Ekonomija

Skoro 58000 građana i 3,64 hiljade firmi tražilo moratorijum na kredite

CBCG

Skoro 58.000 građana i 3,64 hiljade firmi tražilo je moratorijum na kredite, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Centralna banka je na bazi dostavljenih podataka od strane svih banaka koje posluju u Crnoj Gori, pripremila analizu o dosadašnjim efektima primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog korona virusa na finansijski sistem.

Prema preliminarnim podacima, od 22.marta kao prvog dana primjene odluke, do 31.marta, za aktivaciju moratorijuma se ukupno prijavilo 61.434 korisnika kredita, odnosno 48,2 odsto ukupnog broja korisnika kredita.

“Iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,23 milijarde eura, što predstavlja 44 odsto ukupnih kredita u sistemu”, navode u CBCG.

Od ukupnog broja predatih zahtjeva za moratorijum – 61.434 korisnika kredita (fizičkih i pravnih lica) – na fizička lica se odnosilo 57.793 zahtjeva, odnosno 94 odsto ukupnih zahtjeva, dok se 3641 zahtjev se odnosio na pravna lica.

“Iznos kredita fizičkih lica za koja je predat zahtjev za moratorijum iznosi 698,67 miliona eura, odnosno 51 odsto
ukupnih kredita fizičkih lica, prema podacima sa kraja februara 2020. godine”, podaci su CBCG.

Prema dostupnim podacima sa kraja februara o broju fizičkih lica – korisnika kredita banaka, zaključuje se da je ovo pravo iskoristilo 47 odsto fizičkih lica, korisnika kredita.

Kada je riječ o pravnim licima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 73,4 odsto, odnosno gotovo tri četvrtine pravnih lica koji su korisnici kredita crnogorskih banka.

Od ukupno 4964 pravnih lica korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3641.

“Iznos kredita za koja su predati zahtjevi za moratorijum za pravna lica iznosi 535,12 miliona eura, odnosno 37 odsto ukupnih kredita pravnih lica prema podacima sa kraja februara 2020. godine”, navode u CBCG.

Proces prijava se nastavlja i u CBCG navode da je već izvjesno da će preko polovine potraživanja banaka biti obuhvaćeno moratorijumom.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Kakva sirotinja koja vise od trideset godina glasa za istu vlast. Pa zar u tih trideset godina ne ustedjese nista. Katastrofa.

Marvo
Gost
Marvo

Tek cete shvatiti pravu pozadinu ove cudne pandemije.

Majkl
Gost
Majkl

Samo statistički podaci, hoće li makar novinari napraviti neku emisiju o moratorijumu, obračunu dodatnih kamata, mogućoj mjeri smanjenja kamata, reprograma kredita, što se radi u srećnim zemljama ili ćete svakog dana jedno te isto, ima brašna i ulja dovoljno.

Pjer
Gost
Pjer

Imali iko zivi da nije kreditno zaduzen

popara
Gost
popara

Eto bankama ekstra profit

quick
Gost
quick

Bolje da ste napisali koliko gradjana nije trazilo moratorijum.

Send this to a friend