Ekonomija

Ski centri spremni za sezonu: Radiće šest skijališta

Žabljak (Foto: Arhiva CdM)

Crnogorska skijališta spremno dočekuju predstojeću zimsku turističku sezonu 2018/19. Biće aktivno šest skijališta: ski-centar Savin kuk i Javorovača na Durmitoru, skicentar Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ski-centar Vučje u Nikšiću i ski-centar Hajla u Rožajama, skijališta će biti otvorena već predstojećeg vikenda, dok će skijalište Kolašin 1600 otvoriti svoja vrata ljubiteljima bijelih sportova uoči Nove godine. Cijene usluga na skijalištima kako je za Dnevne novine kazao izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović biće na nivou prošlogodišnjih a u funkciji će biti kompletna infrastruktura kao i prethodne sezone.

Kako je Popović objasnio, na ski-centar Savin kuk na Durmitoru u funkciji će biti dvije dvosjedne žičare, tri ski-lifta i dječiji ski-lift koji opslužuju oko pet kilometara skijaških staza, dok će na ski-centru Kolašin 1450 biti u funkciji dvije žičare (šestosjed i dvosjed), pet ski-liftova i dječiji ski-lift koji opslužuju oko 25 km skijaških staza. U ski-centrima će biti moguće koristiti usluge ski-škole, ski-rente, a pružaće se i ugostiteljske usluge u ugostiteljskim objektima na samim skijalištima (restoranima i kafe barovima).

“Cijene usluga prodaje skipasova će biti na prošlogodišnjem nivou dok će cijene najtraženijih ski-pasova u ski-centru Savin kuk na Durmitoru iznositi: 12 eura jednodnevni skipas, osam eura poludnevni ski-pas, osam eura dječiji ski-pas, dok će u ski-centru Kolašin 1450 cijene iznositi 15 eura jednodnevni ski-pas i 11 eura dječji ski-pas”, rekao je Popović.

Kada je riječ o strukturi gostiju on je istakao da očekuju goste koji tradicionalno posjećuju naše zimske centre, odnosno domaće goste, kao i goste iz regiona, iz Srbije, Albanije, BiH, Hrvatske, kao i goste iz zapadne i istočne Evrope, kojih je svake godine sve više.

“Ski-centri će početi da rade u punom kapacitetu već od predstojećeg vikenda, a puni kapacitet rada infrastrukture skijališta će biti uslovljen sniježnim padavinama, koje očekujemo”, najavio je Popović.

Projekat Kolašin 1600 predstavlja okosnicu razvoja zimskog turizma na Sjeveru Crne Gore. Popović smatra da je lokalitet Kolašin 1600 prepoznat kao idealan za razvoj budućeg ski-centra, kako kroz prostorno plansku dokumentaciju, tako i kroz preporuke vodećih svjetskih kompanija specijalizovanih za razvoj zimskog turizma, a ovo skijalište će za posjetioce biti pred sam kraj stare godine.

“Sve je spremno da se skicentar Kolašin 1600 stavi u funkciju”, tvrdi Popović.

Na ski-centru je instalirana najmodernija šestosjedna isklopiva žičara najboljeg proizvođača na svijetu marke Dopplemeyer, za čije je testiranje u zimskim uslovima neophodno 20-30 dana.

“Ova žičara je kao mercedes među automobilima. Izgrađena je u skladu sa najvišim standardima iz ove oblasti”, rekao je on i objasnio da se ta žičara budući da se prvi put stavlja u funkciju u skladu sa procedurama i preporukama proizvođača, zahtijeva određena testiranja i podešavanja u ekstremnim zimskim uslovima kako bi se pustila u rad i ne bi se dovodila u pitanje bezbjednost skijaša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boba
Gost
Boba

Joooj… ajte molim vas…Lokve,Zabljak ovo-ono… pa ko to jos voli? A prva mecava dune nemate ni struje ni vode o cemu pricamo?!

Sales
Gost
Sales

Kojih 25 km staza na kolasinu, kamo vas nije sramota ovo da prenosite

Send this to a friend