Ekonomija

 Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja?

Najbolje plaćeni u finansijskom sektoru

Ako je suditi prema najavama iz Vlade, minimalna zarada od 193 eura neće biti povećana ni sljedeće godine. To znači da će građani Crne Gore i dalje primati najnižu minimalnu zaradu. Predstavnici sindikata kažu da je to nedopustivo. Uvjeravaju građane da neće odustati od borbe da se minimalac poveća na 250 eura.

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za CdM kaže da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će ponovo saopštitu na sjednici Socijalnog savjeta.

“Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo i to mora biti promijenjeno”, jasan je Keković.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi povećanje minimalne zarade moglo uticati na rast nezaposlenosti, jer najmanje produktivne radnike može dovesti do gubitka posla ili ih natjerati da pređu u neformalnu zonu, ukoliko se poslodavcu ne isplati da ih registruje.

Keković ističe da ne zna na osnovu čega je premijer došao do ovog zaključka. On pita da li neki radnik koji radi po 50 sati sedmično može da zadovolji potrebe svoje sa 193 eura, a kamoli da zadovolji potrebe svoje porodice.

“193 eura je daleko prevaziđena cifra. Crna Gora predvodi zemlje za članstvo EU, valjda bi trebalo da i ovim primjerom budemo ispred drugih. Nema argumenata da se minimalac ne poveća. Poslodavac koji ne može da obezbijedi zaradu radniku da preživi mjesec dana, nije sposoban za biznis. Ovo je izrabljivanje radnika. Hitno moramo povećati minimalnu zaradu”, poručio je Keković u izjavi za CdM.

Da neće odustati od cilja da se minimalac poveća potvrdio je kratko za CdM i generalni sekratar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

“Istrajaćemo u ovoj borbi”, kazao je Zarubica.

Treba napomenuti da je premijer Marković nedavno saopštio da Vlada, umjesto davanja pukih obećanja o povećanju minimalne zarade, mora voditi računa o smanjenu poreskog opterećenja radnika.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, i najmanja je u regionu. Minimalac je nešto veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Više od 80.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima platu do 250 eura. Nevjerovatan je podatak da je među njima 36.639 osoba koje pimaju platu manju od državnog minimalca koji iznosi 193 eura.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
luka pg
Gost
luka pg

Ako je ovo nekog iznenadilo , mene nije. Daju se silne pare na gluposti pa otkud onda za sirotinju?

Dje se rodih
Gost
Dje se rodih

I OSTAJE PENZIJA 127 EURA…Blago nama pticama

bakardin
Gost
bakardin

NE TREBA KRITIKOVATTT . . .TRAZILI SMO I GLEDAJMO . . . . . . .

Grey
Gost
Grey

Sramno, SDP traži ovo evo 3 godine, svaki put ih iskuliraju….

nena
Gost
nena

Bitno je da ONI IMAJU I NJIHOVA DJECA….A moje dijete treba već 20-og da pita imamo li para za jaja…A radi se po 12 sati dnevno…..MA MI SMO MONTE KARLO…😭😭😭😭😭😭😭😭😭 ali kupice neke za 50 eura pa će cutati

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Ranka i ja radim za minimalac. 👍😆

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Rano moja hej 👍😆

Marv
Gost
Marv

Ma lider u regionu …

bakardin
Gost
bakardin

ja mislim da jos treba nam sve umanjit . . . . . . .. glavno da je njima dobro . . . . . ajmoooooo

Kotor Art Fest
Gost
Kotor Art Fest

Bilo bi dovoljno da dignete minimalac na 400€ a da poslodavac umjesto 67% daje 20% na doprinose. Nama, poslodavcima je isti trošak za zaradu, a zaposleni ima 100eur više u džep (za poređenje i platu od recimo 300€), a samim tim i veću kupovnu moć. E sad, to ne odgovara državi jer mi je držimo na noge dokle god uplaćujemo… Više »

Djuro Cvorovic
Gost
Djuro Cvorovic

Ja mislim da ima prostora da se jos smanji minimalac,nece se narod nista buniti. Samo pred izbore povecati cijenu glasa sa 20 na 50e i Vuk sit i Ovce na broju.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

pa treba ti 2 eura da prezivis dnevno

Miras 17
Gost
Miras 17

Gladni smo I siromasni Markovicu

Miras 17
Gost
Miras 17

Obrisa li ga munjo? Dizite minimalac gladni smo,za to cemo izaci na ulicu I sa bakljom I ovako

Nebitni
Gost
Nebitni

Ima tu dosta prostora da se ta minimalna smanji a ove vece povecaju i odrzavamo dobar liderski prosjek.

MNE
Gost
MNE

A dobro…zato se ovima u skupstini, po ministarstvima, nece dirati plate, bez obzira sto su ih podigli zestoko…to je najbitnije. Tamo moze i da se ne dolazi na posao i opet isto prodju. Nekad se stvarno treba udariti po obrazu, ali mnogima je to tesko. Sramota

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

i direktori namjestaju tendere, javne nabavke, projekte i naravno dijele pare cak se i zaobilaze tenderi i javne nabavke. neka inspekcije malo procesljaju javne institucije

Send this to a friend