Ekonomija

Sinoć na gradilištu auto-puta: Probijen tunel Klopot

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) probila je sinoć prvi tunel na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, saznaju Vikend novine.

Riječ je o desnoj cijevi tunela Klopot dugoj 860 metara, koja je probijena čak i prije roka.

Prema saznanjima Vikend novina,  i lijeva cijev duga nešto više od 900 metara biće probijena u narednih nekoliko dana. Građevinska dozvola za izgradnju tunela Klopot izdata je 30. decembra prošle godine, od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac – Uvač – Mateševo, auto-puta Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti

Exim banka kroz kredit, a 15 odsto, odnosno 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Provjerite ovo
Gost
Provjerite ovo

Da li neko ima sliku ovog “probijenog tunela”? Kinezi su jutros probili tunel Jabučki krš!!!

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

U onaj bar opština ništa ne ulaze. ……..zaosta smo. ……..

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Ja bih sad pravio auto put do kosova. …….albanije. …….bosne. …….?

Piroska
Gost
Piroska

A sigurno je 30-40% viska u drzavnoj administraciji, lokalnoj samoupravi i javnim preduzecima!! Danas bi Aerodromi , Plantaze , Elektroprivreda , Aluminijski, Zeljezara , Rudnici, Solana, Poljoprivredni kombinati, Hoteli, Telekom,……davali profit izmedju 100-200 miliona eura,….lako bismo vracali kredit od 1 milijarde , mogli lako da se zaduzimo za jos 1-2 milijarde za izgradnju auto-puta i druge infrastructure,…..a mogli bismo lako… Više »

Piroska
Gost
Piroska

Da smo prije 10 god. uzeli kredite od 1 milijarde i napravili Blok 2 Termoelektrane i 1-2 hidrocentrale imali bismo struje za izvoz. I da smo ulozili od tog kredita za modernizaciju Aluminijskog-Prerade ( da ne prodajemo samo aluminijum, nego poluproizvode i proizvode), u modernizaciju Zeljezare, Duvanskog kombinata, u Plantaze, izgradili 10-15 pogona za preradu voca i povrca, za proizvodnju… Više »

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Treba zvati kineze za prugu su isto dobri da se putuje beograd Bar dva sata koliko bi tad došlo turista kineski voz ide 400 na sat a italijani ga imaju od 300 na sat ja sam se vozio u njega do rima. …….?treba skupit pare za prugu. ………?

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Samo 41 kilometar. ……malo. …..

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

A naših 4 milijarde BTP. ……..i milijarda od turizma dako se skrpimo. ……..

realno
Gost
realno

Da nece kojim slucajem zabost olovku za ovaj dio do Srbije…? To je bitno ….kod nas 40km kod njih vec preko 120km…polako se radi ok je to…jos kad bi bio jadransko jonski da se spojimo sa ovim u Hrvatsku..to bi bilo sto sto se tice puteva i autoputeva..

Zrno
Gost
Zrno

Ovo je prava vijest i nek je sretno.Kada to cuju i vide posrbice momentalno su na bensandin,njih boli sve sto je dobro u CG,a nas jaca njihova bol te vrste.

Sreten Zujkic
Gost
Sreten Zujkic

Ti jutros nijesi popio bensedin, očigledno.

mačak
Gost
mačak

Dobro je naravno da je probijen. Ali to ništa ne znači u cijeloj priči. Malo je vjerovatno da će se sve ovo sagraditi do planiranog roka. A I da se sagradi šta nam znači ovih 40km bez ostalog dijela. Ustvari znači: sad smo svi zaduženiji za milijardu.

Brko
Gost
Brko

Ovih 40 km nam znači kao da imamo 40 km autoputa, a to je puno.

Blm
Gost
Blm

Macak,saljem ti bizina!

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!!!!

Podg
Gost
Podg

Srecno bilo

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E kako će preživjet otvaranje auto puta ove Posrbice nije mi jasno.

Anominus
Gost
Anominus

Ako ga mi doživimo i preživimo. Put na Istok.

prosle godine
Gost
prosle godine

Zar autoput ne spaja Srbiju I CG? Zasto bi Srbi bili protiv toga. Cdm nazalost dozvoljava pogrdno nazivanje jednog naroda bez problema na svom portalu

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Zašto je pogrdno. Srbi su svi oni koji su u Srbiji i oni u Crnoj Gori kojima je Srbija matična država.

Zrno
Gost
Zrno

prosle godine@da se razumijemo mi nista nemamo protiv srba,moramo shvatiti da srbi i posrbice su dva pojma i nijesu isto.Mi ovdje urnisemo posrbice izrode Crnogorske,te sto nisu ni voda ni vino,sto bi bokelji rekli oni su ka bevanda!!!!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Sad smo još bliži Srbiji! Kad se završi autoput bićemo baš ka jedna Država. Jedva čekamo da se završi

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Ha ha. Vi jedva čekate. Vidimo kako omalovažavate sve što se napravi u Crnoj gori. I ovu dobru sezonu jedva možete da preživite.

Born in the MNE
Gost
Born in the MNE

Vi pricate samo u vase ime!

protivudar
Gost
protivudar

Znači 1905. su svi nili posrbice. Ako je ko Srbin, to su Crnogorac, Brđanin i Hercegovac.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Ha ha. Đe si ti istoriju učio? Ne možeš bit i Srbin i Crnogorac. To su dvije države jedna pored druge. Mada je Srbija uglavno bila okupirana. Ka što ne možeš bit Rumun a Bugarin, Grk a Turčin… Crna Gora je država, pa ne može bit isto što i Brđanin, Hercegovac.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Neka je srecno ..!!!!!

Send this to a friend