Ekonomija

Sjutra nova aukcija državnih zapisa

Ilustracija

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 22,5 miliona eura, sedma ovogodišnja, biće održana sjutra.

Iz Centralne banke su saopštili da se ponude mogu dostavljati do sjutra do 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 28. februar.

Ove godine održano je šest aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 91 dan. Prošle godine je održano sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 56 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pilot
Gost
Pilot

Prodamo i kupimo kanadere

Čika Kure
Gost
Čika Kure

I djecu prodajete,samo da odrzite prividnu vlast

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Sta je sve potrebno da obican gradjanin kupi te zapise, koliko minimum novca treba imati i sta sve treba? Eto mene zanima, a vjerovatno nijesam jedini.

Send this to a friend