethodnom period, kao i da će insistirati na rješenjima koja su zagovarali na početku prošlogodišnje kampanje o predloženim izmjenama Zakona PIO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzordz
Gost
Dzordz

Volio bih da se i o vama sjekiraju kao i vi o radnicima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Neka isteraju još ovo malo radnika iz Cg

Mirko
Gost
Mirko

Sindikati gledaju samo svoje licne interese, briga njih za radnike

Stecajac
Gost
Stecajac

Ne usvajajte te lose Zakone ovi dozivotni sindikalci nas nagrdise

Send this to a friend