Ekonomija

Slovenci zarađuju duplo više od Crnogoraca

Prosječne plate u državama bivše Jugoslavije znatno se razlikuju, a prema posljednjim podacima, Crna Gora se nalazi u “zlatnoj sredini” kada su u pitanju prosječne neto zarade, dok su ispred naše države Slovenija i Hrvatska. Na začelju liste su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, pišu Dnevne novine.

Slovenci za mjesec zarade 1.30 eura

Za jedan mjesec Slovenci prosječno zarade 1.030 eura, odnosno duplo više nego crnogorski građani koji, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, prosječno primaju 512 eura.

Na drugom mjestu je Hrvatska sa prosječnom platom od 750 eura.

Zanimljivo, statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosječne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosječne.

Treće mjesto zauzima Crna Gora koja posljednjih godina bilježi značajan rast prosječnih zarada. Primjera radi, prosječna plata 2006. u našoj državi bila je svega 282 eura, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu 2017. iznosila 512 eura. Dakle, plate su duplirane i iz mjeseca u mjesec rastu.

Makedonci najmanje prihoduju

Iza Crne Gore našle su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija. U Bosni i Hercegovini građani prosječno zarađuju nešo više od 430 eura. Prosječna plata u Bosni, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša za 0,2 posto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 posto u odnosu na mart 2016. godine. Peto mjesto po visini prosječne neto zarade “drži” Srbija. U toj državi prosječna plata iznosi 405 eura.

Na začelju liste nalazi se Makedonija gdje prosječna zarada iznosi 370 eura.

Zabilježen rast od 2,6 odsto

U aprilu 2017. godine prosječna neto zarada u Crnoj Gori je zabilježila rast od 0,8 odsto u odnosu na mart 2017.godine. Prosječna zarada u aprilu u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 2,6 odsto, a u odnosu na prosječnu neto platu u 2016. godini takođe porasla za 2,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2017. godine u odnosu na mart 2017. godine zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,7 odsto”, objasnili su u Zavodu za statistiku Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
abc
Gost
abc

Eee, ali oni nemaju glavesine sa svojom porodicom i prijateljima kojima gradjani uplacuju milione 🙂

Podgorica
Gost
Podgorica

Ja i moje kolege koji radimo u gradjevini (keramika ,kamen ,gips ,moleraj ,itd)zaradjujemo svaki mjesec od 1000 do 1500 eura .Jos bi bolja situacija bila po nas da nema majstora iz okruzenja koji rade ispod svake cijene .

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Uđoste li u ovu statistiku ili ste prijavljeni na minimalcu?

Podgorica
Gost
Podgorica

Ja i moje kolege koji radimo u gradjevini (moleraj ,keramika ,kamen ,gips,itd )svaki ima oko 1000-1500 mjesecnu zaradu .

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Ne opterećujte se momci nije ekonomija za vas. ………☆☆☆☆☆

Djuro
Gost
Djuro

Nije istina!

Vidoviti
Gost
Vidoviti

Ili ja neumijem da procitam ili vi novinari.Na karti pise da je prosjecna plata u Srbiji 369.70 € a ne kao sto vi pisete u tekstu 405 €.

007
Gost
007

Ocigledno da ne umijes. Na karti podaci se odnose na 2016.

gost
Gost
gost

Na slici su informacije iz oktobra 2016. a ovdje vjerovatno daju najnovije podatke (iz aprila ove godine). Isto su uradili i sa nasom statistikom…

surfer
Gost
surfer

Pa sto daju tako razbacane podatke, nek onda napisu i za ostale drzave podatke iz aprila npr. hrvatska 816eur.

Send this to a friend