Ekonomija

Skraćivanjem procedura do lakše trgovine u regionu CEFTA

Odlukom o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u regionu Srednjoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA) biće značajno smanjeno vrijeme za koje će ovi proizvodi stizati na tržišta ekonomija tog regiona.

Zahvaljujući ovoj odluci, koja je usvojena danas na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA u Tivtu u Crnoj Gori, biće pojednostavljena kontrola izvoza voća i povrća u regionu CEFTA i smanjene formalnosti na granicama, pa će kompanije brže transportovati proizvode do krajnjih kupaca, što je ključno za kvarljive proizvode kao što su voće i povrće. Sve to će značajno smanjiti troškove i obezbijediti efikasniju trgovinu.

“Ovo je još jedan od rezultata u procesu primjene Sporazuma o olakšavanju trgovine i dodatno ubrzava regionalnu integraciju, u isto vrijeme ubrzavajući harmonizaciju legislative i procedura CEFTA Strana sa Evropskom Unijom (EU)“, rekao je direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić.

Đikić je kazao da će ova odluka omogućiti lakšu trgovinu u regionu kroz smanjenje kontrola na granicama pa će voće i povrće brže stizati do stolova na tržištima CEFTA a istovremeno će i potrošači biti zadovoljni jer će jesti sigurne i kvalitetne proizvode.

Odluka je usvojena tokom završne konferencije projekta ,,Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu Jugoistočne Evrope/ “Podrška olakšavanju trgovine između članica CEFTA”, koji je u protekle tri godine radio na eliminisanju trgovinskih barijera između potpisnica CEFTA.

Predstavljajući rezultate projekta, Tanja Bošković iz Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kazala je da su tokom protekle tri godine radili, između ostalog, i na skraćivanju carinskih procedura na granici.

“Ako privrednik ima pojednostavljen postupak na jednoj granici a na narednoj ga već čekaju kolone i procedura, onda on nema nikakve koristi. Sve ono što skraćuje vrijeme, smanjuje i troškove i time direktno donosi benefite, kako tim firmama, tako i ukupnoj ekonomiji”, kazala je Bošković.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (BIH), koja predsjedava CEFTA, Staša Košarac, rekao je da će insistirati na daljem smanjenju necarinskih barijera prilikom protoka roba i usluga između potpisnica CEFTA sporazuma.

“Takođe, jedan od prioriteta predsjedavanja BIH biće i omogućavanje lakšeg kretanja stručnjaka između zemalja regiona, kroz usvajanje sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija”, kazao je Košarac.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber kazao je da je uprkos uspješnom sprovođenju CEFTA sporazuma, trgovina u regionu i dalje opterećena brojnim necarinskim barijerama, komplikovanim procedurama i fizičkim kontrolama na granicama, što trgovinu čini znatno skupljom.

“Njemačka je spremna da pruži podršku nastavku ovom projektu od 2020. do 2023. godine, kako bi se poboljšala trgovina u regionu”, najavio je Veber.

Herman Špic iz Delegacije Evropske Unije (EU) u Podgorici kazao je da je obim trgovine u regionu CEFTA u posljednje tri godine porastao za 20 odsto.

“Zato je dublja ekonomska integracija Zapadnog Balkana veliki potencijal a regionalna ekonomska saradnja ključna je i za evropsku budućnost regiona”, kazao je Špic.

Neki od privrednika iz regiona CEFTA kazali su da su, zahvaljujući ovom projektu, ubrzali slanje robe u druge zemlje kroz pojednostavljivanje carinskih procedura te da su tako dobili zadovoljne klijente, koji im se vraćaju.

Projekat su zajednički realizovale Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodni trgovinski centar (ITC) a finansirali su ga Vlada Njemačke i Evropska komisija.

Konferencija u Tivtu, pod nazivom “Pogled unazad i kako naprijed”, okupila je članove Vlada i institucija potpisnica CEFTA, predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija, preduzeća iz cijelog regiona kao i eksperte i partnere na projektu.

Send this to a friend