Ekonomija

Sjutra konkurs za inovativne projekte vrijednosti do 100.000 eura pojedinačnog granta

Kolaborativni program za inovacije 2019-2024, koji je Vlada danas usvojila jedan je od važnijih mehanizama implementacije nedavno usvojene Strategije pametne specijalizacije Crne Gore.

“Već dan nakon usvajanja Programa biće raspisan konkurs za inovativne granove u vrijednosti pojedinačnog granta do 100.000 eura. Na osnovu ovog Programa predviđa se kontinuitet u finansiranju inovativnih projekata putem konkursa za inovativne grantove, koji je Ministarstvo nauke prvi put sprovelo 2018. godine sa pozitivnim ishodom i prvim pozitivnim rezultatima”, saopštila je na konferenciji za medije v.d. generalna direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branka Žižić.

Kako je dodala, cilj finansiranja inovativnih projekata je usmjeravanje poslovnih subjekata ka aktivnostima istraživanja i inovacija namijenjenih tržištu, čime se daje podsticaj razvoju novog toka u našoj ekonomiji, i to onog zasnovanog na znanju i visokim tehnologijama.

“Jedan od važnijih ciljeva ovog konkursa je kreiranje prilika za visokobrazovane mlade ljude u Crnioj Gori odnosno otvaranje novih radnih mjesta ovoga tipa”, istakla je Žižić.

Podsjeća da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz 2018, podržano 10 projekata ukupne vrijednosti 1,1 M eura, od čega je Ministarstva nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730.000 eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440.000 eura. Na taj način kreiramo polugu za povećanje ukupne potrošnje u istraživanuje i inovacije pored izdvajanja iz državnog budžeta podstičemo i privredu da investira”, navela je Žižić.

Prošle godine je kreirano je 20 novih radnih mjesta, osnovnao je jedno priverdno društvo, jedno će uskoro biti osnovano, a ostali projekti su integrisani u postojeća preduzeća.

“Ovaj program se odnosi na pristup finansijskim sredstvima je jedan od ključnih elemenata u izgradnji inovacionog ekosistema, čemu je Ministarstvo nauke u potpusnosti posvećeno. Pored dostupnosti finansijskih sredstava u svim fazama inovacija, radimo i na kreiranju infrastrukturne podrške putem izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, ali i uspostavljanju i unapređenju zakonodavnog okvira za podsticanje kako inovativnih aktivnosti samih preduzeća tako i ulaganja u istraživanje i inovacije iz sektora privrede”, zaključila je ona.

S.Đ.

Send this to a friend