Ekonomija

Sjutra potpisivanje Memoranduma za gradnju ostalih dionica auto-puta

Predstavnici Vlade i kineske kompanije CRBC sjutra će potpisati Memorandum o izgradnji autoputa metodom privatno-javnog partnerstva.

CRBC je prva zainteresovana kompanija da sa Vladom uđe u privatno-javno partnerstvo oko nastavka realizacije projekta oko izgradnje puta. Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković javno je pozvao crnogorske kompanije da predlože Ekspertsko-pregovaračkom timu Vlade svoje uslove i modele za učestvovanje u gradnji ostalih dionica autoputa Bar – Boljare, na principima javno-privatnog partnerstva.

“Pozivam sve zainteresovane subjekte da ispolje svoje interesovanje i predlože uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar Boljare na principima privatno-javnog partnerstva, a na bazi najbolje prakse koje bi tim,  Vlada kasnije razmotrili”, kazao je nakon sjednice Vlade Nurković.

Prema njegovim riječima polazeći od strateškog značaja projekta autoputa Bar-Boljare i svjesni činjenice da samo posmatran u kontekstu pune izgrađenosti ovaj projekat ima svoju punu opravdanost, Vlada Crne Gore kontinuirano ulaže napore i posvećena je pronalaženju optimalnih modela i uslova realizacije ovog Projekta koji ne podrazumijevaju nova kreditna zaduženja i obezbjeđenje državnih garancija.

“U tom cilju je i formirala Ekspertsko-pregovarački tim, kao međuresornu radnu grupu, koja bi trebala da sagleda sve aspekte realizacije Projekta, predloži optimalne uslove, modele i procedure realizacije i obavlja pripremne aktivnosti koji će omogućiti početak uspješne realizacije i ostalih dionica autoputa Bar-Boljare u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, i u cilju najbolje zaštite interesa Investitora-Vlade Crne Gore, odnosno građana Crne Gore u čiju dobrobit se ovaj Projekat i realizuje”, rekao je ministar Nurković.

On je dodao da Vlada pridaje poseban značaj zajedničkom regionalnom nastupu na realizaciji ovog Projekta, pa će u narednom periodu intezivirati saradnju sa kolegama iz Republike Srbije u cilju sagledavanja mogućnosti zajedničkog nastupa prema svim potencijalnim, zainteresovanim partnerima, dostupnim fondovima za finansiranje, kako bi se osigurali optimalni uslovi nastavka realizacije Projekta, ali i ekonomsko-diplomatske aktivnosti u cilju privlačenja tranzitnih saobraćajnih tokova preko Crne Gore.

„Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao odgovoran Investitor je otvoreno za sve konkretne predloge i inicijative koji mogu unapredijediti realizaciju kako ovog Projekta, tako i svih drugih projekata, strateških važnih za Crnu Goru“, naglasio je Nurković.

Nurković je zaključio da će Vlada na tom projektu intenzivno sarađivati sa državama iz regiona, a posebno sa Srbijom. On je rekao da Kinezi pokazuju interesovanje za nastavak gradnje autoputa.

Že.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
metadon
Gost
metadon

A što znači ovaj memorandum zna li ko.E ovih jadova jadnih.U susret ovim izborima čudi me da ne zbore da je već završen

jopetja
Gost
jopetja

Ovaj ce blago nama prije na Mars od brace amera kaciga mu ne treba .I ginus ce mu zamjerit za idejom izgradnja autoputa metodom privatno-javnog partnerstva sa drzavom malo vise od pola miliona ljudi i najskupljim projektom svjetskih razmjera u izgradnji auto puta.

Marko
Gost
Marko

Meni nije nista jasno sta je rekao ovaj lik. Nase firme da finansiraju gradnju autoputa? Volio bih da vidim koja to moze.

Branović Vladan
Gost
Branović Vladan

Rekao je da će mu opet kapnuti bonus, kako god obrneš!

Brus Dikinson
Gost
Brus Dikinson

Ocekujem da u najkracem roku (prije izbora) zapocne realizacija crnogorskog svemirskog programa.

Petar
Gost
Petar

Ako i zaboravite koju nema veze, dodajte je kasnije

Send this to a friend