Ekonomija

Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati

Forum crnogorskih i slovenačkih privrednika održan je 11. septembra 2019. godine u Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani.

Skup u kom je učestvovalo stotinu privrednika, predstavnika vlada i komora, organizovan je u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme 52. Međunarodnog sajma preduzetništva MOS u Celju, čiji je naša zemlja partner. U radu poslovnog foruma, među brojnim uglednim zvanicama, učestvovali su crnogorski ambasador Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

U plenarnom dijelu govorili su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, ministrarka ekonomije Dragica Sekulić i generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc.

Predsjednik Golubović je ocijenio da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države. Istakao je Sloveniju kao aktivnog promotera proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana i iskazao zahvalnost jer ta zemlja vrednuje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i saradnji.

“Crna Gora koristi iskustva Slovenije u razvoju moderne države čije su strukturne i ekonomske reforme doprinijele njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu. S obzirom na to da je naša zemlja odnedavno dio NATO saveza, slovenačko iskustvo može biti putokaz za crnogorske privrednike kako da ostvare benefite koje daje članstvo u ovoj alijansi”,  rekao je Golubović.

Podsjetio je da je crnogorski BDP prošle godine rastao po jednoj odnajviših stopa u Evropi – 4,9 odsto, te da to između ostalog potvrđuje činjenicu da kontinuirano unapređujemo poslovni ambijent u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija.

U Crnoj Gori su prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi eura u bruto iznosu, od 2006. godine. Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na jedanaestom mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije.

Golubović je zahvalio privrednicima iz Slovenije jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti. Riječ je o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol, Mercator. Danas, u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom.

“Iako je u 2018. godini ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona eura, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije. Cijenim da je važno podsticati zajedničke inicijative i organizovati skupove poput ovog kako bi privrednici uspostavili partnerstva na konkretnim poslovnim projektima. Nova polja saradnje otvaraju se u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade”, smatra predsjednik Komore.

Ocjenjuje da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture. Crna Gora će, kaže, zahvaljujući podmorskom energetskom kablu postati jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta jugoistočne Evrope čime se stvaraju preduslovi za ulaganja iz Slovenije I drugih država u naše proizvodne i prenosne kapacitete.

Postojanje direktne vazdušne linije Podgorica-Ljubljana je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina.

Golubović smatra da naša zemlja mora, po uzoru na Sloveniju, svoju prirodnu raznolikost, staviti u funkciju razvoja zimskog, sportskog, seoskog i zdravstvenog turizma.

” Uvjeren sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u najdinamičniji sektor crnogorske privrede. Takođe,
zainteresovani smo za razvoj saradnje sa Slovenijom u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vaša iskustva u razvoju koncepta zelene ekonomije, svjesni da samo očuvanjem prirodnih resursa možemo biti pravi partner razvijenim društvima”, rekao je on.

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija Slovenija je povećala produktivnost proizvodnje, što je model koji, prema Golubovićevim riječima, treba slijediti i u Crnoj Gori.

“Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode, pa se putem povezivanja proizvodnje, dijeljenjem znanja i tehnologija, korišćenjem evropskih fondova može podići konkurentnost i zajedno izaći na treća tržišta”,  saopštava Golubović.

Naša država je, naglašava, znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje
raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za ulaganje i korišćenje kapaciteta prehrambene industrije.

U naredne četiri godine, za ulaganja u sektor poljoprivrede iz pomenutih izvora biće  obezbijeđeno oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške.

On vjeruje da bi znanja i iskustva slovenačkih privrednika mogla značajno doprinijeti i da potencijal crnogorskih šuma dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor.

Izrazio je uvjerenje da će privrednici iskoristiti poslovni forum da razgovaraju o konkretnim projektima kako bi se u funkciju stavili neiskorišćeni potencijali za privrednu saradnju.

“Vjerujem da smo dosadašnjim rezultatima u regionalnom povezivanju i kontinuiranom saradnjom sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, otvorili vrata za ambicioznije zajedničke poslovne planove i jačanje veza privrednika naše dvije zemlje”, zaključio je predsjednik crnogorske Komore.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su Slovenci naši politički i ekonomski prijatelji. Naša zemlja baštini otvorenost, bez barijera za protok roba i ima puno povjerenje u slovenačke proizvode i usluge koje odlikuje prepoznatljiv kvalitet.

“Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje”, kazala je ministarka Sekulić.

Istakla je prioritetne grane razvoja crnogorske ekonomije, posebno turizam, poljoprivredu i energetiku. Govoreći o turizmu, navela je svjetske brednove koji posluju u našoj državi, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz, One and Only.

“Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede”,  saopštila je ministarka.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

“To je pokazatelj da, ukoliko napravite kvalitetnu infrastrukturu i obezbijedite fer tržišne uslove, ne morate brinuti, jer će
investicije same doći”,  naglasila je ona.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog,
motivisati investitore da u našoj državi grade industrijske kapacitete.

Ocijenila je da će Sajam preduzetništva u Celju dati doprinos da se podstaknu investicije iz Slovenije u Crnu Goru i obrnuto.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc akcenat je stavila na veoma dobre rezultate koje posljednjih godina postiže njihova ekonomija, među kojima su rast od četiri odsto u 2018 (tri odsto je projekcija za 2019.), zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Kupovna moć stanovništva je na 83 odsto prosjeka EU, a zaposlenost je sada rekordna.

“Možemo još bolje, a tome će doprinijeti još snažnija povezanost najprije sa državama okruženja, ali i sa svim drugim partnerima širom Evrope i svijeta”,  rekla je Šmuc.

Ona je navela da je težnja da do 2025. godine Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi eura. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona eura, dok uvoze robe za svega 14 miliona.

“Uvjerena sam da će učestvovanje na Sajmu u Celju i ova posjeta privredne delegacije doprinijeti većem izvozu iz Crne Gore u Sloveniju”,  ocijenila je predstavnica Gospodarske zbornice.

Komentarišući globalne ekonomske tokove, ona je sa žaljenjem konstatovala da se svijet sve više okreće protekcionizmu, što je
loše za male i otvorene države kakve su Slovenija i Crna Gora. Barijera, prema njenim riječima, ima i u našem regionu, a Crna Gora je svijetli primjer nesmetanog toka roba i usluga.

“Veliki je posao koji je pred regionalnim političarima, a to je otklanjanje barijera za privrednike”, zaključila je Šmuc.

Ona je izrazila očekivanje da će crnogorska privredna delegacija i izlagači na Sajmu u Celju iz Slovenije otići sa sklopljenim poslovnim partnerstvima i novim prijateljstvima.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Slovenci nisu Crnogorci to je drugi mentalitet ljudi mi smo plemenska država mi nemamo institucije a Slo je ozbiljna industrijska država mi smo korumpirana država koja nikada nije na izborima promijenilo vlast

Bnjj
Gost
Bnjj

Bdp rastao po stopi 4,9% pa zašto onda ne rastu plate i penzije pravi odgovor je da je taj rast rezultat autoputa i gradnje stanova sve je laž u Cg sve samo marketing evo i Srbija ima višu minimalnu platu od 255e kako to kad mi imamo rast od 4.9%po vladi i Milogorcima

Sala
Gost
Sala

A mi smo do Slovenije 400 godina daleko, samo neka ste zdravo.

Send this to a friend